Niciun cadru medical care trateaza pacienti cu COVID-19 nu a primit pana acum bonusul promis. Cum explica Tataru

Miercuri, 13 Mai 2020, ora 17:32

   

Niciun cadru medical care trateaza pacienti cu COVID-19 nu a primit pana acum bonusul promis. Cum explica Tataru
Stimulentul financiar promis de presedintele Klaus Iohannis si de premierul Ludovic Orban pentru cadrele medicale din prima linia in lupta impotriva pandemiei COVID-19 nu a fost acordat nici pana acum.

Anuntul a fost facut ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, care a spus ca nu a primit de la niciun spital lista cu numele celor care se califica pentru aceasta plata.

Este vorba despre un stimulent financiar de risc, in valoare de 2.500 de lei brut pe luna.

"Asteptam nominal listele prezentate de conducatorii unitatilor sanitare (...) N-am primit de la niciun spital. Asteptam sa se faca nominalizarea. Inca sunt discutii la aceste spitale, care sunt persoanele.

Noi am creat un cadru legislativ prin care sa putem plati, bonifica, acesti oameni care au lucrat. Mai ramane sa stim si care sunt acesti oameni. N-avem la nivel central de unde sa stim", a declarat Nelu Tataru pentru Europa FM.Toate categoriile de personal sanitar in cazul carora exista riscul sa se infecteze cu COVID-19, inclusiv asistentii medicali comunitari si personalul din reteaua de medicina legala, vor primi un stimulent financiar de risc de 2.500 de lei brut pe luna, potrivit unei ordonante aprobate de Guvernul Romaniei.

"Toate categoriile de personal sanitar in cazul carora exista riscul sa se infecteze cu COVID-19, inclusiv asistentii medicali comunitari si personalul din reteaua de medicina legala, vor primi stimulentul financiar de 2.500 de lei, conform Ordonantei aprobate in Guvernul Romaniei", a informat, pe 2 mai, Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat.

Plata stimulentului de risc de 2.500 lei brut/luna va fi finantata din Programul Operational Capital Uman.

Este vorba despre: personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare si personalul paramedical care transporta, evalueaza, pune diagnostic si trateaza persoanele bolnave de Covid-19; personalul care ofera servicii de asistenta medicala comunitara, respectiv servicii de ingrijire medicala, activitati de izolare si monitorizare a persoanelor aflate in carantina; personalul din reteaua de medicina legala implicat in manipularea si efectuarea necropsiilor persoanelor decedate care au fost diagnosticate cu Covid-19.

Amintim ca, la inceputul lunii aprilie, presedintele Klaus Iohannis a solicitat Executivului sa identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plati un bonus lunar medicilor si personalului medical care lucreaza cu pacienti infectati cu COVID-19.

In acest sens, seful statului a mentionat "un bonus consistent, de cateva sute de euro pe luna".

"Personalul medical, medicii nostri, sunt linia noastra de aparare impotriva epidemiei. Avem incredere in ei, ne punem sperantele in ei, dar trebuie sa fim foarte constienti ca pentru ei este o situatie de stres major, este un pericol suplimentar la care se expun, avem asteptari mari de la ei si atunci, in consecinta, cred ca este corect sa recunoastem aceasta situatie si sa recunoastem, evident, ca este nevoie si de un pic mai mult decat cuvinte frumoase", a afirmat atunci Iohannis.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5514 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Ați luat țeapă !
Șpaga legală trebuie să ajungă pentru toți !
psl-ul
rank 5
penele au angajat 12 mii bugetari
in serviciile militarizate (acele categorii carora penele le-au marit pensiile militare si salariile de la 1 ianuarie 2020)....penele au imprumutat anul acesta aproape 13 miliarde de EURO bani investiti in ???????

de sistemul de sanatate penele nici nu vrea sa auda , daca ar fi posibil l-ar desfinta asa cum au inchis impreuna cu Petrov 67 de spitale
ostapbender
rank 2
ce să facă și domnul Tătaru ...
Stimulentele promise de domnul Iohannis nu se dădură nu pentru motivul de-l spuse domnul ministru, ci pentru că nu există temei legal să se facă plata, pentru că grăiala domnului Iohannis incă nu a ajuns temei legal! Probabil că o posibilă sursă de finanțare ar fi putut veni dela pielea ursului din pădure, cele 600 de milioane agonisite pe hirtie de domnul Vela ... Incă o bilă albă la bilanțul PNL ... Jos PSD!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor