Medicii reactioneaza dur dupa ce Arafat vrea sa-i puna sa aleaga intre stat si privat: Aberant si ilegal!

Marti, 10 Aprilie 2018, ora 14:53
16981 citiri
Medicii reactioneaza dur dupa ce Arafat vrea sa-i puna sa aleaga intre stat si privat: Aberant si ilegal!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ideea lansata de secretarul de stat in MAI Raed Arafat in sambata mare, de Ziua Mondiala a Sanatatii, a starnit un val de reactii din partea medicilor. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta vrea ca medicii si asistentii sa nu poata sa lucreze si la stat, si la privat.

Arafat sustine ca altfel nu se poate sti clar "niciodata daca medicul sau asistentul este loial locului de munca din sectorul public si daca intr-adevar acesta deserveste interesul pacientilor corect sau incearca sa-i plimbe intre cele doua sectoare si sa-i faca sa plateasca (sic!) cat mai mult posibil, fara a tine cont de posibilitatile lor si problemele lor".

Aceasta stigmatizare generalizata a angajatilor din sanatate i-a facut pe acestia sa reactioneze dur.

In comentariile de pe forumurile medicilor, acestia critica propunerea, ii amintesc lui Arafat ca profesia lor e una liberala si nu pot fi impuse astfel de interdictii si il admonesteaza ca, de cand face politica, ideile sale de reforma a sistemului medical sunt tot mai "aberante".

Mai mult, unii fac caz de necaz de ironia situatiei: "El in schimb poate fi oficial secretar de stat in MAI si presedintele fundatiei pentru SMURD ce dirijeaza toate finantele SMURDULUI de stat, plus serviciului de urgenta din cadrul unitatilor sanitare, parte integranta a spitalelor de stat".

Ei atrag atentia ca in tarile unde exista astfel de interdictii, cum ar fi Franta, regula prevede doar sa nu se lucreze si la stat, si la privat in cursul aceleiasi zile, iar interzicerea totala incalca legea dreptului la munca.

Privatii resping propunerea: Problemele nu sunt la medici, ci la sistem!

Si Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED a reactionat intr-un comunicat si atrage atentia ca adevarata problema e in modul in care e organizat sistemul public, nu ca medicii lucreaza si la privat.

"Consideram ca pacientul trebuie pus in centrul oricarei decizii luate de autoritatile competente in a stabili aceste politici. Ori, in acest moment, sistemul de stat nu poate sa gestioneze complet cazurile, prin urmare complementaritatea dintre cele doua - public si privat - este fundamentala pentru a asigura serviciile de sanatate necesare.

O suprareglementare de tipul constrangerii 'public ori privat' ar incalca principiile exercitarii meseriei si ar limita sever dreptul la munca. Dezavuam situatiile in care din banul public este intretinuta o industrie paralela, cu componente suprapuse. Astfel de cazuri nu au nicio legatura cu dreptul fundamental la munca si cu exercitarea profesiei de medic, ci cu lacunele de organizare ale sistemului public", a declarat Cristian Hotoboc, presedintele PALMED.

Acesta mai atrage atentia ca, desi acum focusul e asupra medicilor, e posibil ca o astfel de masura sa fie extinsa si pentru alte profesii.

"Suntem intr-un moment in care discutiile publice se indreapta catre medici, dar ce ne poate face sa credem ca ar fi vorba doar de atat, si ca nu ar putea exista eventuale reglementari care sa vizeze personalul medical in ansamblu, si chiar alte profesii?", conchide Cristian Hotoboc.

Citește și:
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Deși Regulamentul Camerei Deputaților le cere aleșilor să-și depună CV-ul odată ce au fost aleși, 20 dintre aceștia încă îl țin ascuns. De cealaltă parte, la Senat, unde regula ține...
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...