Seful Colegiului Medicilor il apara pe chirurgul Burnei: A fost un pionier, atunci asa progresa medicina

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 13:07
12064 citiri
Seful Colegiului Medicilor il apara pe chirurgul Burnei: A fost un pionier, atunci asa progresa medicina

Presedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, ii ia apararea chirurgului Gheorghe Burnei, de la Spitalul "Marie Curie", acuzat ca ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramica neomologate, fragmente de oase de vita si bucati din filtre de tanc.

"In acel timp, in anii '90, de cand dateaza faptele, experimentele despre care este acuzat domnul profesor Burnei, in Romania nu se lucra cu acrilat", a spus seful Colegiului Medicilor, citat de RFI Romania.

Acesta a oferit explicatii medicale despre modul in care alegea sa lucreze Burnei si a subliniat ca "asa progresa medicina atunci", facand referire la cazul fetei cu 11 operatii, prezentat de Casa Jurnalistului.

"Substituentii de os de natura sintetica, aceste cimenturi, sunt elemente folosite de ortopezi in ultimii 25-30 de ani in lume, pentru a substitui o portiune de os care lasa o scurtare sau un defect de os ce nu poate fi altfel umplut.

In cazul de fata, era vorba despre alungirea unui membru inferior si despre distantarea unui element osos fata de alt element osos pentru a alungi membrul inferior. (...) In niciun caz ideea de a folosi un astfel de spacer osos, asa cum a folosit atunci domnul profesor Burnei, nu este prohibita.

La timpul acela, doctorul Burnei a fost un pionier in medicina. Nu faptul ca a pus acel distantier dintr-un material sintetic sau ciment acrilic a creat prejudiciu pacientei, ci insasi boala. Acest discurs despre o medicina experimentala pe om este fals raportat la acel timp. Atunci asa progresa medicina, asa se faceau acele lucruri", sustine Borcean.

Acesta a spus ca nu e deloc neobisnuit ca tesuturi sau bucati de os sa fie tinute la rece, deoarece acestea sunt practicile inainte de transplant.

"Lucrurile par de nemaivazut, de nemaiauzit. Asa par cand sunt declarate in acest fel si preluate de ziare, de televiziuni si spune din gura in gura. Nu este chiar asa.

Exista practici care spun ca, in anumite conditii, organe si tesuturi mai putin specializate se tin la frigider si se transplanteaza. Si cu corneea se face acelasi lucru. Nu vorbim despre creier sau inima, ci despre astfel de tesuturi osoase", a mai precizat seful Colegiului Medicilor.

Proteze fabricate la turnatorie

Nu in ultimul rand, acesta a explicat de ce este nevoie de inovatii in ce priveste protezele.

"Va puteti imagina ca in urma cu 30-40 de ani in Romania nu existau proteze de sold. Cineva, la Targu Mures, s-a dus cu un model la un inginer care a putut sa ii toarne dintr-un otel inert proteze de sold.

Le-a facut la un atelier electro-mecanic si de turnatorie metalica. Primele proteze de sold facute acolo au fost implantate. Nu erau altele. Acest lucru a fost o inovatie in Romania. A salvat vieti, a pus oameni pe picioare, a pus proteze monopolare de sold facute atunci. Acelasi lucru se intampla in restul procedurilor.

Daca domnul doctor Burnei a fost inventiv, in conditiile in care nu existau acele device-uri de implantat, este laudabil pentru ca s-a gandit sa produca acele device-uri intr-un atelier oarecare dintr-un anume material. Acest lucru face un medic pionier, un medic care gandeste si care doreste sa rezolve cu orice pret acel pacient.

A facut acel lucru pentru a face un bine acelui om. Nimeni nu a facut inca dovada ca acel implant, produs sui generis, pentru acel pacient, pentru acea patologie a prejudiciat in vreun fel acel pacient. Modul in care aceste obiecte s-au folosit, in afara indicatiilor, este o chestuie pe care doctorul si-o asuma si va raspunde pentru ea. Dar nu este a priori vinovat pentru ca a facut acest lucru", a mai spus Borcean.

Iata ce a declarat sambata seful Colegiului Medicilor, despre acest caz

Citeste si ce spune un fost rezident al lui Burnei, despre experienta profesionala alaturi de medic

Chirurgul Gheorghe Burnei a fost retinut sambata seara, iar duminica a fost plasat in arest la domiciliu, fiind acuzat de luare de mita si fiind suspectat ca ar fi facut experimente neautorizate pe copii.

In plus, impotriva sa au fost depuse plangeri pentru 17 fapte de coruptie, fiind acuzat ca ar fi cerut sume cuprinse intre 1.000 de lei si 1.000 de euro.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...