Medicii demisionari de la Colentina: Daca acceptam actuala situatie inseamna sa facem un compromis care o sa duca la decesul unor oameni

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 10:22
13025 citiri
Medicii demisionari de la Colentina: Daca acceptam actuala situatie inseamna sa facem un compromis care o sa duca la decesul unor oameni

Ionut Gobej si Dorin Bica, cei doi medici neurochirurgi care au demisionat luni de la Spitalul Colentina, au povestit prin cate au trecut pentru a infiinta sectia de Neurochirurgie, dar si motivele pentru care nu mai pot accepta actuala situatie.

Cei doi medici care si-au facut rezidentiatul la Paris si care s-au intors in Romania au povestit pentru Recorder cum au infiintat sectia de Neurochirurgie.

"Fiecare lucru din sectia asta, fiecare priza, fiecare pat au fost desenate de noi. Apoi am fost sefi de santier, am fost arhitecti si in opt luni a fost gata toata sectia de Neurochurgie. Administratia veche ne-a ajutat sa angajam personal medical cand exista oportunitatea. Noua conducere a facut totul sa ii dea afara si pe cei vechi. Odata cu schimbarea managerului lucrurile in ceea ce priveste Neurochirurgia se pare ca nu au mai fost o prioritate", a povestit medicul Gobej.

Medicul s-a plans de hartuirea personalului medical.

"Exista si o hartuire a personalului medical, a noastra, a colegilor. In ce consta hartuirea asta? Sunt controale aproape zilnice in sectia de tarapie, se numara pacientii, se verifica condica de prezenta", a adaugat el.

Ionut Gobej a explicat ca problemele au aparut dupa schimbarea conducerii, care s-a produs in ianuarie 2017. Acesta a povestit si o discutie dintre el si managerul spitalului.

"In ianuarie 2017 ni se adresasera pentru operatie doi pacienti cu patologie deosebit de dificila pentru care aveam nevoie in medie de peste 12 ore de interventie. M-am dus la manager si am discutat intre patru ochi. Am spus 'Ajutati-ma sa vedem cum facem cu pacientii astia'. Eu am spus ceva de binele pacientului. Mi-a spus ca 'binele pacientului reprezinta o lozinca si nu e problema mea'. Am spus ca o vrea sa faca o afacere, sa fure ceva. M-am gandit. Doar ca oricat m-as fi gandit am ajuns la concluzia ca nu e adevarat. Nu vrea sa faca nici afacere, nici sa fure.

Apoi m-am gandit ca ne uraste si vrea sa disparem. Asta mi se pare ca nu ar trebui sa existe la un om rational ca nu suntem copii. Ne-am gandit ca poate vrea sa ajute alte sectii, poate are alte prioritati. Pana acum din ce stiu eu nici macar nu s-a zugravit niciun alt loc din spitalul asta. Nu stiu sa raspund. E ceva ultraabsurd. Nu inteleg de ce", a adaugat medicul.

La randul sau, Dorin Bica sustine ca daca vor accepta actuala situatie inseamna sa faca un compromis care o sa duca la decesul unor oameni.

"A rezista aici inseamna sa fac acest compromis. Acest compromis inseamna lipsa unui fir cu care inchizi invelisul creierului. Daca nu o inchizi bine (operatia - n.red.), are risc de deces. Asta inseamna ca din 500 de pacienti statistic pe an, 1% moare ca nu am inchis cum trebuie operatia", a spus acesta, precizand ca firul de care ar avea nevoie costa 10-15 lei.

Citeste si Ce spune conducerea spitalului Colentina, dupa demisia celor doi neurochirurgi

"Asta inseamna ca la sfarsitul fiecarui an, noi doi avem cel putin doi trei pacienti pe constiinta ca am facut acest compromis. Cum v-ati simti? X si Y au murit ca am inchis incomplet. Am salvat 400? Si ce? Nu aia 400 sunt in mintea mea. Stiu toti pacientii. Ii stiu pe toti care au avut de suferit in spitalul asta. Pot sa spun in momentul asta ca pentru acei pacienti sigur eu am facut tot posibilul. Daca unul dintre astia murea ca am facut eu un compromis? Cum te simti? Are rost medicina asta? Are rost sa mai fac asta?

Ce rost are ca ai salvat 1.000, daca ai omorat unul? Si cum l-ai omorat? Ca nu i-ai taiat carotida. Pur si simplu l-ai omorat prin decizia de a-l opera intr-un loc in care nu sunt conditiile care trebuie. Conditiile care trebuie costa 10-15 lei. Chiar atat de saraci suntem? Nu putem sa angajam o asistenta? Ok. Am inteles. Cred ca suntem intr-o situatie foarte grava noi ca tara si atunci nu pot sa particip", a adaugat medicul Dorin Bica.

Bica precizeaza ca e posibil ca in cativa ani situatia sa se rezolve, dar ca in acesti ani ar putea sa moara pacienti, compromis pe care el nu il poate accepta.

"Poate peste 3 ani rezolvam situatia, dar aia care au avut de suferit in astia trei ani ce facem cu ei? Aia de mi-au iesit nu ii tin minte, pe ceilalti nu ii uit. Aceasta situatie nu a existat inca, dar simt ca vine. Acest compromis nenorocit nu pot sa il fac. Lucram cu oameni. Pacientii sunt din ce in ce mai pretentiosi, nu tolereaza astfel de derpaje. Si il mintim. Bine.

Dar exista o persoana in lumea asta care stie motivul pentru care am pierdut pacientul. Stiti cine este? Eu. Eu sunt. Si atunci nu pot dormi asa. Ce conteaza ca e un manager sau altul? E vorba despre mine, despre ce principii am si mi le voi pastra. Voi lupta in continuare sa fiu neorochirurg, dar pentru a fi neurochirurg nu inseamna sa imi compromit cei sapte ani de acasa, verticabilitatea. Am coloana vertebrala, am si ceva creier. O sa mi le pastrez", a adaugat el.

Medicii au acuzat si lipsa materialelor si precizeaza ca au facut 17 referate in acest sens, dar fara sa primeasca un raspuns.

"Fiecare discutie pe care am avut-o pana acum a fost: 'Da, se va rezolva'. I-am rugat: 'Asumati-va ca nu ne vreti aici'. Asta e circ. Suntem neorochirurgi, nu circari. Cu siguranta pot sa va spun ca peste 5 ani tot neurochirurg o sa fiu", a adaugat Bica.

Cei doi medici spun ca in continuare vor lua o pauza si ca apoi vor vedea daca vor mai profesa in Romania sau in afara tarii.

"Daca vom face ceva in Romania, sunt convins ca vom avea mult mai mare grija la conditii, la evolutia lucrurilor, astfel incat schimbarea unui om sa nu poata afecta activitatea mea", a spus Gotej.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...