Medicii trag un semnal de alarma: Lucram si 33 de ore incontinuu, cerem modificarea programului de garzi!

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 17:17

   

Medicii trag un semnal de alarma: Lucram si 33 de ore incontinuu, cerem modificarea programului de garzi!
Trei sferturi din medici lucreaza incontinuu mai mult de 24 de ore, iar 30% ajung sa depaseasca o durata de munca legata chiar si de 33 de ore, se arata intr-un studiu privind garzile medicilor, realizat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea", la comanda Federatiei Sindicale "Solidaritatea Sanitara".

Pana la acest moment au raspuns la chestionar 1.032 de medici, potrivit unui comunicat al Federatiei.

"Demersul a fost initiat in contextul in care Ministerul Sanatatii a refuzat in mod sistematic modificarea Regulamentului de garzi in sensul respectarii legislatiei muncii, toti ministrii dovedindu-se pana acum indiferenti atat la argumentele juridice cat si la dovezile stiintifice prezentate de Federatia "Solidaritatea Sanitara".

In conditiile in care datele arata ca situatia este in continua agravare, este evident ca lipsa deschiderii la dialog a ministrului Sanatatii, Vlad Vasile Voiculescu, fata de Federatia "Solidaritatea Sanitara" (organizatie reprezentativa la nivelul sectorului Sanatate) dauneaza atat medicilor, cat si pacientilor", se arata in comunicat.

Din prelucrarea primara a raspunsurilor, a rezultat ca media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici, fara pauza, (incluzand timpul normal de lucru si orele de garda) este de 33 ore. 78% dintre medici au muncit incontinuu mai mult de 24 de ore, iar 30% dintre respondenti au muncit incontinuu mai mult de 33 de ore.Medicii lucreaza in medie pe saptamana 63 de ore (incluzand orele de garda), adica echivalentul a 1,8 norme saptamanale, iar 33,7% dintre medici lucreaza mai mult de 63 de ore pe saptamana.

Totodata, 35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseala datorita actualului program de garzi, aceasta riscand sa afecteze implicit si calitatea serviciilor medicale.

Circa 32% dintre medici au indicat faptul ca actuala forma de organizarea a garzilor are un impact negativ direct asupra calitatii serviciilor medicale (21,5% dintre respondenti indicand ca efect cresterea riscului de erori profesionale pe fondul oboselii accentuate).

Medicii cer modificarea Regulamentului de garzi, altfel, exista riscul ca, incepand cu luna august, 41% dintre medici sa refuze efectuarea de garzi suplimentare programului normal de lucru.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3316 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MacGigi
rank 5
Medici romani muncesc la fel ca cei din Germania, Franta, etc.
Este acelasi sistem peste tot. Desigur, cu salarii diferite, in fiecare tara. Cred ca cunosteau aceste conditii inca din timpul studiilor. Este un pic tarziu acum sa protesteze.

Poate era mai bine sa faca alte studii, mai banoase si cu mai putina munca, ca dr Viorel Ponta, de exemplu !
cozmin
rank 5
O asistenta medicala cu studii postliceale
Are salariul dublu fata de un inginer cu o facultate mai grea decat medicina. Evident ca trebuie sa mai si munceasca.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor