Medicii de familie explica diferenta dintre avizul epidemiologic si adeverinta de la DSP. Cum se obtine concediul medical de carantina

Joi, 02 Aprilie 2020, ora 10:36
11967 citiri
Medicii de familie explica diferenta dintre avizul epidemiologic si adeverinta de la DSP. Cum se obtine concediul medical de carantina
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie atrage atentia ca, incepand din 25 martie, medicii de familie nu mai elibereaza avizul epidemiologic pentru oamenii care ies din izolare, ci Directiile de Sanatate Publica le dau o adeverinta.

In plus, nici nu mai este necesar avizul pentru persoanele care nu au avut simptome in cele 14 zile de izolare la domiciliu, ci doar pentru cele care s-au aflat in carantina in spatii special amenajate de autoritati. Acest act il elibereaza DSP, subliniaza medicii de familie.

"Deoarece in continuare cabinetele de medicina familiei din tara se confrunta cu solicitari pentru eliberarea de documente necesare persoanelor care s-au aflat in izolare la domiciliu, precizam urmatoarele:

-> Avizul epidemiologic este doar o dovada necesara persoanelor care au fost izolate pana pe 25 martie, dovada care arata ca nu reprezinta un pericol pentru sanatatea publica si pot reveni in comunitate. Este similar avizului epidemiologic necesar copiilor la gradinita, dupa o absenta cauzata de boala.

Din 25 martie, dupa modificarea legislatiei referitoare la izolarea la domiciliu, avizul epidemiologic nu mai este necesar pentru persoanele care nu au avut simptome in cele 14 zile de izolare la domiciliu. Avizul epidemiologic ramane necesar doar pentru persoanele care s-au aflat in carantina in spatii special amenajate de autoritati (nu la domiciliu!) si va fi eliberat de DSP", se arata intr-un comunicat de presa al Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Medicii mai atrag atentia ca adeverinta de la DSP e un document diferit de avizul epidemiologic: "Este un document justificativ care sta la baza eliberarii certificatului de concediu medical, certificat care sta la baza platii indemnizatiei de concediu medical (75% din salariu)".

Astfel, persoanele care ies din carantina au nevoie de adeverinta de la DSP, apoi se pot duce la medicul de familie pentru a obtine certificatul de concediu medical pentru carantina.

"Avizul epidemiologic si adeverinta sunt doua documente complet diferite si folositoare in situatii complet diferite. Termenii aviz si adeverinta nu pot fi folositi pentru acelasi document.

Medicii de familie nu pot elibera certificate de concediu medical pentru carantina (inclusiv izolare la domiciliu), fara documentul justificativ eliberat de Directia de Sanatate Publica, adica o adeverinta care precizeaza:

- perioada pentru care persoana s-a aflat in izolare la domiciliu/carantina, la cererea DSP

- mentiunea 'pentru a-i servi la medicul de familie pentru eliberarea retroactiva a concediului medical de carantina'", se mai arata in comunicat.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza COVID-19 in Romania si in lume

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#medici de familie coronavirus, #COVID19 medici familie , #medici