Seful Colegiului Medicilor continua sa-l apere pe Beuran: Sigur nu-mi voi da demisia! A veni duminica dimineata la un caz fara speranta e de lauda, nu de ocara!

Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 09:09

   

Seful Colegiului Medicilor continua sa-l apere pe Beuran: Sigur nu-mi voi da demisia! A veni duminica dimineata la un caz fara speranta e de lauda, nu de ocara!
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, spune ca nu isi va da demisia si isi mentine pozitia initiala in care i-a luat apararea lui Mircea Beuran in cazul interventiei in care o pacienta a luat foc, femeia decedand ulterior.

Dupa ce cazul a fost facut public, Borcean a dat un comunicat in care cerea sa nu mai fie atacat chirurgul, iar "prietenilor si fostilor pacienti" le spunea sa iasa sa-l apere. "Inainte de a fi membru PSD, este un chirurg de elita", sublinia in comunicat seful Colegiului Medicilor.

Dupa ce au aparut primele date din ancheta Corpului de Control al Ministerului Sanatatii, care a indicat o serie de nereguli descoperite, mai multe voci din zona medicala i-au cerut demisia lui Borcean pentru acea prima reactie emisa in numele institutiei si pentru ca s-a antepronuntat, desi Colegiul urmeaza sa faca propria ancheta in acest caz.

Cel mai vocal a fost medicul Dan Grigorescu, seful Sectiei de Chirurgie Plastica si Reconstructiva de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov.

"Care este argumentul si motivul pentru care actualul presedinte al Colegiului Medicilor nu mai poate indeplini aceasta functie, laolalta cu responsabilitatile aferente? Simplu: nu doar ca s-a compromis ca persoana, ci mai grav chiar, s-a compromis ca presedinte, prin simplul fapt ca si-a distrus prezumtia de impartialitate in orice speta actuala sau viitoare.De aceea, cred ca demisia acestui presedinte, pe cat de inert in raport cu restul breslei medicale de-a lungul timpului (indiferent cat de multe acuzatii au 'incasat' alti colegi medici membri ai Colegiului sau cate cereri de ajutor i-au fost adresate - vezi demersul colegei Livia Davidescu), pe atat de plin de solicitudine in raport doar cu cei impregnati de parfumul puterii politice sau academice, e mai mult decat necesara. E obligatorie!", a scris medicul Grigorescu pe Facebook.Primele concluzii la Floreasca: Beuran a pus in pericol zeci de pacienti. A mai fost o pacienta care a luat foc

"De acum inainte eu nu mai intervin sa fac dreptate sau sa-l protejez pe Beuran"Contactat de Ziare.com, medicul Gheorghe Borcean a respins acuzatiile si a spus ca nu isi va da demisia, explicand si reactia initiala.

"Sigur nu-mi voi da demisia si sigur nu m-am antepronuntat. Incep declaratia din 29 dupa ce un parlamentar a postat pe Facebook o postare care suna cam asa: 'pesedistul Beuran a ars o pacienta la Floreasca', ca si cand ar fi zis Ignacio de Loyola (sfant al Bisericii Catolice, fondator al Ordinului Iezuit) a ars o vrajitoare undeva la Madrid in secolul 16. Lucru care nu s-a intamplat, a avut loc un accident care urma sa fie judecat si a fost.

Atunci am inceput declaratia la timpul acela, ca sa vedeti ca nu m-am antepronuntat, 'o nedreptate facuta unuia e un afront adus tuturor (Voltaire)'.

Am zis ca 'asistam la un asalt mediatic indecent, neprofesionist si neinformat la adresa unuia dintre colegii nostri cu un renume profesional, care nu merita cu nimic a fi stirbit prin dezvoltari ideatice fara legaturi cu relatiile de cauzalitate, care au dus la acele intamplari, da, adevarate'", a declarat, pentru Ziare.com, Gheorghe Borcean, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

Intrebat daca declaratia ca nimic nu trebuie sa stirbeasca renumele profesional al lui Beuran nu poate fi considerata antepronuntare, Borcean a raspuns negativ.

"Sigur nu, deoarece continui si zic ca 'modul, circumstantele, imprejurarile, cauzele pentru care s-a produs incidentul tehnic al combustiei vor fi cercetate amanuntit'. Si mai zic in cuvantul meu: 'Iata pentru ce nu as dori sa fac afirmatii care pot fi interpretate ca antepropuntare intr-un viitor dosar, dar sunt convins ca este de datoria mea sa intervin in aceasta dezbatere, care a devenit publica, pentru a face precizarile de mai sus'.

Eram indreptatit si chiar obligat sa fac aceste afirmatii. El, Mircea Beuran, si echipa urmau sa trateze in continuare acea pacienta, ei in continuare s-au ocupat de ea pana cand ea s-a prapadit, si nu era firesc ca el sa fie condamnat de opinia publica inainte sa fi fost judecat.

Si judecata s-a petrecut, a fost Corpul de Control al ministrului, a fost Inspectia Sanitara de Stat, a fost ANMCS-ul si fiecare a dat deciziile sale", si-a sustinut presedintele Colegiului Medicilor interventia.

El a adaugat ca la acest moment nu mai este nevoie sa-l apere el pe Beuran pentru ca acesta are instrumentele legale sa o faca: "De acum inainte, eu nu mai intervin ca sa zic sa fac dreptate sau sa-l protejez de un asalt mediatic pe Beuran, pentru ca el are la indemana toate instrumentele legale sa conteste acele decizii care au fost date de organismele abilitate sa o faca. Mai urmeaza o cercetare penala, o cercetare a politiei, cercetarea Colegiului Medicilor...".

Presedintele Colegiului spune ca nu poate influenta comisia ColegiuluiDr. Borcean sustine si ca un alt motiv pentru care nu ar avea cum sa fie acuzat de antepronuntare este acela ca el nu este membru in comisia de disciplina care va analiza cazul si nu are nicio influenta cuvantul sau.

"Eu nu ma pot antepronunta in chestiunea asta pentru ca, dl. dr. Grigorescu, daca ar fi intr-adevar informat, ar sti ca organele de conducere nu sunt cele care decid in Comisia de Disciplina, nici la Colegiul Medicilor Bucuresti sau Comisia superioara, cea nationala. Este separat si nu sunt alesi de conducerile Colegiului. Eu n-am niciun amestec, eu sunt presedinte, dar nu sunt membru in Comisia superioara de Disciplina la nivel national.

Colegii Comisiei de Disciplina se aleg la alte intervale, ei au mandat de 6 ani, noi de 4 ani. Absolut independent, alt proces electoral, nu au niciun fel de subordonare fata de conducerile judetene teritoriale ale Colegiului, nici la nivel national. Deci aceia judeca indiferent de ce as spune eu, sunt inamovabili la Colegiul Medicilor. Nu pot sa fie influentati de o declaratie pe care as face-o eu si pe care as face-o si astazi", a motivat Borcean.

Laude pentru echipa care a intervenit "la un caz fara speranta"In comunicatul din 29 decembrie, Borcean spunea, descriind interventia in cazul pacientei incendiate, ca a intervenit "echipa aflata la acel moment langa pacient", insa ancheta Corpului de Control a aratat ca echipa de garda nu a fost lasata sa intervina, ci pacienta care sangera a asteptat sa vina de acasa echipa lui Beuran.

Borcean sustine in continuare insa ca lucrurile n-ar fi stat chiar asa.

"Cel putin unul dintre medicii din acea echipa a fost acolo si a constatat catastrofa, a constatat hemorargia. Si acela l-a sunat pe profesor, care i-a dat indicatia ferma 'du-te la sala ca vin si eu'. Deci cel putin unul a fost acolo si a aparut si profesorul, din nefericire, dupa ce s-a petrecut combustia. Iar faptul ca oamenii aceia si-au asumat riscul si responsabilitatea...

A veni duminica dimineata ca sa intervina la un caz fara speranta e o chestie de lauda pentru ei, nu e de ocara. Si-au asumat sa mearga sa incerce sa salveze ce putea sa fie salvat dupa o interventie cu caracter paliativ efectuata cu 7-8 zile inainte. Ei stiau cel mai bine unde este punctul slab al acelei interventii si unde va fi sangerand", a raspuns presedintele Colegiului Medicilor.

Intrebat pe ce se bazeaza cand spune ca era un caz fara speranta, acesta a replicat ca pe "diagnosticul initial pe care l-a spus de atatea ori la televizor si Mircea Beuran si alta lume. A recunoscut si ministrul, si Corpul de Control ca a fost un caz depasit chirurgical la care s-a incercat o operatie cu caracter paliativ ca sa ii dea posibilitatea acelei nefericite - a carei moarte o regretam cu totii si daca era din cauza doar a bolii, o regretam cu totii - careia i s-a aplicat o procedura paleativa ca ea macar sa poata inghiti, atatea zile cat va mai fi avut".

L-am intrebat pe dr. Borcean si daca avea acordul pacientei sau a familiei cand a facut publice in comunicatul din 29 decembrie date din fisa medicala. "Dar nu am vorbit despre numele ei, am vorbit de o pacienta. Nici nu stiam numele ei, nici cati ani are, stiam ca a fost acel caz cu acel diagnostic", ne-a raspuns medicul.

Borcean spune ca ancheta Colegiului Medicilor va cerceta si prima operatie si cea in timpul careia a avut loc incendierea pacientei si ca, tocmai de aceea, a avut acea reactie, pentru ca cei din Comisie, pe langa toate celelalte institutii care fac propriile cercetari, sa fie lasati sa isi faca treaba: "Asta nu se face de catre presa si publicul spectator la televiziuni".

Avertisment despre "defensiva" medicilor: Toata lumea va sta cu mainile ridicate, ca se poate intampla cum s-a intamplat lui BeuranIn aceasta perioada mai multi chirurgi au atras atentia ca, desi astfel de cazuri sunt intalnite peste tot in lume, diferenta la noi o face problema raportarii. Daca in alte tari sunt semnalate incidentele pentru a fi informata comunitatea medicala de riscuri si a se gasi solutii, la noi legislatia e indreptata catre sanctionarea medicului.

Borcean spune ca trebuie modificata legislatia si pentru ca altfel exista riscul ca medicii sa nu actioneze fara a fi acoperiti "ca sa nu li se intample ca lui Beuran".

"Era suficient sa se fi produs riscul de aprindere, fara sa se fi aprins, si incidentul trebuia sa fie declarat. Sunt acele evenimente santinela - cand cineva a observat ca exista acea circumstanta in care se putea produce un astfel de accident, previne chestia asta, dar anunta 'uite ca se putea intampla si chestia asta, ai grija ca se poate intampla si chestia asta, sa stie toata lumea'.

(In Romania - n.red.) medicul nu are niciun fel de protectie. Profesia medicala nu mai este cea de acum 50 de ani, cand medicul era cu un stetoscop, ci acum avem medicina in echipa, echipe multidisciplinare complexe, cu cazuri complicate, tehnologii avansate, cu toate celelalte. Medicul de astazi este expus unui risc juridic important si astfel de evenimente, daca nu sunt bine gestionate, vor duce la o practica defensiva a medicilor.

Adica toata lumea va sta cu mainile ridicate si va zice sa facem un protocol. N-avem protocol, de asta nu ne atingem ca se poate intampla cum s-a intamplat lui Beuran. Nu este o amenintare, este doar o prevestire
a ceea ce se poate intampla daca astfel de evenimente nu sunt gestionate corespunzator.

Ele vor duce la medicina defensiva care nu va servi nici profesiei medicale, nici pacientilor nostri", avertizeaza Borcean.

El a purtat discutii pentru modificarea legislatiei malpraxisului, inclusiv cu actualul ministru din Guvernul Orban, Victor Costache, dar si despre alte masuri pentru protejarea medicilor, pentru ca in cazul in discutie lucrurile merg dincolo de malpraxis.

"Malpraxisul e altceva, e o chestie nu profesionala, ci civila. Leagea malpraxisului vorbeste exclusiv de un prejudiciu material care poate si trebuie sa fie desdaunat. Celelalte elemente nu se exclud, dar aici (cazul Beuran - n.red.) vorbim de o posibila greseala profesionala care trebuie tratata in domeniul profesional, administrativ, penal si asa mai departe, unde se incadreaza ea.

Aici nu s-a pus inca problema de desdaunare a familiei pacientei decedate prin combustie sau pentru complicatia combustiei. Aici se pune problema unei greseli care are natura penala, ca s-a prapadit femeia.

Am purtat discutii de principiu despre necesitatea de a avea o lege a malpraxisului care chiar sa protejeze medicii de teroarea asta de a sta atarnati in procese si lucruri de forma asta de oprobiu public, dar sa dea satisfactie celor care au fost prejudiciati printr-o desdaunare materiala nu din partea doctorului, ci din partea asiguratorului de malpraxis", spune Borcean ca e solutia.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11818 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Comentariu inadecvat
niculaeda
rank 5
* * *
"A veni duminica dimineata la un caz fara speranta e de lauda, nu de ocara!"

- rezultatele vorbesc ! floreasca pesedeasca ! :o(((
corleone
rank 1
chestie de lauda?
"sa intervina la un caz fara speranta e o chestie de lauda pentru ei, nu e de ocara".
Mai draga profesore, daca cazul e depasit chirurgical, la ce pana mea ai mai operat pacienta? Ca sa mai pui niste bani in pusculita, nu-i asa? Stii (?!) bine ca daca e fara speranta, inseamna depasit chirurgical, si tot ce faci e sa-i grabesti sfarsitul cu citeva luni. Poate spui ca si asa m_urea nu-i asa?
"Primum non nocere", mai honoris cauza!
Nikk
rank 2
A fost o (noua) dovada de excelenta
lumea , ingramadita , nu percepe conceptul inovativ de ucidere asistata pe bani de la cnas plus sfanta spaga ...
Mai studiati tovarasi, mai studiati . Adica invatati, invatati, invatati ...
Utilizator sters
Informați-vă cocoșeilor:
Să-mi spună cineva că nu e adevărat că medicul Sorin Păun a fost numit șef al Secției Chirurgie II, in locul lui Avram, care i-a luat locul demisului Beuran in fruntea Secției Chirurgie III (Spitalul Floreasca).
Și să-mi mai spună că suspomenitul nu este soțul soției sale, intamplător de tot, consilieră a șefului șefului șefului șefului care l-a destituit pe Beuran din funcție! Adică a președintelui țării, dacă am fost prea subtil :)
Și să-mi mai spună că nu e, cu siguranță, același Sorin Păun care demisiona acum 4 ani de la conducerea Spitalului Floreasca pentru că născuse o revoltă in randul doctorilor prin comportamentul său (a se citi injurăturile, terapeutice, desigur, pe care le adresa subordonaților)!
Și, dacă nu-mi poate spune nimeni toate astea, să-mi dea măcar două palme și să-mi explice cum era vinovat doctorul Beuran și cum exact din acest motiv trebuia să plece de la șefia secției!
Utilizator sters
printul a luat foc
sau e pe cale.
Doamne-ajuta cu bine.
darnic00
rank 5
printul
Ca de obicei jumatati de adevar spuse de voi, de Antena 3, si care mint prin dezinformare. 1. Nu este adevarat ca numai chirurgul Beuran ar fi fost singurul care si-a exprimat vointa, disponibilitatea de a opera acea doamna. Teoretic da, Beuran a spus ca o va opera, practic el nici macar nu era la Spital, cand un chirurg debutant o opera. Deci s-a mai gasit totusi cine s-o opereze, nu numai Beuran. Beuran era destinatarul plicului la operatia aia, iar acel tanar chirurg o opera de fapt, atunci cand pacienta a luat foc. 2. Lui Beuran nu i se reposeaza nimic legat direct de incendiu, lui i se reproseaza ca a ascuns incendiul, si se zvoneste ca nu ar fi asta singurul incendiu ascund de Beuran, dar, momentan exista inca dubii, nu si certitudini. Dar acum lui Beuran i se reproseaza ca el de fapt nu opera, dar incasa banii, ca el semna, el, teoretic se considera chirurgul care efectua operatia. Si el, Beuran, pe langa ca nu opera, pe langa ca incasa astfel niste bani nemunciti, nemeritati, a si ascuns incidentul, incendiul in urma caruia a decedat o persoana. Asta i se imputa chirurgului Beuran, nu faptul ca nu stia sa tina in mana bisturiul, asta stia.
t_beriu
rank 5
adica oricum murea?
Si daca cel ars era un tanar de 20 de ani cu apendicita, in floarea varstei, era la fel de grav.
Individul ala ar trebui sa inteleaga cum se simte un pacient care sta sa intre in operatie. Isi evalueaza starea, dificultatea operatiei, sansele ca totul sa fie bine. Nu mai are nevoie si de stresul de a se gandi ca risca sa fie incendiat. Pentru ca riscul exista in continuare, tineti cont ca Beuran a mai operat pe cineva care a luat foc, se pare, si nu a invatat nimic din experienta asta. Daca nu e pedepsit, va continua in acelasi mod.
lia_stoenescu
rank 5
"Sigur nu-mi voi da demisia!"
Dar sa fiti DEMIS se poate?
......
"[...] unde nu e moral, acolo e corupție, și o soțietate fără prințipuri, va să zică că nu le are!..."
(I. L. Caragiale - "O scrisoare pierduta")
tgg
rank 5
ce mizerii umane...
astia nu sint doctori...macelari de oameni...atat...
piciourul in ruc si afara din sistemul de sanatate de stat...
Utilizator sters
Borfasii intre ei
se apara.
Plagiatorii,habarnistii,nesi,intre ei,cu securistii,comunistii,pesedistii in frunte.
Trintorii bugetari,hoti,lacomi,in gasca.
Trimiteti ba doctori adevarati sa le verifice duagnosticele puse din burta,adeverinte la vrajeala ptr borfasi,oesedisti,criminali,prefecti,etc,si dati.i dreq afara.Sa vedem cine angajeaza asa "profesionisti",cu diplome baspa la vrajeala atirnate de beuran,ca sa impresioneze fraierii.Ai participat la un curs afara,iti da o asa zisa diploma,gata atirnata de beuran si altii pe pereti.De fapt tu habar n.ai de nimic,doar se atesta ca ai facut un asa zis curs.
Ce mai apara latrina 3 borfasimea,normal avind in vedere pirnaiasii de acolo,in frunte cu voiculescu.
cartophil
rank 5
Borcean, nesimtitule, tu ai depus juramantul lui Hippocrat ???
Da, dar ca orice P$D-ist, ai mintit chiar din secunda in care ti-ai inceput cariera. Te-a pus in functie ciuma rosie si tu aperi, ca rasplata, unul dintre ciumati. Vii aici si, in loc sa fii impartial, il aperi pe felcerul Beuran !!!! Uite la semizeul Beuran, nu se spala pe maini, intra cu ceasul in operatie !!!! Procedeaza exact ca un veterinar. Pentru ca asa ne considera ciuma rosie, niste animale bune numai de tras la jug si sa produca bani pe care sa-i fure ei. Cara-te ba din functie, ca altfel o sa te scoata romanii cu suturi in fund, j_eg bolsevic....
.:I:.
rank 3
Ba chiar era caz fara speranta
un cancer de pancreas are prognostic foarte prost. Chirurgii au dorit sa trateze o complicatie a cancerului. Pacienta a murit din cauza complicatiei, nu a incendiului.
Utilizator sters
at i
nu muila,a murit de la incendiu!
murea oricum,dar ala i.a mai tras niste bani spaga.Ce hu da omul sa nai traiasca citeva zile,iar spagarul beuran,si altii,exploateaza asta.
bum
rank 5
am vazut un dialog ( emisune ) pe 6tv cu Manega - Beuran
nici o parere de rau despre persoana decedata , nici o condoleanta !
nimic , nimic , nimic , nimic nimic , nimic , nimic !
amandoi au pomenit de ea ca de un obiect spart , o ceva , o chestie care a fost pe-acolo pe masa de operatie , un lucru fara suflet nesemnificativ !
bravo lor ! asa trebuie tratati toti romanii ! agenturile straine , Bruxelul , Soros , ambasadele si statul paralel sunt vinovati pentru ca acea persoana a decedat ( in cazul in care e nevoie de vinovati )
huuuuuuuuuoooooooo Romania ! bravo Beuran !
accidente se intampla peste tot in lume , in multe spitale pe toata planeta , dar sa vorbesti despre oameni ca despre obiecte este foarte bine ! Beuran este un exemplu ! bravo Beurane ! cei care o sa urmareasca emisiunea vor observa imediat in primele trei minute ca amandoi au un limbaj de scoala de partid ! niciunul din cei doi nu vorbesc liberi , isi cauta cuvintele si au o stanjeneala din frica de a nu gresii ! mesajul lor pentru pensioanarii comunisti este simplu - amandoi ( Manega si Beuran ) sunt foarte profesionisti si ultra-super-hiper-mega-PATRIOTIIIIII !
Dumnezeu sa o ierte pe acea persoana care a decedat , iar celor doi le doresc sa-i ajute Dumnezeu sa realizeze ca au gresit !
MosGerila
rank 5
Ar trebui ca cei doi sa ajunga pe masa de operatie, unul pe
mana altuia.
bum
rank 5
astia trebuie sa opereze dudele intre pastrugi !
--------------------------
Gile
rank 5
Foarte simplu
Beuran este una dintre piesele de baza ale mafiei PSD din sistemul medical prin care se sifoneaza bani pentru partid si la care apeleaza mafiotii PSD cand au probleme cu puscaria !
Mafia PSD isi apara slugile !

https://youtu.be/woMbp0fBD6Y
Gile
rank 5
Foarte simplu
Parca asistam la scene din filmul "Niste macelari !" .

https://youtu.be/bv1Q-qxLYOg
MacGigi
rank 5
Beuran, Borcean, Borcan, ... toti astia au diplome de la IKEA.
Sunt specializati in chiftelute cu sos si hot-dog in calduri.
Faceti loc unor adevarati doctori! Depravatii astia au baronizat toata scoala de medicina romaneasca. Care a devenit feuda lor personala.

Astia sunt deranjati ca trebuie sa se ocupe de cineva duminica, in afara orelor de program cu publicul. Sunt ca functionarii de la Posta! Si poate chiar mai putin instruiti decat ei.
coolsnow
rank 5
ca sa iti dai demisia trebuie sa ai onoare
iar pretiosul are oroare de onoare asa ca nu se pune problema.
Faptul ca s-a antepronuntat intr-o ancheta nu valoreaza pentru borcean nimic.
.:I:.
rank 3
Borcean nu e judecator,
ca sa aiba interdictie de a se antepronunta. El e reprezentantul medicilor, alesi de medici, nu de guvern, sau de pacienti. Doar medicii ii pot cere demisia. Iar medicii stiu ce a facut sau nu Beuran, si il sprijina. IAr voi vorbiti fara sa aveti habar despre ce vorbiti.
fomofo
rank 5
Bai nea!
A semnat c-a fost acolo sau nu?Deci juridic este vinovat.Punct.
Utilizator sters
Care medici ba?
astia dealde tine,spagari nenoro,care v.ati luat diplomele pe spaga si sinteti la furat?
nu exista soecialusti de afara sa va controleze si sa va demaste magariile ba,si diagnosticele puse la vrajeala?
Sinteti niste excroci smenari!
.:I:.
rank 3
toti uitati ca
nu Beuran a incendiat pacienta. Beuran a venit ulterior, si a operat pacienta, in speranta sa ii prelungeasca viata cu cateva zile fata de estimari. Cancerul de pancreas in general are prognostic prost, iar pacienta avea viata numarata in zile sau saptamani. Ea nu a murit din cauza arsurilor, ci a complicatiilor cancerului (ocluzie intestinala). Voi puteti sa va infuriati cat vreti, asta e realitatea si nu aveti cum sa o schimbati.
MugurDEfluier
rank 5
Domnilor Parlamentari Unde este Advocatul Poporului ?
De ce nu intervine in cazul acesta ,pentru acest "Dumnezeu a spitalelor " traieste in bula lui de sapun si pian nu is sparg alti bula el se crede cel mai" tare din parcare ".Se tezete de dimineata si is baga capul in oglinda is is spune singu " cine este cel mai mare si mai frumos si mai destept " egoul acestul
"Puscariasi " este deadreptul revoltator.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor