Ramanem fara medici: Cum sunt tinuti departe de spitale, ce vina are Guvernul si ce trebuie facut

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 08:42
15225 citiri
Ramanem fara medici: Cum sunt tinuti departe de spitale, ce vina are Guvernul si ce trebuie facut
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania duce lipsa acuta de medici si nu sunt semne ca hemoragia din sistem se va opri. Rezidentilor si tinerilor medici li se pun in continuare bete in roate - lipsa dotarilor din multe spitale si nesiguranta unui post dorit dupa terminarea rezidentiatului. Doua motive in plus pentru ca plecarile din tara sa continue.

Pentru a afla informatii si date concrete despre aceasta situatie, Ziare.com a cautat o parere avizata, astfel ca l-am contactat pe fostul secretar de stat din perioada mandatului lui Vlad Voiculescu la Sanatate, medicul Marius Ungureanu.

Mentionam ca l-am contactat si pe ministrul Sanatatii, Florian Bodog, la sfarsitul lunii august, cu mai multe intrebari pe aceste chestiuni, insa pana astazi nu am primit niciun fel de raspuns.

Medici intr-un judet cat intr-un singur spital

In primul rand, trebuie stiut ca exista un deficit cronic in multe judete ale tarii, unde numarul de medici la 1.000 de locuitori este pana la de 4 ori mai mic decat media de la nivelul UE. Astfel, in judete precum Mehedinti, Ialomita, Giurgiu sau Calarasi, cu populatii intre 250.000 si 300.000 de locuitori, sunt cate 200 de medici. Un numar similar cu cel dintr-un mare spital bucurestean.

Marius Ungureanu face referire, in interviul pe care ni l-a acordat, la nevoia mare de medici din unele specialitati din Romania, care, "in anumite spitale, este o problema majora pentru sistemul nostru de sanatate".

"Conform unei analize pe care am realizat-o anul trecut la Ministerul Sanatatii, cu sprijinul directiilor de specialitate din minister, ca urmare a deficitului de medici, 26,7% dintre posturile de medici din spitale erau vacante.

Cele mai afectate specialitati erau Sanatate Publica si Management Sanitar (64% posturi vacante), Genetica Medicala (50% posturi vacante), Epidemiologie (45% posturi vacante), Neonatologie (42% posturi vacante) si Medicina de Urgenta (34% posturi vacante), iar cele mai afectate judete erau Ialomita, Calarasi, Tulcea, Olt si Vaslui.

Ca sa ne facem o idee mai clara cu privire la deficitul de medici, media numarului de medici la nivel national era de 2,5 medici/1.000 locuitori, in timp ce media la nivelul Uniunii Europene era de 3,4 medici/1.000 locuitori.

Mai mult, media in unele judete era mult sub media nationala. Existau cinci judete care aveau mai putin de 1 medic/1.000 locuitori, si anume Mehedinti, Ialomita, Bacau, Calarasi si Giurgiu.

Care sunt implicatiile? Pacientii nu au acces la ingrijiri medicale acolo unde sunt, ceea ce inseamna agravarea situatiei lor sau supra-aglomerarea spitalelor unde sunt medici suficienti", explica Marius Ungureanu.

De ce pleaca medicii

L-am intrebat daca sunt medici care nu vor sa profeseze in spitale din orase mai mici si care sunt solutiile pentru ca posturile de acolo sa se ocupe.

"Vazand procentele de posturi vacante, raspunsul este desigur DA, sunt localitati in care medicii nu doresc sa lucreze. Solutiile nu sunt deloc simple. Dar, vazand exemplele de succes ale unor spitale care au reusit sa atraga medicii (prin faptul ca spitalul este dotat corespunzator, prin facilitatile oferite - locuinta sau transport), este clar ca managerii spitalelor, in colaborare cu autoritatile locale, pot face mult mai mult.

Din pacate, in multe locuri intalnim un amestec nociv de incompetenta si nepasare. Din nou, cel mai mult au de suferit pacientii", ne-a raspuns Marius Ungureanu.

Motivele pentru care medicii nu prefera spitalele mai mici "sunt legate de oportunitatile de dezvoltare personala si profesionala, de dotarea necorespunzatoare a acestor spitale".

"In plus, un deficit de medici pe o anumita specialitate poate duce la deficit pe alte specialitati. De exemplu, un chirug nu va merge intr-un spital in care nu sunt suficienti medici ATI. Cu cine sa opereze chirurgul daca lipsesc medicii ATI?", intreaba fostul secretar de stat din MS.

Posturi vacante care nu sunt blocate, dar nici nu se scot la concurs

Apoi, este subiectul posturilor blocate din spitale. In mod oficial, la nivel de minister, problema nu mai exista. Doar ca sunt spitale in care exista posturi vacante si nu sunt scoase la concurs. Potrivit fostului secretar de stat, este strict o decizie manageriala.

De-a lungul anilor, insa, ne-au fost semnalate cazuri in care fie posturile erau blocate, fie nu erau scoase la concurs, desi vacante, fie examenul de specializare pentru post post-rezidentiat nu era unul transparent - despre care a relatat in urma cu 11 luni pe blog Catalin Tolontan.

"Daca se vrea, se poate", este concluzia din interior. Motivul pentru care medicii rezidenti nu semnaleaza mai departe aceasta situatie este acelasi - ei stiu ca nu se va schimba nimic. Pentru ca un profesionist, aflat la inceput de drum, nu are decat de pierdut daca isi exprima public nemultumirile intr-un sistem-mamut.

"Din cate cunosc, nu exista posturi blocate in momentul de fata in spitalele din Romania. Acolo unde sunt posturi vacante si acestea nu sunt scoase la concurs, este o decizie manageriala la nivel de spital.

Deciziile fiecarui manager in parte sunt influentate de particularitatile spitalului pe care il conduce. Din pacate, nu sunt in masura sa ma pronunt cu privire la acestea", a precizat Marius Ungureanu.

Episodul "transparenta"

Ministrul Bodog a promis transparenta atat la examenul de specialitate, cat si la cel de ocupare a posturilor, dar si ca toti rezidentii vor avea un loc de munca, dupa ce Guvernul Ciolos anuntase deja, anul trecut, ca rezidentii vor putea alege repartizarea in orice spital din Romania:

"Si in acest an, dupa examenul de specialitate, am discutat in cadrul ministerului sa avem si examenul de ocupare de posturi la nivel national. Sa luam toate posturile, spitalele care doresc, noi le organizam, poate in paralel cu examenul de specialitate, in asa fel incat ti-ai terminat examenul de specialitate, poftim, ai loc de munca".

Aici, in ce ii priveste pe medicii aflati la final de rezidentiat, exista in continuare semne de intrebare, mai ales dupa situatia care a fost devoalata in urma anchetei jurnalistice din toamna trecuta.

"Anul trecut am identificat situatii in care distributia candidatilor la comisii fusese gresita, lucru care a fost remediat in cele din urma. Din pacate, nu pot face nicio predictie despre ce se va intampla in acest an, acest lucru fiind in totalitate responsabilitatea Ministerului Sanatatii si a comisiilor de concurs.

Pot doar sa sper ca examenul nu va fi fraudat, iar daca acest lucru se va intampla, sa fie luate masuri impotriva celor care au permis acest lucru. In definitiv, faptul ca medicii nu se pot baza pe corectitudinea desfasurarii unui concurs este un alt element care ii determina sa abandoneze sistemul de sanatate romanesc", subliniaza Marius Ungureanu.

De ce raman medici pe dinafara

Chestionat daca se pune problema sa existe, la finalul anului, absolventi ai facultatii si medici care au incheiat rezidentiatul care sa nu poata fi incadrati si sa ramana pe dinafara, acesta a raspuns: "Da, aceste situatii sunt frecvent intalnite".

"In ultimii ani, toti absolventii Facultatilor de Medicina care au obtinut punctaj de promovare la concursul de rezidentiat au obtinut un loc sau un post pentru pregatirea lor, chiar daca asta a insemnat organizarea a doua sesiuni ale concursului. Pentru a evita aceasta situatie, anul trecut, spre exemplu, am scos la concurs un numar de locuri si posturi care depasea numarul de absolventi.

Modul in care sunt organizate acum lucrurile este deficitar, pentru ca nu se gandeste unitar si inter-sectorial. Ministerul Sanatatii ar trebui sa colaboreze mult mai bine cu Ministerul Educatiei, pentru ca, pe baza nevoilor de medici, sa fie scoase la concursurile de admitere in Facultatile de Medicina un numar de locuri care sa acopere nevoile din sistem.

In felul acesta, nu ar mai fi intalnite situatii in care absolventii sa nu aiba locuri la rezidentiat sau sa nu aiba posturi dupa finalizarea rezidentiatului.

(...) Asa cum spuneam, lucrurile in Romania nu sunt gandite strategic si unitar. Din pacate, investim in educarea viitorilor medici, dar, din cauza ca nu suntem in stare sa le oferim conditii sa practice in Romania, acestia vor decide - evident - sa plece. Si atunci, banii cheltuiti cu educarea lor nu reprezinta de fapt o investitie. Sau cel putin nu pentru statul roman - poate pentru Germania, Franta, Marea Britanie sau Belgia, tarile in care se pleaca cel mai frecvent.

Conform datelor de anul trecut, incepand cu anul 2007 (anul aderarii la Uniunea Europeana), au fost solicitate la Ministerul Sanatatii 43.500 de certificate de conformitate (documente necesare pentru a putea practica in alte tari UE).

Desigur, nu toti au plecat. Insa, conform unei analize realizate pe care am solicitat-o expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, formarea acestor oameni a costat statul roman 3,5 miliarde de lei (mai mult de 10% din bugetul pe un an al Sanatatii)! ", a spus fostul secretar de stat din MS.

" (Sunt si - n.red.) absolventi care au promovat concursul (adica au obtinut minim 60% din punctajul maxim realizat), dar care nu mai au de unde alege locuri sau posturi. Acesta este motivul pentru care in unii ani a fost suplimentat numarul de locuri/posturi sau au fost organizate sesiuni suplimentare de concurs", a adaugat acesta.

Intrebat daca problema incadrarii apare dupa rezidentiat si de ce exista rezidenti care nu isi pot gasi loc de munca in sistemul de stat, Marius Ungureanu a mentionat: "Situatia poate aparea din cauza lipsei unei planificari coerente a nevoilor de medici".

"Situatia este generata si de faptul ca nu exista o foarte buna comunicare intre diferitii actori - spre exemplu, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei. Mai exact, Ministerul Sanatatii nu are niciun cuvant de spus cu privire la cati studenti sunt admisi la Facultatile de Medicina.

In schimb, cand acestia termina studiile, este pus in fata nevoii de a scoate suficiente locuri la rezidentiat, asa incat nimeni sa nu ramana pe dinafara. De aceea, se organizeaza si cate doua sesiuni ale concursului. Aceasta situatie este, de fapt, una de provizorat si denota lipsa de planificare strategica", a subliniat medicul.

Pentru a preveni astfel de situatii, Romania are nevoie urgenta de o strategie nationala de resurse umane in sanatate. Acest lucru a fost mentionat in repetate randuri si de Comisia Europeana, in cadrul Recomandarilor Specifice de Tara. Strategia, impreuna cu un plan de actiuni concrete, a fost realizata de echipa condusa de Marius Ungureanu in perioada cat acesta a ocupat pozitia de secretar de stat la Ministerul Sanatatii, insa se regaseste in continuare doar pe site-ul Ministerului Sanatatii, nefiind aprobata si implementata de Guvernele Grindeanu sau Tudose.

Vorbele lui Bodog si demisiile medicilor

Confruntandu-se asadar cu lipsa conditiilor esentiale pentru pacienti si pentru medici, cu modul cu dedicatie in care se organiza examenul de specialitate si cu nesiguranta privind postul ocupat dupa obtinerea titlului de medic specialist, solutia multor medici tineri a fost sa plece din sistemul public de sanatate.

Fie in afara tarii, fie in mediul privat, fie in alte domenii.

"Tara nu ne vrea" nu mai e doar un cliseu, realitatea efectiv asta este. Tara, prin factori de decizie la diferite niveluri sau in diferite medii, nu face ceea ce este nevoie pentru ca rezidentii sa aiba toate conditiile necesare pentru a profesa. Alt cliseu.

In ultima luna, doua stiri despre tinerii medici au atras atentia opiniei publice. Prima, atunci cand ministrul Sanatatii, Florian Bodog, se plangea ca, desi rezidentii sunt atrasi sa profeseze in orase unde e deficit de medici, rezultatele nu sunt cele scontate.

Astfel, acesta a explicat cum se va ocupa ca posturile deficitare sa fie scoase la concursul de rezidentiat: "Pentru anul urmator gandim un alt sistem de rezidentiat, in care rezidentul sa fie angajat in spitalul judetean, sa-si poata face rezidentiatul in spitalul in care opteaza pentru post. (...) Voi urmari personal ca la rezidentiat sa se scoata pentru aceste specialitati posturi. Pachetul salarial pentru rezidenti este generos, va fi si mai generos incepand cu 1 ianuarie anul viitor".

Intre timp, Guvernul s-a razgandit si in ce priveste eliminarea impozitului pe venit in cazul medicilor, asa ca este lesne de inteles lipsa de incredere in orice promisiune ce vine de la Palatul Victoria.

In plus, multi dintre medici au semnalat masura populista si au respins-o.

Apoi, la inceputul lui septembrie, doi medici neurochirugi de la Spitalul Colentina Ionut Gobej si Danut Bica, au demisonat, explicand ulterior ca, dincolo de lipsa unor dotari elementare si deloc costisitoare, chiar si conducerea unitatii le ingreuna activitatea.

Primarul care a cerut ordin de protecție împotriva propriei secretare. Femeia este obligată să muncească de acasă
Primarul care a cerut ordin de protecție împotriva propriei secretare. Femeia este obligată să muncească de acasă
Primarul unei comune din județul Argeș pare a fi responsabil de un nou scandal de proporții. Edilul care incendiat clărirea primăriei în urmă cu 3 ani a obținut un ordin de protecție...
AUR semnează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, propusă de USR: „Mergem până la capăt!"
AUR semnează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, propusă de USR: „Mergem până la capăt!"
România ar putea avea un guvern provizoriu, interimar, până după alegeri. USR e hotărât să demită Guvernul Ciolacu prin moțiune de cenzură, susținută, mai nou, și de cei de la AUR....
#posturi vacante spitale, #medici rezidenti posturi vacante, #specialitati deficitare spitale, #medici posturi spitale , #medici
  1. Veste bună pentru șoferi. Se schimbă termenul în care trebuie să plătească rovinieta
  2. Viziunea lui Trump despre reconstrucția ”corectă” a Fâșiei Gaza: ”Ar putea fi mai bună ca Monaco”
  3. Un șofer este căutat de polițiști după ce a provocat un accident în Sectorul 1 al Capitalei și a fugit. Bărbatul din mașina lovită a ajuns la spital
  4. O nouă instituție în UE pentru litigiile din rețelele sociale. Deciziile pe care le vor putea contesta utilizatorii la Centrul de Apeluri Europa
  5. Care sunt șansele reale ale României de a intra complet în Schengen anul acesta: ”Pe 10 octombrie vom primi semnalele” VIDEO
  6. Meteorolog în lacrimi, în timp ce relata despre uraganul Milton. ”Este un uragan incredibil. Este oribil” VIDEO
  7. Ce vor românii să se schimbe la RO-ALERT și cine sunt cei mai afectați de sistemul de avertizare a populației STUDIU
  8. Statul, obligat să plătească repatrierea românilor decedați în străinătate. Ce prevede legea adoptată de Parlament
  9. ”Telefonul roșu” există. Rusia menține linia de urgență cu SUA și NATO
  10. Fiul cel mare al dictatorului Osama Ben Laden, expulzat pe viață din Franța. Motivele care au stat la baza deciziei