Medicul Musta, despre mastile neconforme depistate de personalul medical: "S-au trezit in ATI si pe sectie ca respira prea usor. Cazusera filtrele"

Luni, 15 Februarie 2021, ora 12:46
2987 citiri
Medicul Musta, despre mastile neconforme depistate de personalul medical: "S-au trezit in ATI si pe sectie ca respira prea usor. Cazusera filtrele"
Medicul Virgil Musta / Foto: Arhiva personala

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, a declarat ca, in luna noiembrie a anului trecut, cand unitatea medicala achizitionase un lot de circa 12.000 de masti, angajatii si-au dat seama ca acestea sunt neconforme, dupa ce le-au cazut filtrele. In urma acestei intamplari, zece perchezitii au loc, luni, in Bucuresti si in patru judete intr-un dosar de inselaciune.

"Este vorba despre mastile achizitionate anul trecut, in luna noiembrie. Atunci angajatii spitalului s-au trezit in ATI si pe Sectie ca respira prea usor. Cazusera filtrele. Au iesit repede, apoi s-au verificat filtrele mastilor proaspat achizitionate si atunci am observat cu totii ca filtrele se desprind prea repede.

Imediat s-a luat masura sa nu se mai dea masti la personal, din acel lot. Toti au purtat masti din acel lot, in perioada respectiva, dar destul de repede s-a depistat ca sunt neconforme. Spre norocul nostru, mai aveam in stoc masti de protectie", a declarat medicul Virgil Musta, pentru News.ro.

"Le-am retras de pe sectii"

Aproximativ 12.000 de masti neconforme, dintr-un lot de 25.000, au fost descoperite la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, in 13 noiembrie 2020. Anuntul a fost facut atunci de managerul unitatii sanitare, care a explicat si cum personalul si-a dat seama ca ceva nu este in regula cu mastile pe care le-a primit spitalul.

Prejudiciul cauzat spitalului se ridica la nu mai putin de 120.000 de euro, bani pe care unitatea i-a platit pentru a achizitiona aceste masti.

"Le-am retras de pe sectii. Vorbim de masti FFP3, o anumita marca, carora efectiv le pica filtrul care era aplicat pe ele. Aceste masti au fost cumparate prin achizitie, de spitalul nostru, aveau toate certificatele in conformitate. Am luat legatura cu distribuitorii care ne-au asigurat de toata buna lor credinta si ca sunt la dispozitia autoritatilor, dar din nefericire, din 25.000 de masti sa ai 12.000 de masti neconforme inseamna efectiv crima. Nu poti sa pui oamenii sa poarte masti neconforme, sa intre in zona rosie cu aceste masti prin care, practic, inhalezi tot aerul contaminat cu SARS-CoV-2 si dupa aceea sa mai ai pretentia ca personalul medical sa fie sanatos. Cine face acest gen de lucru face o crima la adresa personalului medical. Vorbim de crima. (...) Practic, erau amestecate masti bune cu masti care nu erau conforme", a declarat atunci medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului "Victor Babes" din Timisoara.

Reprezentantii unitatii medicale au anuntat de urgenta autoritatile.

"Noi am instiintat imediat pe grupul de urgenta organizat la nivelul judetului, am instiintat Politia si DSP care, la randul lor, au trimis mai departe avertismentul. Am instiintat inclusiv distribuitorii pentru ca, unde au mai vandut, sa le retraga si am sesizat ca o parte din masti erau conforme, dar cealalta parte, jumatate din masti, erau neconforme. Practic, erau amestecate masti bune cu masti care nu erau conforme", a adaugat Cristian Oancea.

Zece perchezitii au loc, luni, in Bucuresti si in patru judete intr-un dosar de inselaciune dupa ce unui spital pentru asistenta pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 i-au fost vandute masti de protectie ce poarta o marca inregistrata cunoscuta la nivel mondial, cu privire la care exista indicii temeinice ca sunt contrafacute.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#virguil musta, #virgil musta masti contrafacute, #mjusta masti neconforme , #medici