Semnalul de alarma al unui medic ATI: "Suntem deja la jumatatea capacitatii de terapie intensiva pentru pacientii cu COVID". Cum ar putea sa fie tinuta sub control pandemia

Luni, 03 August 2020, ora 15:51
2081 citiri
Semnalul de alarma al unui medic ATI: "Suntem deja la jumatatea capacitatii de terapie intensiva pentru pacientii cu COVID". Cum ar putea sa fie tinuta sub control pandemia
Foto: Youtube/ TRINITAS TV (captura)

Neincrederea populatiei in existenta COVID-19 este explicatia faptului ca asistam la o accelerare a pandemiei, atrage atentia doctorul Radu Tincu, medic ATI la Spitalul Floreasca. Potrivit acestuia, in Romania sunt doar 840 de paturi ATI pentru COVID- 19, iar daca numarul pacientilor aflati in stare critica va creste rapid, aceste sectii vor fi epuizate.

Autoritatile au anuntat luni ca in unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.660. Dintre acestia, la ATI sunt internati 419 pacienti.

"E greu de spus ca lucrurile se asaza, pentru ca avem un numar mult mai mic de teste. Saptamana trecuta efectuam peste 20.000 de teste si aveam in jur de 1.200 de pacienti, astazi avem peste 800, dar avem 8.000 de teste. Nu as vrea sa cred ca daca am aplica o regula matematica, am putea trage concluzia ca, teoretic, astazi ar fi in jur de 2.000 de pacienti. Nu as fi atat de increzator ca aceasta scadere este semnificativa si nu cred ca se va mentine.

Cred ca in momentul in care se vor relua testarile la nivelul saptamanii trecute, probabil ca vom depasi 1.000 de pacienti, cum s-a intamplat pe parcursul intregii saptamani.

Numarul pacientilor din terapie intensiva continua sa creasca. Aici trebuie discutat si facute corelatii cu mare atentie pentru ca pacientii diagnosticati intr-o zi nu sunt cei care genereaza pacientii din terapie intensiva.

Exista o intarziere dintre momentul diagnosticului si cel in care pacientul incepe sa dezvolte simptome severe de insuficienta respiratorie si sa necesite terapie intensiva. Astfel incat, aceste cresteri de astazi sunt, probabil, determinate de pacienti diagnosticati in urma cu sapte-opt zile", a explicat Radu Tincu, la postul B1 TV.

"Avem doar 840 de paturi"

Totodata, medicul a vorbit despre scenariul in care s-ar depasi capacitatea de tratare a pacientilor cu COVID-19 in sectiile de terapie intensiva din Romania.

"In prima faza trebuie identificate si izolate zonele de focar. Stiu ca e un lucru neplacut pentru populatie, dar neizoland zonele respective, nu facem decat sa continuam transmiterea si, in acest fel, focarul sa devina din ce in ce mai mare.

Pe de alta parte, in momentul in care vom ajunge la 2.000 de infectari pe zi, daca aplicam rata de 5% care vor ajunge in terapie intensiva, deja discutam de peste 100 de pacienti care vor trebui sa ajunga in reanimare, in fiecare zi. Suntem deja la jumatatea capacitatii de terapie intensiva pentru pacientii cu COVID.

Avem doar 840 de paturi pentru aceasta patologie, iar daca vom creste foarte rapid, aceste sectii vor fi epuizate. Epuizarea acestor sectii nu poate determina decat doua scenarii. Un scenariu este reprezentat de transformarea altor spitale generale, care astazi deservesc pacienti cu alte patologii, in spitale COVID, lucru care va avea un impact negativ pentru toti pacientii din Romania, pentru ca nu vom mai avea aceeasi capacitate de raspuns a sistemului sanitar.

Sau, asa cum s-a intamplat in foarte multe tari europene atunci cand a explodat numarul de cazuri, acesti pacienti nu vor mai fi izolati si vor fi primiti de toate spitalele din Romania, lucru care va determina contaminarea sistemului de sanatate publica, cu efecte negative pe personalul medical deficitar. Ganditi-va ca medici si asistenti care se vor imbolnavi, vor iesi din campul muncii si atunci capacitatea de raspuns va fi afectata", a mai spus medicul de la Spitalul Floreasca.

In aceste conditii, Radu Tincu a explicat ca pentru a putea tine sub control pandemia de coronavirus, cheia este sa incetinim ritmul de imbolnavire, ca sa dam timp spitalelor sa ne poata trata si sa nu fim nevoiti sa ajungem ca in Italia, Franta sau Spania, unde oamenii au murit in fata spitalelor pentru ca nu mai erau locuri la terapie intensiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Radu Tincu Floreasca, #Radu Tincu medic, #Radu Tincu ATI , #medici