Un medic vindecat de coronavirus descrie situatia dramatica din spitale: "Un tanar medic de garda avea un singur aparat de oxigen si era nevoit sa aleaga intre doi pacienti in stare grava"

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 08:02
2597 citiri
Un medic vindecat de coronavirus descrie situatia dramatica din spitale: "Un tanar medic de garda avea un singur aparat de oxigen si era nevoit sa aleaga intre doi pacienti in stare grava"
Foto: Facebook/ Mihai Casu

Un medic care s-a infectat cu noul coronavirus si a stat 14 zile in spital, unele dintre ele conectat la un aparat de ventilatie, afirma ca experienta este traumatizanta si lasa nu doar sechele fizice, ci si psihice. Medicul povesteste ca spitalele sunt pline, medicii iau decizii grele pentru a salva oamenii, asta in timp ce unii contesta existenta virusului.

Medicul afirma ca multi pacienti tusesc direct peste personalul medical, iar angajatii din sistem "vor cadea" unul cate unul, fiind "obositi si tracasati".

Medicul Mihai Casu povesteste, pe pagina sa de socializare, experienta pe care a avut-o ca pacient cu coronavirus.

Medicul a fost confirmat in 3 noiembrie si, avand simptome usoare, s-a prezentat la spital: "Am fost evaluat si, dupa efectuarea unui CT pulmonar, am aflat ca, desi simptomatologia era relativ putin exprimata clinic, iar analizele de laborator in limite acceptabile pentru aceasta infectie, plamanii imi erau afectati in proportie de 40%, motiv pentru care am fost internat imediat".

Medicul afirma ca toti pacientii care s-au perindat prin salonul in care a fost internat 14 zile erau "victime colaterale ale apropiatilor".

"Sa nu credeti ca cifrele sunt umflate de autoritati, toate spitalele sunt pline, la capacitate maxima. Fiecare pat din care te ridici sa pleci acasa este ocupat in cel mai scurt timp, fara a exista timpul necesar dezinfectiei si pregatirii de catre infirmiere. (...) Nu mai existau in spital suficiente aparate de asistare a respiratiei pacientilor. Am fost martor, in salonul meu, la o chestie extraordinar de intensa si rascolitoare din punct de vedere emotional.

Un tanar medic de garda care era nevoit sa aleaga intre doi pacienti in stare grava, deoarece nu mai avea nici un loc pe ATI si doar UN SINGUR aparat de CPAP disponibil, fara de care pacientii care aveau saturatii de oxigen sub 70% nu puteau sa se compenseze respirator", a mai scris medicul.

Acesta afirma ca "personalul este uneori insuficient, neorganizat, nepregatit la cele mai inalte standarde pentru a trata infectii virale, nu raspund imediat nevoilor pacientilor, sau nu asa cum ne-am astepta noi (incluzandu-ma aici si pe mine), dar trebuie sa stiti ca sunt si ei oameni, ca sunt mereu expusi riscului infectarii, in ciuda mastilor si vizierelor".

"Cea mai mare parte dintre pacienti tusesc direct asupra personalului medical in cursul manoperelor diverse (de la administrare de tratament si pana la igiena) si unul cate unul vor cadea in fata acestui asalt. Sunt obositi, tracasati, costumati din cap pana in picioare cate 12 ore/zi, si asta in timp ce unii protesteaza ca nu suporta masca in locurile publice?! Cine sa ii inlocuiasca pe oamenii in alb? Nimeni! (...) Nu mai sunt suficienti specialisti, iar cine crede ca o sa iei un dermatolog, sau oricare alt medic din specialitatile care nu sunt apropiate de infectionisti, pneumologi, cardiologi, internisti, sa ingrijeasca un caz grav de Covid este de pe alta planeta", a mai scris medicul.

Acesta a explicat si simptomele pe care le-a avut si senzatiile pe care le-a trait.

"In primele 10 zile de internare nu am reusit sa dorm practic deloc, pana la un nivel de oboseala pe care nu l-am crezut vreodata posibil de atins in toata viata mea. Saturatiile mici de oxigen ma faceau sa fiu mereu alert, anxios, la modul cel mai fizic, mai visceral, indiferent de modurile de abordare ale situatiei pe care mi le furniza ratiunea, mai ales prin prisma pregatirii de psihiatru. Sa fiu sincer, nu m-a ajutat foarte mult. (...)

In ziua a 7-a, in urma unui CT de control si a analizelor de sange, m-am trezit catapultat in 40 de minute pe o sectie de semi-ATI, pe ultimul loc disponibil. Cand am ajuns pe sectie, m-am trezit in fata unui aparat de ventilatie la care era conectata o masca de CPAP, cea mai eficienta forma de ventilatie neinvaziva. (...) Am inteles, de la colegii de pe sectie, ca pana la 30% dintre pacienti se panicheaza sub aceasta masca si, foarte frecvent, refuza sa o utilizeze. Dupa ce mi-au atasat-o, am inteles imediat de ce. E una dintre cele mai stranii si anxiogene stari pe care o poti incerca, sa-ti controleze respiratia un aparat care iti dicteaza cat si cand sa inspiri si sa expiri. Am reusit cu greu sa ma impac cu masca si am reusit sa o suport, intelegand importanta ei, aproape 16 ore, intr-o stare dintre cele mai proaste resimtite vreodata. A fost cea mai grea zi din toate cele 14 petrecute in spital", a mai scris barbatul.

Acesta recunoaste ca a fost gata sa cedeze psihic, "in fata disperarii, a neputintei, a revoltei care te cuprinde in fata unei boli atat de parsive".

"Nimeni nu-ti poate garanta nimic! Medicii fac tot ce pot, dar medicina nu a rezolvat inca acest puzzle Covid ca sa poata da raspunsuri categorice, asa ca stai si te rogi sa fie totul bine", a mai scris medicul.

In final, acesta a transmis un mesaj celor care "prin neglijenta lor, vor umple spitalele si statisticile medicale": "Sa nu uitati ca toate cadrele medicale implicate in aceasta lupta sunt de fapt de partea voastra, ei nu sunt responsabili de conditiile din spitale, nu sunt responsabili de lipsa paturilor ATI, de lipsa materialelor, de lipsa personalului de pe sectii. Sunt tot mai putini, mai expusi, mai obositi si mai aproape de limita la care cedeaza si ei psihic. Nu-i mai acuzati fara rost, nu-i mai jigniti, poate veti fi si voi acolo, candva, pe patul de suferinta, asteptand ca cineva sa faca minuni pentru voi, dar s-ar putea sa fie prea epuizati, tot din cauza voastra".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mihai Casu, #medic spitale, #medic ATI , #medici