Ziare.com

Unde s-a gresit in criza COVID? Nu de munca fug medicii. Hartuirea lor este o eroare strategica, ce poate avea consecinte nebanuite Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 07:24

   

Unde s-a gresit in criza COVID? Nu de munca fug medicii. Hartuirea lor este o eroare strategica, ce poate avea consecinte nebanuite Interviu
Demisiile medicilor la inceput de pandemie nu numai ca nu ar trebui deloc stigmatizate, ci trebuie sa dea de gandit serios autoritatilor, pentru ca aceasta criza va modela si defini sistemul medical pentru mult timp de acum inainte, spune conferentiar univ. dr. Elena Copaciu, medic primar de Anestezie si Terapie Intensiva.

Dr. Copaciu a condus 8 ani Sectia ATI a Spitalului Universitar si este cea care a coordonat, la cateva luni dupa incendiul de la Colectiv, elaborarea raportului despre tragedie, intocmit de Ministerul Sanatatii, condus la acea vreme de Vlad Voiculescu.

Spune ca de la Colectiv incoace, din pacate, nu s-au schimbat prea multe in sistemul de sanatate romanesc si asta se vede in criza actuala pe care o traversam.

Fara echipamente, fara instrumentele necesare sa tina pacientii in viata si mereu sub amenintarea riscurilor la care se expun nu numai pe ei, dar si pe cei dragi de acasa, aceste demisii ar trebui privite cu maxima ingrijorare, si nu aratate cu degetul sau pedepsite, asa cum sugereaza politicienii.

Pe de alta parte, medicul subliniaza cat de puternic s-au mobilizat societatea civila si mediul privat in gasirea de solutii. "Acest semnal al societatii civile merita preluat si amplificat, astfel incat fiecare dintre noi sa traim sentimentul cert ca nu suntem singuri si impreuna vom gasi solutii!", spune dr. Elena Copaciu, in interviul acordat Ziare.com.

De ce demisioneaza medicii?

Este un fenomen socant. Nu cred ca exista o singura explicatie. Orice demisie este o decizie individuala, dar faptul ca apar demisii in multe locuri simultan trebuie sa dea serios de gandit oricui si, in primul rand, autoritatilor.

Faptul ca apar la debutul epidemiei si nu la momentul de varf, de suprasolicitare maxima, este semnul cel mai clar ca nu de munca fug oamenii acestia, ci pare semn al unei anxietati majore, anume ca nu poti raspunde adecvat unei solicitari medicale majore, o forma de epidemie cu care omenirea nu s-a mai intalnit de peste 100 de ani!

Odata ca nu ai instrumentele cu care sa sustii functiile vitale ale pacientilor (si stim de acum care este gravitatea cazurilor care ajung in terapie intensiva) si, pe de alta parte, riscurile pe care lipsa echipamentelor de protectie le implica pentru cei din jur (pacienti, colegi, familie), dar si pentru propria viata (avem deja un numar mare de cadre medicale infectate cu coronavirus, inclusiv cazuri grave de terapie intensiva)!

La aceasta se adauga problemele de comunicare cu autoritatile si cred ca aceste demisii, de fapt, sunt cel mai serios semnal ca e nevoie de o schimbare de strategie si de abordare inclusiv a resursei umane in aceasta epidemie!

Premierul Orban i-a amenintat voalat pe medicii demisionari cu ridicarea dreptului de libera practica. Dar este dispus sa mareasca preavizul ca sa aiba timp sa se mai gandeasca. Ce efect credeti ca au asemenea declaratii?

Personal, mi se pare o eroare strategica hartuirea unor specialisti cu care trebuie castigat acest "razboi", intr-un moment de emotie colectiva de asemenea intensitate, eroare ce poate avea consecinte nebanuite! Suntem impreuna echipa care trebuie sa infrunte inamicul, coronavirusul, si sa ajute populatia sa treaca peste aceasta incercare grea!

Intai fizic, cu ajutorul sistemului sanitar, apoi sa depasim consecintele pe care le va avea asupra tuturor segmentelor societatii! Nu cu amenintari si coercitie trimiti combatantii in linia intai!

Oamenii au nevoie de lideri, de incredere, sa se simta parte a echipei si sa stie ca pot conta pe autoritati! Oricare dintre noi putem deveni pacienti in orice moment si aceasta este echipa care trebuie sa ne salveze! Tonalitatile imperative pot costa multe vieti, din pacate!

Pe de alta parte, presedintele ofera 500 de euro in plus celor care raman sa lupte cu Covid.

Cred ca e important sa ajunga echipamentele de protectie si cele de suport de functii vitale. Nu a cerut nimeni bani in plus! Si daca vor fi dati sa inceapa cu categoriile care au sporuri mici. Infirmiere mai ales. Dar intai sa protejeze oamenii ca sa poata trata bine. Sa ne dea un orizont de asteptare pentru sosirea echipamentelor.

Cum am ajuns in situatia de a avea atat de multi medici infectati? Unde s-a gresit? Autoritatile spun ca spitalele de infectioase au fost dotate multumitor de la inceput.

Strategia acestei campanii a fost si este cu spitale de linia intai (cele de boli infectioase nominalizate), unde ajung pacientii cu diagnostic de COVID, cele de linia a doua ulterior nominalizate, linia a treia a fost definita recent, iar spitalele mari de urgenta, inclusiv cele judetene, sunt considerate in continuare in acest plan noncovid.

Or, majoritatea covarsitoare a pacientilor diagnosticati pana acum s-au prezentat la camerele de garda ale acestor ultime spitale. In asteptarea confirmarii (testarea fiind foarte lenta la inceput) au stat zile bune in spital noncovid si rata de contaminare a devenit foarte mare in unele din aceste spitale.

La aceasta se adauga si faptul (de care am aflat recent) ca de doi ani de zile stocul de urgenta este zero si probabil resursele au fost dirijate prioritar catre spitalele de linia intai si poate si din aceste motive avem acum atat de multe cadre medicale infectate.

Nedeclararea situatiilor de risc la ancheta epidemiologica constituie un alt factor.

Acum ce va spun colegii, au echipamente?

La ora actuala nu cred ca poate spune cineva in tara ca are stoc suficient de echipamente de protectie sau de suport de functii vitale. Lipsa stocului de urgenta isi spune deja cuvantul, pe plan mondial e o adevarata goana dupa aceleasi produse si s-a ajuns la niste forme de sechestrare de stocuri disputate intre diverse autoritati cum nu au mai existat in ultimele decenii.

Au intrat relativ putine astfel de materiale in tara si sa speram ca eforturile autoritatilor vor avea efectele dorite! Intre timp, mobilizarea societatii este incredibila si foarte multi oameni si intreprinderi de tot felul cauta si gasesc solutii, fac donatii si sprijina efortul colectiv pentru a depasi cu bine aceasta criza! Acest semnal al societatii civile merita preluat si amplificat astfel incat fiecare dintre noi sa traim sentimentul cert ca nu suntem singuri si impreuna vom gasi solutii!

De ce e nevoie ca medicii sa fie instructati cum sa se echipeze? N-ar trebui sa stie?

Au fost multe discutii legate de echiparea/dezechiparea echipamentelor de protectie in aceasta epidemie! Confuzia vine din faptul ca se intelege ca ar fi vorba de echipamentele de terapie intensiva de toata ziua; este cu totul altceva.

Echiparea uzuala de terapie intensiva sau de sala de operatie presupune in principal sa fereasca pacientul de contaminare in cursul actului medical si protectie pentru personal de nivel mult inferior celei impuse de coronavirus.

In cazul actualei epidemii, stim ca acolo unde cadrele medicale au fost echipate ca in cazul unui atac bioterorist (ex. antrax) - cls III sau Ebola - cls IV, au fost cel mai bine ferite de infectare! Iar aceasta iese cu totul din rutina medicala. Sunt echipe restranse antrenate special pentru asa ceva.

De aceea, e nevoie de antrenamente, existand risc mare de contaminare la dezechipare (asistentele din Wuhan au spus ca au facut si pana la 8 cicluri de simulare pana au intrat la bolnavii critici).

Evident ca nu peste tot e nevoie de astfel de echipament si se si gasesc foarte greu acum. Am vazut ca se improvizeaza mult, insa aceasta are un pret - infectarea cadrelor medicale cu riscuri aferente pentru propria persoana, familii, pacienti! De unde si numarul mare de cadre medicale infectate in multe tari, unele cu forme grave de boala si deces!

Acum 2-3 saptamani nu gandeam asa si nimic nu ne-a pregatit pentru asta! Acum fiecare are o intalnire in forul sau intim cu aceasta eventualitate!

De ce atata frica de a vorbi a cadrelor medicale?

Nu cred ca exista un singur raspuns la aceasta intrebare! Am incercat sa inteleg de-a lungul timpului aceasta tacere! O forma vizibila de protest a fost plecarea masiva a medicilor din tara! Nimeni nu pleaca de bine! Toti avem familiile injumatatite de emigratia medicala!

Nu banii au fost resortul, ci posibilitatea de a-ti face meseria in liniste, respect si cu demnitate! In tara, sistemul sanitar a fost politizat excesiv si autoritatea profesionala nu a mai putut impune standarde profesionale adecvate.

S-a ajuns cu politizarea ierarhiilor pana la nivel de sef de sectie, iar deciziile medicale au fost tot mai viciate de puterea conferita acestor ierarhii. Avertizorii de integritate, asa putini cati au fost, au fost hartuiti "exemplar": comisii de disciplina, destituiri, refuzul de repunere in drepturi dupa hotarari definitive in instanta etc., fara ca abuzatorul dovedit sa sufere consecintele faptelor sale.

Trebuiau izolati sa fie exemplu pentru toti ceilalti. Cred ca in multe locuri s-a accesat comisia de disciplina in ultimii 3-4 ani, cat nu auzisem in 30 de ani de activitate medicala. Iar acum vedem ca se intampla la fel in multe locuri.

Amenintarile autoritatilor centrale si hartuirile autoritatilor locale nu isi au locul in managementul de criza. E timpul pentru solutii si cladit increderea in echipa.

Am asistat la linsaje ale medicilor, in primul rand a sefei ATI de la Suceava. De cat timp si cate examene e nevoie pentru a ajunge specialist ATI, stiu ca aveti un parcurs medical special.

Un medic ATI are in spate 12 ani de scoala, plus 6 de facultate, plus 5 de pregatire in specialitate (curicula acceptata de organismul european UEMS). Din 2012 absolventii pregatirii in rezidentiat parcurg examinarea finala dupa urmatorul program: proba scrisa - teste grila - se da simultan in multe tari din UE in aceeasi zi si la aceeasi ora, sub coordonarea Societatii Europene de Anestezie. Caietele se sigileaza in sala de examen si sunt expediate la Bruxelles unde se corecteaza.

Cei care iau acest prim test mai au de parcurs 3 probe de examen practic. Cine parcurge aceasta verificare face fata cu siguranta provocarilor specialitatii alese. Ulterior, se parcurg si alte programe de formare (educatie medicala continua, atestate: ecografie cardiaca, bronhologie, transplant, nutritie clinica, terapia durerii, paliatie, cursuri pe simulatoare etc.).

Ca examinator de peste 25 de ani, pot sa va spun ca nu judeci niciun specialist dupa anumite caracteristici fizice. Iar daca un astfel de specialist isi da demisia, e mai bine sa ii afli motivele, daca vrei sa gasesti si solutia.

Pentru ca, va repet, e vremea de gasit solutii. Public shaming nu ajuta!

Va asteptati la un nou exod al medicilor dupa acest episod?

Din pacate, astfel de situatii intens mediatizate si dezbatute raman adanc in mentalul tuturor, mai ales al tinerilor.

Ma astept nu numai la un nou exod al cadrelor medicale (si e bine de stiut ca inclusiv acum se incearca recrutarea de medici romani de alte tari), ci si la scaderea numarului de tineri care aleg in viitorul apropiat cariera medicala.

Depinde foarte mult de modul de abordare si de managementul acestei crize cum va arata viitorul sistemului sanitar, inclusiv din punct de vedere al resursei umane.

Precedenta criza majora in Sanatate a fost la Colectiv. Ce s-a schimbat de atunci in spitale. Au aparut epidemiologi mai multi, infectionisti mai multi? Au disparut infectiile de care nu mai vorbeste nimeni?

Din pacate, nu multe s-au schimbat! In primul rand, avem aceeasi infrastructura de spital de acum 30 de ani. Spitale care nu mai corespund nevoilor actuale ale pacientilor, in care cu greu se respecta circuite sau se poate si fara. Sunt "reabilitate" la nesfarsit, la orizont nu se vede niciun spital regional, deci...

Avem ceva mai multi epidemiologi si infectionisti in spitale, dar suntem departe de a acoperi necesarul si nu peste tot opiniile lor sunt luate in consideratie. Aceasta criza este un moment, poate ultimul, in care sa ne propunem noi ca societate resetarea sistemului sanitar ca sa poata raspunde nevoilor actuale medicale ale comunitatii si sa luptam pentru indeplinirea sa ca proiect pe termen lung.

Nu e suficient sa vrem, trebuie sa facem eforturi considerabile cu totii sa depasim rezistenta la schimbare si inertia sociala de pana acum. Nu cred ca ne place unde ne-au dus toate acestea.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 44949 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O situatie fara iesire: trebuie sa gandim constructiv, nu doar sa a-

cuzam ceea ce pare, ci sa vedem ce este cu adevarat in spatele efectelor.
Adica o lipsa clara de autoritate si competenta profesionala generata obisnuit de cursul arhaic al autoritatii politice castigatoare indiferent de situatie, asta e clar deja, dar cine mai vede politizarea asta absurda ca pe un efect in cascada al tuturor nenorocirilor traite democratic ?
O situatie aproape identica cu pietele bucurestene in care cumperi produse agricole de baza de import si la pret de trufandale! Pentru ca pretul rosiilor comercializate de producatorul autohton tuciuriu, de munca la camp desigur, musai sa acopere pretul pietei megalomanice moderne, al regulilor stabilite de autoritatie locale, al controalelor inopinante ale autoritatilor de control, samd... rezultatul il traim deja democratic, se stie si atat, Dumnezeu cu mila, ne descurcam noi cumva!
Apai uite ca potrivit aceleiasi reguli, a supravietuirii fara discernamant, reactioneaza si medicii la gramada in gramada cea mai expusa riscului, caci sigur si medicii au tuciurii lor, traditional as spune.
PS SI sa nu uitam acea vorba veche care spune ca intotdeauna adevarul e undeva pe la jumatate fata de ceea ce zice gura lumii, deci sa gandim ca sa rezolvam, nu sa pedepsim!

 

Problema Romanesca este una sigura, au devenit tare sensibili, un

popor cu mari complex, un popor derutat de la realitate, un popor manipulat in directie gresita fara incredere in sine sau conducatori lor.

 

dr. Copaciu...asta se numeste FRICA, e instinctual!

Lupti sau fugi! Nu exista cale de mijloc.

Sigur, exista lipsuri, multe(nu doar in Romania), dar lipsurile

'puncteaza' mult mai mult in situatii grele...si atunci decide

caracterul, 'sangele in instalatie'! Multi n-au, nici cu

masca, nici fara masca.

 

Lipsa vine de la nentu' Dragnea cu tot GIO-ul lui numit PSD

Au furat absolut tot ce se putea fura. Au fraierit pe toti intirziatii Romaniei.....doar aerul nu s-a furat ca nu aveau unde sa-l puna.

Romania o duce chiar bine pentru lipsa de tot ce conteaza. Romania e rusinea UE cu cel mai mic procent din PIB cheltuit pe sanatate. In plus, clinicile private fura de la omul simplu si ultimul leu, si ultimul doctor, si ultima asistenta. O tara de hoti si de prostti care voteaza de 30 de ani cu cei care-i fura si care-i bat.

Parca

din ce imi amintesc, guvernul Boc inchidea 57 de spitale in Romania la 01 aprile 2009, dar sunt lucruri care voit se uita.

Bai Buogutoie@ ce vrei sa faci cu spitale deschise

fara personal calificat in ele?
Ce a facut PSD in 30 de ani?
Ce a facut Puscariasul Porkar Draknea in programul de guvernare stiut numai de el din scoarta in scoarta?
Si sa nu zici ca nu l-ai votat pe Draknea ca la el te duci!

movici Romania securista a fost condusa astfel

in ultimii 30 de ani :

1-Presedentia 10 ani de stanga (iliescu) si 20 de dreapta (Constantinescu, Petrov si Friz)....seful SRI-securistilor este numit de presedinte, astfel a ajuns PNL-ul aripa politica a sri-ului cu rol precis de a mari si pastra pensiile militare

2-guvernarile aici lucrurile sunt mai echilibrate 14.5 ani ciuma rosie si 15.5 dreapta liberalo-PDL-ista

P.S. romanii au de ales daca ies maine la vot intre: comunistii, cu instincte de turma din PSD si securistii din PNL-care a strans (ca sa nu spun ~racolat~-un termen securiost) toti securistii si comunistii, tradatori din celelalte partide

Cu asa alternative politice mai are rost sa ne intrebam incotro merge tara?

BRUIAJ SOVIETIC

.

Voi de la Sputik stiti cel mai bine ce inseamna

sa il puneti in practica!!!

Despre pensiile private, nimic?!?

Cum menajează presa de Propagandă actuala putere in frunte cu unicul sas din Romania, vă dați seama dacă Flutur era de la PSD, ce era pe această pagină?
P.S. Jos Iliescu !!!

Au iexpirat mezelurile in Gacauzia?

Salmonelaaaaaaa!

Da mă, tot PSD-ul!

De ce pleacă medicii? Din cauza combinezoanelor, nu au ...buzunare, știți voi pentru ce !
Sunt 3 luni de cand OMS a informat guvernul despre ce va urma. In 3 luni se poate desfășura o procedură de licitație cap-coadă, ce a făcut sasul cu guvernul lui? Toată lumea tace iar Propaganda injură PSD-ul!

Iar incep cu "greaua mostenire"!!!!

Mai bine ar recunoste ca nu mai pot controla situatia sau mai bine ar recunoste direct ca sunt incapabili sa gestioneze o astfel de situatie!!!!

Dupa 30 de ani de manelism sudist corupt s-a spart buba...

Si iese purroiul infectt creat de alde FSN->PSD. Foarte bine, nu-l opriti. Sa se invete minte electoratul PSD ca galetile si trandafirii sint pentru fraieri.

 

s-a spart buba, s-a 'retransformat" fluturele in molie" inain-

te de retragerea medaliei. Dupa pierderea medaliei iarasi, din nou, de indata al doilea manager a dat bir cu fugitii ( primul doar demis??? ). A venit armata. Exista si cale de mijloc, stai internat de unul singur in rezerva cu baie si mincare de la restaurant. A trebuit sa moara mai multi ca sa vina armata. Se pregatesc alte orase de izolare.

Dna.Copaciu vorbeste ca un ...politician din opozitie!

Dansa ar trebui sa fi aflat ca nici o tara din lume nu s-a dovedit pregatita pentru aceasta pandemie!
Imbolnavirile cadrelor medicale din Romania nu este,nici pe departe,un caz izolat!
Peste 5000(!)de medici italieni sunt infestati si peste 25% din cei britanici!
In USA citeam declaratiile unor medici care se plangeau de lipsa de materiale de protectie!
Olanda este cu mult in urma altor tari ca dotari de specialitate!
Suedia care gasise formula "magica"de rezolvare a crizei prin lasarea "libera"a contactelor populatiei se afla in pragul unei catatsrofe semnalizata de mii de medici!
Ei bine,in aceasta situatie nu am auzit nicaeri de fenomenul lasitatii cadrelor medicale romane,care dezerteaza de pe front,ca in nici o alta tara!
De altfel,lipsa de caracter al absolventilor romani de medicina, s-a manifestat permanent dupa caderea comunismului,prin profitarea de costurile minime pentru studiile medicale din tara ,prin efortul intregii societati,pentru ca apoi sa fuga in tari cu salarii mai mari!
Personal,consider ca celor ce dezerteaza atunci cand este mai mare nevoia de ei,trebuie sa li se anuleze diplomele,incat sa nu poata practica nicaeri meseria de cadru medical!
Este o dezertare care pe front se pedepseste de catre curtile martiale!
Sa ne fereasca Domnul de stare reala de razboi cu astfel de medici!Teo
PS tot respectul pentru miile de medici care nu au dezertat si-si fac datoria fata de propria lor meserie si oameni!

pandemia va bantui vreo 2-3 ani prin Europa si SUA

tarile bogate vor cumpara toti medicii de specialitate pana isi vor rezolva problemele
in SUA un medic e platit acum cu 100 USD/ora, vor pleca toti acolo

 

100 $ pe ora??????

astia castiga mai mult decat are pensie un fost ofiter SRI pensionat la 39 de ani?....

Lasa, ma, minciunile repetete la nesfarsit!

"Lucovid" a dat ce a stabilit pesedeaua hoata prin legi. ca el n-a apucat sa abroge nimic. Nimic n-a trecut de parlament la capitolul "luat", ci doar "dat".
De unde, nu intereseaza pe nimeni!
Mai bine povesteste cum a taiat Boc toate "specialele" si a dat la toata lumea pensie dupa contributie. Le-a luat banii si la puturosi, si la "revolutionarii" de meserie. Apoi a venit pesedeaua hoata cu "dreptatea pana la capat". Voi ati crezut ca e pentru prostime? "Dreptatea" a fost pentru ei si pentru cei care i-au batut pe romani la 10 august. Si pentru toata liota care sprijina hotia, pe principiul "au furat dar ne dau si noua". Noua, nu voua!

Din pacate asa va fi, vor pleca si ultimi ramasi!

Nea Draknea Porkarul Manelist a spulberat si ultima speranta pentru un trai decent in Rromanica Manelista!
Dupa promisiunile Vuvuzelei Holguta de a triplat salarii si a plati salarii vest la doctorii inca ramasi spagari muti stau pe valiza pregatita.

iti aduc aminte ca Lucovid

a taiat bugetul ministerului sanatatii cu 3 miliarde, incat abia mai acopera salariile personulului, nu prea mai ramane pt dezinfectanti si echipament de protectie,....si asta pt a mari pensiile militare (indexa, cu cresterile salariale din sistem si inflatie) au fost ofiteri care au primit 1200 in plus la pensie....dar nu vedem un articol despre aceste taieri iresponsabile de la sanatate

Un detaliu

Nimeni nu are ceva cu medicii, ci doar cu cei care isi spun medici, desi sunt niste șpăgari, incompetenti, complici prin tacerea lor la distrugerea sistemului de sanatate si complici la miile de decedat infectati prin spitale. Aica 890% dintre ei.

 

Foarte simplu

Dupa 30 de ani in care mafia PSD (si nu numai) s-a ocupat numai si numai de drepturile borfasilor, noi ne plangem de sistemul de sanatate !
Suntem irecuperabili !

https://youtu.be/lzae0QTFUqs

 

a venit matusa tamara sa ne demonstreze ca apa e uda

chestia asta o stia pina si tripleta circului vesel,
vasilica+teodorovici+ciolacu :)))))))))))

sarmanul bombonel n-a stiut si s-a impuscat in fular :)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor