Sanatatea da in clocot in timp ce guvernantii se razboiesc cu Justitia. Ce poti sa faci tu Interviu

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 13:52
8541 citiri
Sanatatea da in clocot in timp ce guvernantii se razboiesc cu Justitia. Ce poti sa faci tu Interviu
Foto: Facebook / Bogdan Tanase

Coalitia PSD-ALDE a castigat alegerile de anul trecut si pentru ca a promis salarii mai bune in Sanatate, care sa motiveze medicii plecati sa revina in tara, sau conditii mai bune in spitale pentru ca bolnavii sa aiba o sansa in plus. Pana acum, promisiunile nu au fost nici pe departe onorate, dimpotriva, asa ca dreptatea este cautata, din nou, in strada.

Dupa mai multe runde de negocieri esuate, sindicalistii din Sanatate au pichetat joi si vineri ministerele Muncii si Sanatatii, si au programat pentru marti un miting urmat de un mars pentru sanatate.

Personalul medical este speriat de perspectiva intrarii in vigoare a noii legi a salarizarii, la 1 ianuarie, care, conform calculelor facute, ii dezvantajeaza profund. Nu numai ca nu primesc mai multi bani, asa cum se lauda guvernantii, ci pierd serios, conditiile de munca devenind si mai proaste ca pana acum.

Liderii sindicali au tras numeroase semnale de alarma, dar ele nu au fost luate in seama de Guvern si nici macar nu par sa fi ajuns la populatie. In aceste conditii, nu este deloc surprinzator ca se vorbeste despre o greva in Sanatate.

"Dragi pacienti, rude de pacienti, romani sanatosi sau bolnavi, stiu ca sunteti ocupati sa supravietuiti in minunata noastra tara. Sunt probleme multe aici la noi: ba Justitia, ba Educatia, ba infrastructura ori contextul geopolitic. Tot pe aici mai e un domeniu... esential dar nebagat in seama: sanatatea. (...) Iesiti in strada sau protestati pentru sanatatea voastra, altminteri nu va mirati de ce spitalele si calitatea ingrijirii din ele vor incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Epoca de Aur. Daca ne sustineti pe voi va sustineti", a fost mesajul transmis joi pe Facebook de medicul Bogdan Tanase, presedinte al Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical si cel care a declarat public ca sistemul de sanatate romanesc este unul "feudal".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bogdan Tanase, medic primar chirurg la Institutul Oncologic din Capitala, explica de ce a ajuns din nou Sanatatea sa dea in clocot si spune ce asteptari au cadrele medicale de la beneficiarii muncii lor.

Guvernantii se lauda ca maresc salariile in Sanatate, ca imbunatesc conditiile din spitale si totusi sindicatele scot oamenii in strada. Cum sa ne explicam asta?

Promisiunile au fost de majorari salariale consistente, cu scopul de a aduce personalul medical inapoi in tara (pe cei care au plecat) si de a asigura personal medical suficient pentru a trata bine romanii. Din pacate, realitatea este alta - salariile vor scadea dupa intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii si vor scadea consistent.

Va dau un exemplu calculat de colegii mei de la Solidaritatea Sanitara: o infirmiera la Anestezie care in momentul asta are salariul pe la 3.000 de lei va avea salariul in jur de 1.800 lei. Cred ca este un exemplu elocvent.

In plus, mai sunt si alte modificari in legea noua a salarizarii, care au fost puse in discutie. Una dintre ele are drept efect faptul ca marind norma de baza pentru medici vom efectua mai multe garzi, practic, gratis. Dupa ce s-a intamplat anul trecut, prin modificarea platii garzilor, castigurile au fost crescute consistent, dar in urma modificarilor de anul acesta vom pierde aceste castiguri.

Se mai poarta negocieri cu reprezentantii Guvernului sau aceasta etapa s-a incheiat deja?

Am inteles de la colegii sindicalisti ca principalele sindicate din Sanatate au fost chemate la negocieri de Guvern, dar discutiile au ajuns intr-un punct mort. Se pare ca cei din Guvern au fost foarte surprinsi cand li s-a prezentat starea de fapt, pentru ca ei traiesc intr-o realitate paralela.

Practic, guvernantii sustin ca, pe acte, scot mai multi bani per ansamblu pentru Sanatate. Se poate sa fie adevarat, dar referitor la plata omului de rand, situatia este alta, ceea ce ei nu vor sa accepte si folosesc o strategie de negociere destul de primitiva, de a amana aceste discutii, cu intentia de a evita miscarile de strada, de protest.

Cand veti iesi in strada?

Acest subiect tine de colegii mei de la sindicat, stiu sigur ca au calendare de proteste toate cele trei sindicate din Sanatate - Federatia Hypocrat, Solidaritatea Sanitara si Sanitas - fapt care este fara precedent. Era cunoscut ca, de obicei, Sanitas era de acord cu linia social-democrata, dar pana si ei sunt acum nemultumiti.

De ce sunt atat de multe sindicate in Sanatate? Nu ar fi mai eficiente daca s-ar uni si ar forma un sindicat puternic, de care sa se teama guvernantii?

Sunt de acord, dar, din pacate, asta a fost strategia Puterii dintotdeauna: de a dezbina pentru a stapani. Si acum, si altadata incearca sa asmuta diversele categorii unele impotriva celorlalte. De exemplu, asistentilor li se promite ca le vor fi crescute salariile la cuantumul pe care il au doctorii. Sau doctorilor li se spune: 'Va rezolvam pe voi de data asta, dar restul il lasam deoparte'. E tot o strategie de negociere.

Pe pacienti ii intereseaza foarte tare si conditiile din spitale. Faptul ca se maresc salariile celor din sanatate e doar o parte a problemei, de restul cine se ocupa?

Adevarat, maririle salariale nu sunt singura problema si nu afecteaza direct calitatea ingrijirii si calitatea actului medical. De zona aceea tot Ministerul Sanatatii ar trebui sa se ocupe.

Au fost facute niste promisiuni in campanie, ca se vor construi spitale si cate si mai cate, dar, din pacate, ele nu se concretizeaza. De exemplu, din proiectul cu zece spitale regionale au ramas doar trei si ele sunt doar pe hartie. Medicamentele gratuite, care erau promise in campanie, sunt gratuite, dar, din pacate, lipsesc.

Ce a fost in campanie e una, ce se intampla la 8 luni dupa terminarea campaniei si castigarea alegerilor este cu totul altceva, iar acest lucru trebuie sanctionat cumva. Si nu numai de medici sau de personalul medical, ci si de pacienti si de toti cei interesati de Sanatate. Eu cred ca oricine e interesat si ar trebui sa fie.

S-a discutat mult, pro si contra, despre exodul medicilor romani. Dvs de ce nu ati plecat si ati ales sa ramaneti in tara si sa infiintati aceasta alianta pentru Modernizarea Sistemului Medical?

Am infiintat aceasta alianta impreuna cu mai multi colegi, pentru ca am considerat ca trebuie schimbat ceva. Am simtit ca lucrurile nu mai pot merge in directia asta. Si nu numai salariile au fost problema, la inceput am pus problema modernizarii sistemului, ca sa ajungem sa lucram in conditii normale.

Eu personal nu am plecat din tara fiindca am avut norocul de a putea lucra intr-un spital (Institutul Oncologic Bucuresti - n.red.) cat de cat dotat si am putut sa imi fac treaba cat de cat asa cum consider eu ca trebuie facuta, insa altii au plecat fiindca nu au avut aceasta sansa.

Si de ce in spitalul dvs s-au putut crea conditii, iar in altele nu?

Majoritatea spitalelor din centrele universitare sunt mult mai bine dotate decat spitalele de urgenta judetene sau de rang inferior. Asa a fost proiectat de la bun inceput sa functioneze sistemul de finantare pentru spitale. Si el nu a fost facut de medici, tot de guvernanti a fost facut.

La ce concluzii ati ajuns, cum ar putea fi modernizat sistemul medical? De unde sa pornim, care sunt primii pasi?

Trebuie facute niste schimbari de esenta in sistem si nu ma refer la a construi zece spitale regionale, ma refer, in principiu, la a modifica felul in care functioneaza intregul sistem - circuitul banilor in sistem, felul in care se finanteaza actul medical.

Eu sustin ca in acest moment nu avem o strategie coerenta in Sanatate. Nu avem niste obiective, macar anuale, pe care sa le atingem, pentru ca daca le-am avea, nu ne-am trezi luna de luna cu cate o criza: criza vaccinurilor, criza medicamentelor, criza infectiilor nosocomiale etc. Plus cazuri de coruptie strigatoare la cer.

Din discutiile cu colegii, aveti informatii ca in judete banii pentru spitale se dau preferential, in functie de orientarea politica a managerilor, ca se face trafic de influenta la minister etc? Se fura mult din banii alocati Sanatatii?

Nu am informatii, dar parerea mea personala este ca da, dar este o parere, nu o afirmatie pe care sa o sustin cu subiect si predicat. Nu am informatii punctuale, dar privind la nivel macro este clar ca asta se intampla, si nu numai in unitati sanitare de stat, din pacate, ci si in spitale private, pentru ca si privatii functioneaza si cu bani de la CNAS.

Aseara ati adresat un mesaj pacientilor, iar mai devreme ati subliniat ca de situatia din sanatate ar trebui sa fie interesat oricine. Ce asteptari aveti de la pacienti, de la cei care intra pe portile spitalelor in calitate de beneficiari ai sistemului de sanatate? Ce ar putea sa faca membrii unei comunitati locale, de exemplu, cum sa va ajute?

Intr-adevar, majoritatea spitalelor din Romania tin de consiliile judetene sau locale. Oamenii ar trebui sa fie mai atenti la ceea ce le cer celor pe care i-au ales, de la senatori si deputati pana la consilieri locali si primari. Toti acestia pot fi abordati prin scrisori, prin petitii, prin diverse alte metode de a aduce la cunostinta niste probleme. Asta nu poate ramane fara urmari, dar lumea trebuie sa inteleaga.

La momentul asta, toata dezbaterea publica se concentreaza pe problemele din Justitie, care fara indoiala sunt foarte importante, dar ele monopolizeaza toata atentia publica. Pentru Sanatate nu a iesit nimeni in strada. Si nu neaparat sa iasa, dar macar sa faca petitii, sa faca ceva. Au fost foarte putine actiuni pe Sanatate. Eu personal am initiat cateva dintre ele, de exemplu, un miting cand a fost scandalul Hexi Pharma, dar la care a participat foarte putina lume, iar eu nu cred ca problema infectiilor nosocomiale nu era o problema care sa nu poata fi inteleasa sau care sa nu fi atins macar un membru al fiecarei familii din Romania.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#proteste Sanatate, #greva sanatate, #salarii medici , #medici