Medici renumiți anchetați pentru corupție. Irinel Popescu, Mircea Beuran și Gheorghe Burnei, printre chirurgii care au ajuns pe mâna justiției

Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 03:16
6634 citiri
Medici renumiți anchetați pentru corupție. Irinel Popescu, Mircea Beuran și Gheorghe Burnei, printre chirurgii care au ajuns pe mâna justiției
Medicii Gheorghe Burnei, Irinel Popescu, Mircea Beuran FOTO: Colaj

Chirurgi cunoscuți și apreciați din România și-au pătat renumele cu fapte de corupție. Cel mai recent caz este al profesorului Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni.

Medicul le-ar fi promis 100.000 de euro procurorilor DNA care-l urmăreau în alte dosare, pentru ca aceştia să ridice sechestrele şi să dispună soluţii de netrimitere în judecată.

Anchetatorii susţin că, în perioada decembrie 2017 - februarie 2018, Irinel Popescu, beneficiind de ajutorul celelalte persoane, ar fi promis că va oferi suma de 100.000 euro organelor de urmărire penală din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, învestite cu instrumentarea şi soluţionarea unor cauze în care acesta ar fi fost vizat.

"Inculpatul ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor suma de bani menţionată, pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce priveşte aplicarea unor măsuri asigurătorii) şi în final soluţii de netrimitere în judecată", afirmă anchetatorii.

Ulterior, arată DNA, cu toate aceste "încercări", la data de 31 martie, Popescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Irinel Popescu acuză o înscenare din partea DNA

Medicul susține că dosarul este o înscenare a procurorilor DNA, în favoarea ”unor interese obscure”.

DNA a anunțat trimitere sa în judecată după ce le-ar fi promis anchetatorilor 100.000 de euro pentru a dispune măsuri procesuale favorabile lui (în ceea ce priveşte aplicarea unor măsuri asigurătorii) în unele dosare care îl vizau.

Chirurgul Mircea Beuran, anchetat pentru corupție

În februarie 2020 cunoscutul medic Mircea Beuran profesor universitar chirurgie generală în cadrul UMF ”Carol Davila”, a fost acuzat oficial de DNA de luare de mită și plasat în arest la domiciliu.

Pe 29 aprilie 2020, Mircea Beuran, care îndeplinea la data faptei funcţiile de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv şef al disciplinei Chirurgie Generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Procurorii susţineau că, pe 18 decembrie 2018, Mircea Beuran ar fi primit de la un alt medic (martor în dosar) bani şi bunuri în valoare de peste 10.000 de euro, în schimbul numirii într-un post de asistent universitar la UMF „Carol Davila”.

Beuran lucrează la Spitalul Floreasca din 1984. El a intrat în lumina reflectoarelor în urmă cu 20 de ani, când a devenit medicul lui Ion Iliescu în campania prezidențială din anul 2000 și a fost numit apoi consilier prezidențial.

De la Palatul Cotroceni a făcut pasul spre Palatul Victoria, devenind în 2003 al 13-lea ministru al Sănătății, în Guvernul condus de Adrian Năstase.

Implicat într-un alt scandal, în 2019, Mircea Beuran, a fost demis din funcția sa de la Spitalul Floreasca El a reușit însă să obţină în instanţă anularea concedierii sale de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era şef de secţie.

Tribunalul Ilfov a dispus ca medicul să îşi primească retroactiv leafa pe ultimele 12 luni. Asta după ce în iunie, anul trecut, a fost dat afară în urma unui incident grav petrecut într-o sală de operaţie.

Atunci, o pacientă a fost cuprinsă de flăcări din cauza biocidului folosit de un coleg al profesorului Beuran înainte de intervenţie. Deşi poate fi contestată de spital, sentinţa este executorie.

Chirurgul pediatru Gheorghe Burnei, acuzat de fapte de corupție

În urmă cu cinci ani, pe 10 decembrie 2016, celebrul chirurg pediatru Gheorghe Burnei era vizat de o anchetă de corupţie. Procurorii susțineau că împotriva sa a fost depus un denunţ pe 28 septembrie, în același an, iar în lunile următoare, octombrie şi noiembrie ar fi comis 17 fapte de corupţie. Părinții mai multor copii l-au acuzat pe chirurgul ortoped că le-ar fi cerut bani pentru consultarea sau operarea minorilor, între câteva sute de lei și 1.300 de euro.

În 2017 a fost trimis în judecată iar în martie 2021, medicul a fost condamnat definitiv pentru luare de mită. Curtea de Apel București a dictat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.Curtea de Apel București a motivat sentința prin care l-a condamnat pe medicul Gheorghe Burnei la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Prin aceeași decizie, medicul a fost iertat de plata unei amenzi penale de 150.000 de lei la care l-a obligat Tribunalul București.

Trimis în judecată pentru luare de mită, fiind acuzat de 21 de fapte de acte de corupție, medicul Burnei a fost condamnat de Tribunalul București la trei ani de închisoare cu suspendare și obligat să achite o amendă penală de 150.000 de lei. În apelul judecat la Curtea de Apel București, medicului Burnei i-a fost redusă pedeapsa la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, a fost anulată obligația achitării amenzii penale de 150.000 de lei.

Acuzațiile procurorilor

Potrivit procurorilor, în unele cazuri, medicul Gheorghe Burnei nu a cerut bani de la părințîi copiilor pe care îi trata, dar a acceptat plicurile lăsate pe birou sau puse în buzunar. În câteva cazuri, susțin procurorii, chirurgul a condiționat actul medical de donații făcute în contul asociației pe care o conduce.

"În unele cazuri inculpatul a pretins primirea banilor cu titlu de mită, în alte cazuri a acceptat tacit și facil primirea banilor cu titlu de mită și în alte cazuri a refuzat inițial primirea banilor cu titlu de mită, pentru că în final, la insistențele pacienților să îi primească.

Au existat și cazuri în care inculpatul a refuzat până la final primirea banilor. În unele cazuri inculpatul a avut inititiva solicitării banilor și în unele cazuri a avut o atitudine pasivă, cazuri în care inculpatul nu a putut prevedea primirea vreunei sume cu titlu de mită de la pacienți, care au avut inițiativa dării banilor", se arată în sentința de condamnare a lui Burnei.

Copiii cu părinți dispuși să plătească, priotitari la intervenții

Instanța a arătat că medicul a cerut 18.000 de lei, respectiv 1.000 de euro, mită mascată că donație pentru tipărirea unei cărți sau pentru editarea unui tratat de ortopedie și traumatologie pediatrică. Până la plata sumelor, părinților li s-a spus că nu se pot face operațiile pentru că nu sunt locuri, dar după ce donațiile au fost făcute s-au găsit locuri.

Într-un alt caz a fost oferită o mită de 1.350 de euro pentru urgentarea unei operații. "Pretinderea sumei de 1350 Euro s-a realizat anterior efectuării actului medical și a constituit factorul decisiv pentru efectuarea acestuia, din moment ce intervenția chirurgicală a avut loc la numai două zile de la dată acceptării ofertei și în chiar ziua aleasă de apartinatorul pacientului (ziua de joi), în condițiile în care, în cazul unei intervenții similare, apartinatorii pacientului au fost amânați luni de zile, în repetate rânduri, pe motivul că nu există locuri în spital.

Ar fi primit fără să ceară

Sentința de condamnare a medicului Burnei mai arată că, deși "în anumite cazuri sumele de bani nu au fost remise inculpatului în mod direct, cum ar fi de ex. înmânarea directă a sumelor de bani, ci prin așezarea banilor/plicurilor cu bani pe biroul inculpatului ori introducerea acestora în buzunarul halatului purtat de inculpat, această nu era decât o modalitate de primire a banilor pusă în practică de către inculpate".

Practic, susțin judecătorii, prin faptul că nu a refuzat banii primiți de la pacienți "le-a creat convingerea că acesta este modul de lucru în cadrul secției pe care o coordona".

În pronunțarea unei pedepse cu suspendare, judecătorii Curții de Apel București au arătat că nu pot face abstracție de faptul că "acordarea unor atenții atunci când mergi la medic a devenit în societatea românească o adevărată cutumă, un adevărat obicei, pornind de la ideea preconcepută că altfel nu beneficiezi de întreagă atenție a medicului sau de un real ajutor acordat cu profesionalism de către acesta".

Medicul Dănuț Căpățână, 14 ani de pușcărie

Recordul în materie de ani de pușcărie primiți de un medic acuzat de luare de mită îl deține Dănuț Căpățână, fostul manager al Spitalului Județean Constanța.

Acuzat de cinci infracțiuni de luare de mită și spălare de bani, în calitate de șef de spital, Căpățână a primit în 2017 cea mai mare condamnare în prima instanța, de la magistrații Tribunalului București: 13 ani și 4 luni de pușcărie.

Ulterior, în apel, Dănuț Căpățână a primit o condamnare definitivă de 6 ani și opt luni, fiind încarcerat la Penitenciarul Poartă Albă. Într-un alt dosar, același Căpățână a primit încă 10 ani de închisoare, de această dată pentru abuz în serviciu, conflict de interese.

Chirurgul Șerban Brădișteanu, achitat definitiv pentru luare de mită

Un alt dosar răsunător a fost cel în care chirurgul Șerban Brădișteanu a fost achitat de acuzațiile de luare de mită.

În 2007, procurorii DNA au deschis un dosar penal pe numele reputatului medic, acesta fiind acuzat la vremea respectivă că ar fi luat șpagă de la reprezentanții unei firme pentru trucarea unor licitații legate de achiziționarea de aparatură medicală pentru penitenciare.

Conform anchetatorilor, medicul ar fi primit în conturile unei firme off-shore sumele de 500.000 dolari și 3.594.333 euro.

Achitat în prima instanța de Tribunalul București, Brădișteanu a fost achitat și de magistrații Curții de Apel București, în 2015.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#medici corupti Romania, #Mircea Beuran, #Gheorghe Burnei mita, #Irinel Popescu , #medici