Rafila spune ca in noiembrie-decembrie vom avea un alt varf al epidemiei: Sper ca pana atunci sa avem medicatia necesara

Joi, 09 Aprilie 2020, ora 21:27
11697 citiri
Rafila spune ca in noiembrie-decembrie vom avea un alt varf al epidemiei: Sper ca pana atunci sa avem medicatia necesara
Foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat, joi seara, la "Marius Tuca Show", ca in lunile noiembrie-decembrie vom avea un alt varf de infectari cu COVID-19, insa spera ca pana atunci sa existe medicatia necesara.

"Daca reusim sa mentinem un comportament retinut putem ajunge la o relaxare mai rapida. Imi pare bine ca domnul ministru Tataru a preluat punctul nostru de vedere legat de evolutia acestui virus, cu varful in saptamana dupa Paste. Este greu sa condamni oamenii ca vor sa isi vada parintii. (...)

Cred ca o se depasim numarul de 10.000 de cazuri de imbolnaviri, cred ca 12.000, 14.000 ar fi corect pentru sfarsitul lui aprilie. In noiembrie-decembrie vom avea un alt varf, sper ca pana atunci sa avem medicatia necesara.

Am primit o donatie de azitromicina de la compania Sandoz pentru 10.000 de pacienti. Mai este un antiviral in studiu in Japonia si China si speram sa ne dea si noua formula sa il putem produce", a spus Alexandru Rafila.

Microbiologul a punctat ca spalatul pe maini este mai eficient decat spirtul.

"A disparut chestiunea legata de folosirea banilor, nu trebuie sa credem ca pe orice punem mana suntem potential infectati. (...) Se poarta masca cand suntem raciti si ne deplasam. Restul populatiei poate sa poarte o masca in functie de disponibilitate.

Este recomandata cea chirurgicala si a doua una din material de bumbac. Mi se pare o greseala sa se recomande batisate sau fulare care nu protejeaza in niciun fel", a subliniat Rafila.

"Recomand manusile doar in spitale"

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie mai spune ca nu recomanda purtarea manusilor decat in unitatile sanitare.

"Purtatul manusilor nu il recomand decat in unitati sanitare. In momentul in care ne-am pus manusi nu mai suntem precauti. E posibil ca virusul sa fi circulat in China mai devreme cu o luna decat a fost declarat de catre autoritati. In SUA au foarte multe cazuri noi, ei au facut 2 milioane de teste pana acum, au o rata de pozitivitate de 15%.

Si noi in Romania avem tot 15%. Peste tot s-a vehiculat ca ar fi vorba de o arma biologica. Din ceea ce am citit eu se exclude aceasta posibilitate pentru ca tipul de mutatii gasite la acest virus nu sunt de natura sa trezeasca suspiciuni, nu este un virus perfect. Eu zic ca sunt sanse sa se reduca transmiterea cu venirea caldurii.

Exista o corelatie intre fiecare grad de temperatura. Probabil ca o temperatura medie se va corela si cu incetinirea intr-un procent apreciabil. In iarna vom avea iar probleme. Nu stiu daca o sa ne mai permitem sa intram in izolare. Daca o sa o mai lungim asa mult consecintele economice sunt clare. Danezii au cam acelasi numar de cazuri si decese ca si noi. Populatia daneza are obisnuinta respectarii regulilor. Trebuie sa ajungem si noi la obisnuinta asta. Trebuie sa ne pregatim sa luam masuri in functie de evolutia pandemiei", a spus Rafila.

Batista nu protejeaza de COVID- 19

Microbiologul a punctat faptul ca i se pare o greseala sa se recomande batisate sau fulare drept protectie impotriva COVID-19.

"Se poarta masca cand suntem raciti si ne deplasam. Restul populatiei poate sa poarte o masca in functie de disponibilitate. Este recomandata cea chirurgicala si a doua una din material de bumbac. Mi se pare o greseala sa se recomande batisate sau fulare care nu protejeaza in niciun fel", a subliniat Rafila, la "Marius Tuca Show".

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit luni, 25 martie, despre decizia autorităților de a închide grădinițele, școlile și liceele din Sectorul 5 pentru dezinsecție, după ce...
Ministrul Sănătăţii, atac la Nicușor Dan: "O reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară/ Acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează"
Ministrul Sănătăţii, atac la Nicușor Dan: "O reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară/ Acolo sunt foarte multe lucruri care nu funcţionează"
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, 25 martie, că o reformă a spitalelor din administraţia bucureşteană este necesară pentru că sunt foarte multe lucruri care nu...
#Alexandru Rafila covid, #Alexandru Rafila coronavirus, #Alexandru Rafila , #medici