Noul Cod Deontologic al stomatologilor din România, contestat de mai mulți medici. Nu sunt definiți termeni ca „responsabil” sau „civilizat”

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 08:24
2214 citiri
Noul Cod Deontologic al stomatologilor din România, contestat de mai mulți medici. Nu sunt definiți termeni ca „responsabil” sau „civilizat”
Codul ar conţine o serie de termeni care sunt insuficienţi explicaţi şi care pot fi folosiţi abuziv în cazul unei cercetări disciplinare FOTO Pixabay

Noul Cod Deontologic al medicilor stomatologi din România, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, este contestat vehement de mai mulți medici, arată adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, mai mulţi medici dentişti din ţară, care doresc să-şi păstreze anonimatul, sunt nemulţumiţi de adoptarea noului Cod Deontologic şi ridică problema articolului 21 care prevede că: „(1) Utilizarea de către medicul stomatolog a reţelelor sociale trebuie să fie responsabilă şi civilizată. (2) Încălcarea obligaţiei prevăzute la alin. (1) poate conduce la declanşarea procedurii de cercetare disciplinară.”

Doar că, spun medicii, acest articol nu explică ce înseamnă „responsabil” sau „civilizat”, iar această ambiguitate poate sta la baza unor abuzuri din partea CMSR. În plus, medicii stomatologi cred că printr-un astfel de articol se încalcă dreptul la libera exprimare, un drept prevăzut în Constituţia României.

De asemenea, Codul ar conţine o serie de termeni care sunt insuficienţi explicaţi şi care pot fi folosiţi abuziv în cazul unei cercetări disciplinare. De exemplu, medicii stomatologi nemulţumiţi spun că noţiunea de „servicii urgenţă” pentru tratarea obligatorie a oricărui pacient nu este definită, iar asta duce la interpretări personale din partea fiecărui dentist.

Medicilor li se interzice prin acest Cod Deontologic să-şi facă „concurenţă neloială”, o sintagmă neexplicată, sau să perceapă onorarii subevaluate în raport cu „preţul pieţei sau calitatea prestaţiei”, deşi nu există un preţ al pieţei stabilit, spun ei.

„Sunt terminologii vagi utilizate, care fiind date de o autoritate pot să cauzeze prejudicii unor persoane. Nu au ce să caute în Cod deoarece sunt greu de interpretat şi creează abuzuri. Nu spun că cei care conduc acum Colegiul vor face asta, dar peste un timp, alţi oameni care vor veni la conducere se pot folosi de el ca de un instrument”, explică dr. Vlad Cristian Deac.

Nu în ultimul rând, unii stomatologi sunt nemulţumiţi de faptul că nu ar fi fost consultaţi sau au fost discuţii insuficiente înainte de adoptarea acestui document care-i priveşte în mod direct. Consultarea, cred ei, trebuia făcută prin intermediul colegiilor teritoriale.

De exemplu, Colegiul Medicilor Stomatologi Constanţa a solicitat membrilor ca în două zile (20-22 iunie 2021) să consulte şi să trimită, dacă e cazul, propuneri şi sugestii. Un timp insuficient pentru mulţi dintre cei vizaţi, spun câţiva dentişti constănţeni.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a transmis, la solicitarea „Adevărul”, un punct de vedere cu privire la toate aceste nemulţumiri. În primul rând, Colegiul arată că se impunea modificarea vechiului Cod Deontologic deoarece serviciile medicale de stomatologie s-au dezvoltat, legislaţia care reglementează activitatea medicală s-a modificat, iar comunicarea în mediul online este foarte utilizată.

„Pentru noul Cod Deontologic al medicului stomatolog, informarea publică a fost făcută la nivelul tuturor colegiilor teritoriale şi pe mediile online. A fost organizat chiar şi un webinar pe această temă. Proiectul a fost supus transparenţei decizionale şi au fost operate numeroase modificări ale proiectului iniţial în acord cu solicitările motivate ale medicilor stomatologi”, spune Radu Septimiu Câmpian, vicepreşedintele CMSR.

Medicul Vlad Cristian Deac a explicat că, potrivit legii, Colegiul Medicilor Stomatologi are puterea de a retrage dreptul de practică unui medic. De aceea, este important ca regulile să fie clare.

Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
#stomatologie, #medici, #cod deontologic , #medici