Medicii vor primi aproape dublu pentru garzi, pentru rezidenti ramane de vazut

Marti, 09 August 2016, ora 15:18

   

Medicii vor primi aproape dublu pentru garzi, pentru rezidenti ramane de vazut
Sindicatele au ajuns la un acord cu Guvernul in privinta platii garzilor, subiect de nemultumire in randul medicilor, care amenintau sa nu isi mai faca garzile suplimentare.

Negocierile cu ministrii Sanatatii si Muncii s-au finalizat luni seara iar Federatia "Solidaritatea Sanitara" a transmis medicilor protestatari sa faca in continuare garzile.

De la 1 august, conform ordonantei de urgenta a guvernului (OUG) 20/2016, medicii semneaza pentru garzi un contract individual de munca separat, in care se angajeaza la un numar de ture suplimentare, care sunt optionale.

Medicii nu erau insa de acord sa semneze aceste contracte din cauza ca garzile le erau platite la nivelul anului 2009, a explicat pentru Ziare.com vicepresedintele federatiei sindicale, Nicolae Stefan, consilier juridic la Spitalul Universitar.

Garzile sunt platite cu un spor de 25% - 75% din salariul de baza in timpul saptamanii si cu 50% - 100% in weekend si in sarbatorile legale.Acum, prin acordul cu Guvernul, sporul va fi calculat din salariul de baza actual, care a fost majorat de la 1 august.

Astfel, sporul va fi aproape dublu, a precizat Stefan.

Majorarea va fi aplicata din 1 octombrie, urmand ca, in septembrie, sa fie elaborata si adoptata o ordonanta de urgenta in acest sens.

In acelasi act normativ vor fi prevazute si celelalte revendicari ale medicilor: un spor in plus, de 25%, pentru turele de noapte, unul de 15% pentru cei care au doctorat obtinut dupa 2010, posibilitatea de a isi lua liber o zi dupa garda, calcularea garzilor la vechimea in munca si in specialitate, toate fiind prevazute in Codul muncii, dar neaplicate pana acum, a mai aratat liderul sindical.

Citeste mai mult despre revendicarile medicilor si oferta Guvernului.

Printre revendicari a fost si aceea ca rezidentii din anii I si II sa fie platiti pentru garzi.

Potrivit lui Stefan, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, si ministrul Muncii, Dragos Paslaru, au fost de acord ca si rezidentilor din primii ani sa le fie platite garzile, insa cu ce procent din salariu urmeaza sa se stabileasca ulterior si sa fie prevazut in viitoarea OUG.

Nicolae Stefan a mai explicat ca la 1 august s-a facut mai mult o reasezare a salariilor decat o majorare propriu-zisa, pentru ca existau diferente mari intre salariile unor angajati din aceeasi categorie si cu aceleasi responsabilitati, fiind dezavantajati cei cu vechime.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6351 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
asa-iin tenis
rezidentii,asistentii si infirmierele,de pe marte ! inca un articol la care noua securitate nu-si lasa decat oamenii(cartitzele) infiltrate sa posteze !
Utilizator sters
romnia tara doctorilor manglealacumlaude
sa multumim armatei,sri-ului si internelor,pt milioanele de doctori pe care-i scoate pe banda rulanta,alde oprea and vanghelis ! tot hoprea (poate gresesc) a dat prin 2008-2009 olege prin care iti poti cumpara gradul de colonel,sau de general...nu-i o gluma ! deci omenire,priveste si teme-te,zombii cu doctorat !
cozmin
rank 5
Si militarii muncesc 6-7 ore si le sunt calculate 24/24
Toata lumea cotizeaza accizele la tutun la acest minister, e normal sa aiba mai multi bani. Chiar si in China, la aceleasi salarii preturile sunt la jumatate.
Utilizator sters
cozminele,militarii nu muncesc,se antreneaza pt misiuni ....
probabil ca in famelia ta,nu s-a mai facut armata de 5 generatii . vezi ca se organizeaza tabere platite cu regim militar.iti recomand ca in concediu sa te relaxezi intr-una dintre aceste tabere,poate iti schimbi parerea ! toti vorbesc despre ce habar n-au ! exista solutii ca sa intelegi mai bine,uite de exemplu turcia !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor