Avertismentul meteorologilor - Urmeaza o intensificare a fenomenelor extreme, de la an la an

Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:22
3124 citiri
Avertismentul meteorologilor - Urmeaza o intensificare a fenomenelor extreme, de la an la an

Fenomenele meteo extreme, cum ar fi caderea unor cantitati importante de precipitatii intr-un timp foarte scurt, sau schimbarea brusca a regimului termic de la o zi la alta, se vor intensifica in anii urmatori, a declarat marti Ion Sandu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), cu ocazia "primului seminar regional pentru dezvoltarea politicilor privind managementul secetei la nivel national", organizat de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).

"In ultima luna si jumatate s-au inregistrat caderi importante de precipitatii intr-un timp foarte scurt, precum si schimbari bruste de temperatura de la o zi la alta. Astfel de semnale au aparut inca de acum 20 de ani, insa ele au devenit din ce in ce mai frecvente in ultimii 10 ani, cu o intensificare in ultima luna si jumatate. Daca temperaturile medii globale vor continua sa creasca, ne asteptam la o intensificare a acestor fenomene meteo de la an la an", a afirmat Ion Sandu.

Potrivit acestuia, prognozele pentru acest an arata ca in lunile iulie si august se vor inregistra precipitatii scazute, insa nu se poate vorbi neaparat de aparitia fenomenului de seceta in tara noastra.

"Totul depinde de modul de distributie a precipitatiilor in perioada urmatoare. Daca vor fi cateva zile fara ploaie, de pilda zece, iar apoi va ploua, nu ne vom confrunta cu seceta. Daca, dimpotriva, vor fi perioade mari fara precipitatii, iar apoi va ploua foarte mult intr-un interval foarte scurt, atunci va aparea seceta. Principalul motiv este ca pamantul nu poate absorbi rapid apa cazuta intr-un interval foarte scurt de timp", a mai spus directorul ANM.

"Primul seminar regional pentru dezvoltarea politicilor privind managementul secetei la nivel national' are loc in perioada 9-11 iulie a.c. la Hotel Class din Bucuresti, iar la eveniment participa reprezentanti la nivel inalt din cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale (WMO), Secretariatului Conventiei Natiunilor Unite pentru Combaterea Desertificarii (UNCCD), Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Programului Decenial al Natiunilor Unite pentru Dezvoltarea Resurselor in Domeniul Apei (UNW-DPC), precum si din 10 tari din Europa de Est (Bosnia & Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Romania, Serbia, Slovenia si Turcia).

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...