Trei persoane aflate în moarte cerebrală au salvat viața a 13 oameni. Familiile au acceptat donare de organe și țesuturi

Autor: N.G.
Duminica, 22 August 2021, ora 21:17
2020 citiri
Trei persoane aflate în moarte cerebrală au salvat viața a 13 oameni. Familiile au acceptat donare de organe și țesuturi
Foto: Hepta.ro

Agenția Națională de Transplant (ANT) anunță faptul că ”trei familii au acceptat donarea de organe și țesuturi și astfel 13 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase”.

Un veritabil ”maraton pentru viață” s-a derulat în ultimele de 48 de ore, cu participarea echipelor medicale de prelevare și transplant.

”Trei vieți frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Trei familii au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant. Transmitem sincere condoleanțe și mulțumim cu profund respect și recunoștință acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, oferind altor oameni cel mai prețios dar: VIAȚA!”, susține reprezentanții ANT.

Cum s-au derulat evenimentele

”Cursa contracronometru pentru viață a început joi, 19 august, aproape concomitent la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti și Spitalul Judetean de Urgenta "Dr Constantin Opris" Baia-Mare, acolo unde familiile a doi pacienți aflați în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi) și țesuturi (cornee). Câteva ore mai târziu, la Cluj, familia îndurerată a unei tinere paciente, diagnosticată în moarte cerebrală la secția ATI II a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi, cord, plămâni) și țesuturi osoase.

În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare și KDP ale celor 3 spitale, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant. Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți.

Mulțumită efortului și măiestriei lor, la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, 3 pacienți pot spune că “s-au născut a doua oară” datorită intervențiilor de transplant hepatic realizate cu succes. Pentru unul dintre pacienți, o adolescentă de 15 ani, unica șansă la “mâine” era realizarea cât mai urgentă a acestei intervenții salvatoare. A fost un efort deosebit al echipei medicale, în special al echipei ATI, care a realizat 2 intervenții de transplant hepatic în același timp, urmate la foarte scurt timp de un al treilea transplant hepatic. În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități.

În același timp, alți 6 pacienți erau salvați prin transplant renal: 4 intervenții s-au realizat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj și 2 intrevenții la Centrul de Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni. Alți 2 pacienți își vor recăpăta vederea în urma transplantului de cornee realizat la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti. Prelevarea țesuturilor osteotendinoase a fost realizată de echipa Băncii de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina, efortul lor contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru foarte mulți pacienți din toată țara.

Deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili, la Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord și plămân ale centrelor de transplant din Torino și Bergamo, organele prelevate salvând viețile altor 2 oameni care nu aveau altă șansă. Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate.

Agenția Națională de Transplant mulțumește tuturor celor care au înțeles că transplantul este o chirurgie de înaltă performanță care salvează vieți. DA pentru VIAȚĂ!”, se precizează în mesajul transmit de ANT.

Citește și:
Un turist care a căzut de pe puntea unui vas de croazieră a fost salvat după 15 ore de Garda de Costă americană VIDEO
Un turist care a căzut de pe puntea unui vas de croazieră a fost salvat după 15 ore de Garda de Costă americană VIDEO
Garda de Coastă americană a salvat un turist care a căzut peste bordul unei nave de croazieră în Golful Mexic, scrie New York Post. Sora și fratele au plecat într-o excursie cu vasul...
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...