Sute de medici ameninta ca nu vor mai asigura garzile in spitale: Ne-am saturat de minciuni si insulte. Nu suntem milogi, nu stam cu mana intinsa!

Marti, 10 Aprilie 2018, ora 16:35

   

Sute de medici ameninta ca nu vor mai asigura garzile in spitale: Ne-am saturat de minciuni si insulte. Nu suntem milogi, nu stam cu mana intinsa!
Aratati cu degetul acum de cate ori vine vorba de nemultumirile angajatilor din sanatate, dupa ce lor le-au fost majorate salariile de baza direct la nivelul din 2022, medicii acuza Guvernul si Parlamentul ca au creat un climat instabil si discriminatoriu in spitale.

Una dintre principalele lor nemultumiri este scaderea tarifului orei de garda, care este raportata la salariul lunii ianuarie, precum si scaderea sporului aferent garzii de la 75% la 25% pentru garzile simple si de la 100% la 50% pentru orele de garda duble, din zilele libere si sarbatorile legale.

Ei s-au unit si au initiat si petitia "Corectarea erorii platii garzilor" in care ameninta ca, daca nu le sunt respectate drepturile, vor denunta contractele de garzi. Petitia a fost deja semnata de peste 450 de persoane.

Iata textul petitiei

"In atentia Parlamentului si Guvernului RomanieiMedicii care isi desfasoara activitatea in sistemul public de sanatate protesteaza fata de prevederile legislative si masurile administrative care creeaza un climat instabil, lipsit de transparenta si inechitabil in ceea ce priveste salarizarea.

Nu suntem de acord cu urmatoarele:
  • diferentele aberante privind cuantumul sporurilor aplicate de spitale similare ca rang si sursa de finantare;
  • plata orelor de garda raportata la alt salariu de baza decat cel din luna in care a fost efectuata garda;
  • scaderea substantiala a sporului acordat pentru orele de garda, profitandu-se de faptul ca in Legea nr. 153/2017 anexa II cap. 2 art. 3 alin. (2) si (3) nu este prevazut un prag minim al sporului.

In cazul in care avertismentul nostru nu va fi luat in considerare, vom fi nevoiti sa denuntam unilateral contractele de munca privind activitatea prestata in linia de garda.

Suntem constienti ca demisia noastra va atrage discontinuitati in activitatea de permanenta a anumitor sectii vitale (UPU, ATI, Chirurgie, Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie, Cardiologie, etc.), insa raspunderea pentru eventualele probleme create va reveni integral Parlamentului si Guvernului, deoarece din cauza lor s-a ajuns in aceasta situatie tensionata.

Permanent ne punem in pericol propria sanatate, fizica si psihica, pentru a salva vietile altora, de aceea, solicitam sa fim tratati cu respect si salarizati in mod echitabil".

"Aplicarea Legii Salarizarii, mai secreta decat protocoalele SRI"Am stat de vorba cu un medic specialist ATI, semnatar al petitiei, despre nemultumirile sale si ale colegilor lor.

"Este un prim act de revolta ca urmare a inechitatilor salariale generate de noua Lege a Salarizarii si normele de aplicare a sporurilor.

Atitudinea Ministerului Sanatatii este sfidatoare la adresa medicilor, iar faptul ca lasa la latitudinea managerilor de spitale sa acorde sporurile in functie de bugetul spitalului va duce la diferente enorme in veniturile nete ale medicilor, chiar daca lucreaza in acelasi tip de spital, de acelasi rang, cu aceeasi sursa de finantare.

O alta sursa de revolta o reprezinta modul un care s-a aplicat si se aplica legea, intr-un secret si o obscuritate mai ceva decat la protocoalele SRI, comunicarea intre Ministerul Sanatatii, sindicate, manageri, medici fiind inexistenta. Petitia si scrisoarea deschisa vin ca un ultim avertisment", ne-a spus medicul.

Scenariu sumbru: Spitale fara linii de gardaDaca avertismentul nu le e luat in serios, medicii nu vor mai asigura garzile: "Speram ca nu se va ajunge pana acolo, deoarece singurul care va avea de suferit este pacientul, iar raspunderea va fi integrala a Guvernului".

Ideea de a nu exista garzile in spitale este una sumbra ce se traduce in pierderea de vieti omenesti.

"Primele care vor avea de suferit sunt liniile de garda din specialitatile vitale cum sunt ATI, chirurgie, medicina de urgenta. Acestea sunt specialitati care se ocupa cu pacientii critici sau cu potential critic. Si asa numarul acestor medici este sub limita de avarie si abia se acopera liniile de garda.

Daca se ajunge la demisie, practic se paralizeaza activitatea unui spital. Dar ne-am saturat de minciuni, promisiuni desarte si insulte. Nu suntem milogi, nu stam cu mana intinsa, nu suntem rauvoitori. Cei ce considera ca avem prea mult sa vina o zi in garzi cu noi. Cu noi, nu in locul nostru, sa vada cu ce se mananca medicina ca in MASH. Tot ce dorim este respectarea Codului Muncii si remedierea erorilor legislative", a conchis medicul.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19997 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
hello
rank 5
Chiar nu-i inteleg pe medicii acestia: ei isi inchipuie ca acesti
alde psd-isti gandesc ceva sau ca au respect pentru oamenii cinstiti, muncitori, specialisti intr-un domeniu sau altul ? Aceasta guvernare, dupa "maretul program al lui drakknea" (program complet gresit si nerealizabil) nu face altceva decat sa minta, sa ia masuri aberante incercand sa carpeasca diversele anomalii care au aparut din minciunile si masurile stupide luate de alde psd-isti ... Indivizii acestia, ce isi zic oameni politici, ei fiind mafioti, nu fac decat doua lucruri: fura si incearca sa scape de puscarie ! Nu-i clar ? Cum sa astepti masuri corecte de la acesti incompetenti needucati si impostori ???
jelu
rank 5
Au dreptate!
cand doctorii sunt INSULTATI de un INCOMPETENT ca arābetele arahat,ti se pare o minune ca mai sunt inca in tara si n-au parasit-o
popaNARIU
rank 5
Niciodată medicii nu au fost umiliţi în felul în care o fac PSDalde!
Actuala guvernare le-a promis acestora salarii uriase, de 3.600 de euro lunar, sporuri, prime, ore suplimentare sau tichete.
Promisiunile au fost atat de mari, incat chiar si medicii din Occident se gandeau serios dacă n-ar fi bine să se mute si să profeseze in Romania, căci imaginea promisiunilor contura un adevărat paradis pentru medici si personalul medical!!!
Nu se poate să nu te revolti in momentul in care constati cu cată arogantă si cinism a tratat Guvernul PSDalde sistemul de sănătate din Romania,pe medici, pe cei care salvează vieti, făcand miracole.
Stim cu totii in ce conditii isi fac meseria! Stim cu totii in ce conditii salvează in fiecare zi vietile romanilor, pe salarii mizerabile
Borgia
rank 5
zau..
Medicii romanii la cată șpagă iși iau nici macar nu au nevoie de salariu! Prefer 5 medici buni decat 500 prosti... Afara daca plec sunt nulități,diplomele lor e hartie igienică ! Doctorii buni au peste 50 de ani ,sunt din generația decrețeilor ,nu vor never din Romania! Diferente de mentalitate ,in viața asta nu se rezumă totul la bani..
gigicu
rank 5
@Borgia
citat:
,in viața asta nu se rezumă totul la bani..

Solutie:
Roaga-i pe cei din parditul dumitale (Mazare, Dragnea, Mike Spaga, Nastase,Severin, DIP, etc) sa isi doneze jumatate din averi unor spitale...ca oricum nu banii sunt totul in viata asta..

Problema e ca lasati tara fara copii, fara copaci, fara aurul dela Rosia Montana, asta dupa ce tot voi PZD si ALDE ati donat petrolul si gazele Romaniei.

Cu PZD
Catre aisberg
Tot inainte!
jelu
rank 5
In Valcea nu mai exista sange pentru transfuzii
in timp ce PSDalde,isi maresc salariile de ZECI de ori!
Si mai au si TUPEUL sa "infiinteze" o echipa de fotbal fantoma,hranita din bugetul Romaniei,din bugetul Armatei Romane.
E vorba de clona CS Armata Steaua Bucuresti ce vrea sa FURE performantele multiplei campioanei a Romaniei FC Steaua Bucuresti...!
ciudacu
rank 3
O atitudine corecta a medicilor
Asta inseamna demnitate. Nu sunteti milogi si nu trebuie sa stati cu mina intinsa
repulsie
rank 5
Dragnea şi aldePSD promit ceea ce ştiu că nu pot face!
PSD ne-a dat incă o mostră a felului in care face propuneri in bătaie de joc, mă refer la asa-zisul program pe sănătate, care, este o bătaie de joc cinică.
Ei palavragesc de un "mare spital" in Bucuresti care ar costa 250 de milioane de euro si care ar fi putut fi făcut de către PSD pentru că timp de sapte ani INCULPATUL Sorin Oprescu a SIFONAT cu 100 de milioane mai mult, 320 de milioane de euro, in actualele spitale fără să avem un beneficiu cum am fi avut dacă aveam un mare spital...
Leana
rank 1
Isarescu-groparul securist al firmei Autobuzul!
https://www.youtube.com/watch?v=MeJw8R3ggEs
DAN-795
rank 5
NEMULTUMIRE RECIPROCA si in acest caz cred ca
trebuie urgent facut ceva , cind pacientii moor astazi de suparare si doctorilor nu le mai ajung economiile romanilor si te trimit sa renunti la casa .
Poate ca o solutie ar fi sa mai poftim si alti doctori pe la noi , poate chiar niste arafati ceva mai simpatizati de romani sau chiar vecinii nostri ar putea da cite o mina de ajutor si sa le platim din din ceea ce am adunat de o viata pentru Asistenta Sociala .
Tragicomedian
rank 2
Beey, v-a facut Belinache salarii ca-n Germania si voi faceti greva?
Orcutza a driblat salariile si voi amenintati guvernul competent pesederast? Cata nerecunostinta, dom'le!

- Sunt chestiuni arzatoare la ordinea zilei: referendum pentru familia traditionala pesederasta, legile dezincriminarii coruptiei si furtului in grup organizat s.a.m.d.
DAN-795
rank 5
POATE CA ROMANII patrioti vor dori sa fie tratsti numai de
doctori romani , optiunea lor poate fi selectiva , ceea ce este acum este o jungla pestilentiala incit acesti monstri ajung sa-ti vinda organe pe bani grei , ca sa avem si noi un arsinel ...vorba lui Stela .

Mediul pe care unii nu au mai putut sa-l mai suporte este creat chisr de colegii lor si de un partid mafiot votat de niste imbbecili , pacienti ca vacka la cismar .
Borgia
rank 5
Da cand
Da cand lucrau pe -50 % din salariu pe timpul lui Boc și a lu Falconetti era bine că nu ? 😂 Medicii din spitalele militare nu fac gat' aia nu au sporuri de 200% au solde... La ce salarii au fata de privații să zică sarumana ! Medicii romani pe afara sunt un asistente de e gradul 1 ,aia fac ceva pe diplomele lor ,nici macar nu sunt recunoscute...
corleone
rank 1
borjica
"Medicii romani pe afara sunt un asistente de e gradul 1 ,aia fac ceva pe diplomele... "
borjica draga, mananci ***
Medicii tineri si competenti, care au mai ramas prin tara, o sa plece curand. Iti doresc ca la nevoie, sa fii tratata cu respectul cuvenit de vraci, felceri si shamani, ca astia o sa fie destui. Afara de cazul in care traiesti in alta tara, si atunci te doare drept in basca.
Comentariu inadecvat
Tragicomedian
rank 2
Mey, porcea, esti agramat si rau. Sau rau agramat si inversat
Din tot ce spui iese o duhoare de securism statut.

1. "De ce n-au protestat pe vremea lui Base?" Chiar asa?! De ce? Tu de ce n-ai protestat? Nu te-am auzit. Dar pe vremea lui Ceaska? Poate erau intelesi cu Base, cu Ceaska... Poate erai de eaceeasi parte cu Nuta si Postelnicu. Ei, poate!

2. Spaga din sistemul medical trebuie sa dispara si va disparea. Pe ideea ca medicii traiesc din spaga, putem spune ca n-are rost sa-i mai platim nici pe alesi: primari, consilieri, ministri si parlamentari ca si asa fura prea mult. Tot asa: fiecare sa se "descurce" cum poate, sa fure cat poate fara salariu. Pensionarii sa se descurce cum pot.

3. Habar-n-ai cum e sistemul medical afara. Daca esti medic roman si vrei sa practici in UE, de la tara la tara, poti sa o faci in anumite conditii. Nu poate fi vorba ca medicii veniti din RO sa fie platiti ca asistenti medicali; asta insemana ca asa au fost incadrati cu voia lor. In UE, un medic incadrat ca medic primeste salariul de medic, indiferent ca vine din Pakistan, Uganda, Romania sau este nativ. Daca vrea sa practice medicina, trebuie sa treaca anumite bareme care nu-s chiar asa de dificle pe cat par. Aaah, da, trebuie sa cunosti si limba tarii in care practici, ca altfel cum *** te descurci cu pacientii!?
lucianp
rank 5
Boc si Basescu cel putin nu au mintit pe nimeni despre
situatia financiara a Romaniei, nici nu au mintit pe nimeni despre ce pot sau nu pot sa dea, si au discutat optiunile in mod deschis cu partile interesate. Prin contrast psd-alde au inselat electoratul in cel mai ordinar mod cu putinta, iar cei care i-au cocotat unde sint acum, sint gata sa-i dea jos.
alfabeta
rank 5
Sporuri Parlament
Nesimtirea e cu sporurile la Parlament.
La noi, pentru acordarea sporurilor au venit de la Directia de Sanatate Publica si au masurat cu aparate numarul de particule din aer samd.
Chiar daca se depaseste numarul, nu se da spor ci se cere sefului de compartiment sa asigure conditii de aerisire corespunzatoare.
Sporurile din Parlament sunt nesimtite si ilegale. Curtea de Conturi ar trebui sa le impute sumele platite celor care le-au acordat, pentru ca nu au fgacut verificarile si nu au luat masuri de corectie.
alkada
rank 4
alfabeto
de ce te plangi?
ca tii cu pesedeaua!
cand ti se explica ca psd minte,fura si jecmaneste ne faceai prosti si nenorociti.
te pupai cu marean 666 , cu bengoasa si cu altii ca ei.
acum de ce te plangi???
lucianp
rank 5
Pai alfabeta este bugetar grobian din sistemul de
care a crezut ca este “speciala", si ca psd-ul o sa ia de la alti si o sa le dea lor. Nici prin cap nu ia trecut ca or sa ajunga la fundul sacului, si nu or sa “apuce" toti si tot ceea ce si-au dorit.
Interesant la un personaj ca alfabeta este cum se revolta numai pentru bani. Notiunile de baza ale unei educatii civice, precum onoare, cinste, morala, altruism, ii sint complet straine. Cum poate Romania sa devina o tara mai buna cind este formata dintr-o gloata amorfa moral dupa tipologia alfabeta?
Tragicomedian
rank 2
Ce vorbesti? Pai, Belinache nu merita spor de conditii...
... periculoase, munca grea, mediu toxic si risc? Merita, ca a furat temeinic si organizat. Boborul recunoscator il lasa sa fac tot ce vrea. Vorba lui merinov: "Romanii au votat PSD sa face ce vrea muschii lui".
winner
rank 5
De unde bani,daca guvernarea inepta aldePSD a DISTRUS totul!?!
Romania a ramas pe minus cu 1,4 miliarde de euro la sfarsitul lui 2017.
Unde este cresterea economica mult trambitata de Antena 3 -aparatul de propaganda aldePSD???
DEFICIT BUGETAR inseamna crestere economica!?
Mr.Smith
rank 5
Nea
Lasă bah gargara,și anul trecut trompetele urlau că se va depășii 3% deficit și nu a fost așa ! Guvernul asta a plătit și plătește pt rachete patriot + 1,2 miliarde rest de plata la imprumutul luat de guvernul lui Băsescu și bok! Acolo sunt lovelele dvs.. arme vechi și datorii la banca europeana ! D
alex42de
rank 1
de ce ne minti nene?!
V-ati imprumutat si va imprumutati de parca vreti sa puneti tara cit mai repede pe butuci! Nu trebuie decit sa dai pe google cautare si te sperii!
2,835 miliarde lei in ianuarie 2017; 3,533 miliarde lei in februarie 2017; 3,061 miliarde lei plus 240 milioane euro in martie 2017, iar acum inca 2 miliarde euro! Mai face omul un credit doua dar nu pentru a te duce la carciuma cum face pzd! Canci investitii.

- 2,750 miliarde lei plus 1,75 miliarde euro in prima jumătate a lunii aprilie.
alkada
rank 4
ba smith...
va imprumutati 8 milioane de euro pe ora, ca sa mintiti si ca sa furati.
bani pe care nu ii plateste dragnea, ci cu care indatoreaza romania!
Tragicomedian
rank 2
I-auzi la Smil, "guvernul plateste pentru Patriot"
Zau? Asta e ca aia cu: Ceausescu a construit fabrici, uzine, blocuri in vreme ce romanii stateau degeaba si se uitau. Bah, ce muncea Pingelica!!

- Strulica: guvernul pesederast a incheiat un contract care va fi platiti de romani. Nici Belinache, nici Orcutza, nici Fiorica sau Tanda-Manda nu vor scoate un pol sa plateasca. Pesederastii sunt acolo sa palmeze banii.
popaNARIU
rank 5
Vine vor asigura garzile!?...ARAFAT?...DRAGNEA?...tariceanu?
Daca avertismentul nu le e luat in serios, medicii nu vor mai asigura garzile!
Simple John 1
rank 5
To'arăși...
Romania a-nceput lucrul ăsta cu promisiunile și separarea romanilor de mult din 1990...Separarea pe societăți comerciale și regii autonome, unii aveau salarii foarte mari, sponsorizate de guvern, alții n-aveau de ales, decat să se descurce.
Promisiunile astea cu măririle salariilor unor categorii, alinierea la cele din vest și dă-i cu flit la restul lumii au funcționat de mulți ani...
Singurele salarii care s-au aliniat pe bune sunt cele ale sutelor de (prea mulți)parlamentari și alocării resurselor pentru supraviețuirea acestora.
Io unul zic, cu dezamăgire, că singura șansă este să mergeți afară, să LUCRAȚI la nivelul vestic pentru mult timp, deci MUNCĂ ȘI SALARIU pe măsură și apoi să venim inapoi să aplicăm ce-am invățat.
Promisiuni poate face orice absolvent de la Ștefan Gheorghiu, sau orice plagiator cu diplomă in regulă...
Planuri economice pe termen lung (cu fezabilitate și acoperire financiară raportată la situația curentă din Romania) poate emite doar un guvern capabil....
Vise...
lucianp
rank 5
Nu are nimeni nevoie in Romania de profesionisti
adevarati. Putinii ramasi rezista cum pot si cit pot, dar compromisul este inbuilt in psihologia romanului. Ciumetii care se agatat de promisiunile psd cred ca daca pleaca cei mai buni ca ei, le pleaca competitia, si le ramine lor mai mult. Meritocratia pentru ei este un concept strain, iar lor le place remuneratia bazata pe vechime, pe hirtii, sau pur si simplu pe pile. Aceasta este psihologia care codamna Romania la statutul de furnizor de munca ieftina si nimic mai mult.
jelu
rank 5
Nu mai este timpu'sa facem glume,PSDalde trebuie scos in afara legii
daca se ajunge la demisie, practic se paralizeaza activitatea unui spital.
Demisia,bai NEISPRAVITILOR!
Simple John 1
rank 5
To'arăși...
Alinierea cu salariile altor țări nu se face pe categorii de profesie și cate una...Bugetul este național, adică la nivelul la care este Romania de astăzi, adusă de noi toți la nivelul la care se află astăzi, cu foarte mari datorii și cu un leu in cădere liberă...Din bugetul acela nu pot să ia unii cu două degete și alții cu pumnul...
Alinierea se face la bugetul și resursele locale, nu prin compararea cu alte țări și alte bugete, mult mai mari...
Bunicul avea 50 de lei după revoluție, după ce-i luaseră comuniștii de bine pămantul cel dobandit prin muncă cinstită, vreo 3 hectare și l-au obligat să lucreze pe 7 lei pe zi, considerand...standardele de atunci...A ajuns "brigadier", fără să fie membru al noului partid pe care nu l-a agreat niciodată, a trăit deajuns să vadă schimbarea de regim in 1989, dar a murit cu 50 de lei pensie și n-a cerut alinierea cu fermierul din Germania...
Alinierea cere resurse pentru orice categorie socială, inclusiv parlamentarii, raportarea la PIB-ul ROMÂNIEI e obligatorie inainte de orice promisiune electorală.
Alinierea ECONOMIEI trebuie făcută prima și mă refer la INDUSTRIE și AGRICULTURĂ, servicii ș.a.m.d., nu doar la magazine universale și boutique-uri...
Carrandash
rank 3
nene, .....
...de ce-ti bati gura de pomana cand nimeni nu vrea sa recunoasca doua ADEVARURI fundamentale: NU exista perpetuum mobile si Din harat nu poti face bici ?
Simple John 1
rank 5
...și...
...să mai și plesnească...Adevărat...
alkada
rank 4
gata ba alfabeto
daca lucrezi la spitalul de cardiovasculare din iasi , nu mai ai de ce sa ti faci probleme cu salariul, ca te da afara, ca a luat spitalul foc.
asta aduce ba alfabeto, psd.
foc, cenusa ,minciuna, somaj, saracie.
asta ai vrut, asta ai!
arafatu ce mai zice?
avea inspectia isu spitalul ala?
ca de la colectiv au trecut ani buni.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor