Avertizare de la Apele Romane - Risc de blocaje cu gheturi pe rauri si Dunare

Luni, 05 Martie 2012, ora 18:56
1521 citiri
Avertizare de la Apele Romane - Risc de blocaje cu gheturi pe rauri si Dunare

Riscul producerii de blocaje cu gheturi pe Dunare, dar si pe unele rauri din nordul, centrul si estul tarii ramane in continuare ridicat, in timp ce debitele apelor vor fi in crestere, cu atingerea si depasirea cotelor de atentie pe unele sectoare, releva prognoza Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), publicata luni.

Formatiunile de gheata (gheata la maluri, pod de gheata) au fost in diminuare, restrangere si chiar eliminare pe raurile din vestul si sud-vestul tarii, in timp ce pe celelalte rauri s-au mentinut fara modificari importante.

Potrivit sursei citate, in perioada urmatoare nu exista riscul producerii unor fenomene cu risc major, debitele urmand sa fie stationare, cu exceptia raurilor din bazinele Viseu, Iza, Tur, Somesul inferior, Crasna, Barcau, Crisuri, unde vor fi in scadere, a cursului mijlociu si inferior al Timisului, si a cursurilor inferioare ale Begai, Barzavei, Carasului, Cernei si Nerei, unde vor fi in crestere, din cauza propagarii.

Din datele Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) reiese, totodata, ca formatiunile de gheata vor fi in usoara intensificare pe raurile din nordul, centrul si estul Romaniei si se vor mentine fara modificari importante pe celelalte rauri.

Izolat, pe unele rauri mici, ca urmare a dislocarii si ingramadirii formatiunilor de gheata, se pot produce blocaje de gheturi care pot duce la cresteri artificiale insemnate de niveluri, cu atingerea si depasirea cotelor de atentie pe unele sectoare de rau din sudul si estul tarii.

In ceea ce priveste situatia hidrologica de pe Dunare, debitul fluviului la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere (5.000 metri cubi/secunda) si va ajunge in data de 11 martie pana la valoarea de 5.600 metri cubi/secunda, insa sub media multianuala a lunii martie, de 6.700 metri cubi/secunda.

In aval de Portile de Fier, debitele Dunarii vor fi in crestere pe sectoarele Gruia - Oltenita si la Tulcea si in scadere pe sectorul Calarasi - Isaccea.

ANAR atrage atentia ca exista in continuare riscul producerii de blocaje de gheturi pe Dunare, unde pot avea loc cresteri si variatii insemnate de niveluri, din cauza fragmentarii, dislocarii, ingramadirilor de gheturi, in special in zona malurilor, a porturilor si a pontoanelor. De asemenea, formatiunile de gheata existente pe Dunare, aval de Cernavoda, se vor mentine fara modificari importante.

Pe sectorul Cernavoda - Vadu Oii curg sloiuri pe 10 - 30% din suprafata apei, pe sectorul Braila - Isaccea vor fi in continuare poduri de gheata, iar pe bratul Chilia si in Delta Dunarii se vor mentine blocajele de gheturi. De altfel, aglomerarile de sloiuri de la Isaccea (judetul Tulcea) conduc la cresterea nivelului Dunarii peste cota de atentie.

In conformitate cu programul de iarna, ANAR, prin unitatile sale aflate in subordine (administratii bazinale de apa si sistemele de gospodarire a apelor), asigura monitorizarea continua a cursurilor de apa si acorda sprijin autoritatilor responsabile, dupa caz, cu personal si utilaje, pentru eventualele interventii in sectiunile critice cu aglomerari de gheturi, se mentioneaza in informarea Administratiei.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#risc blocaje Dunare, #risc dezghet Dunare, #risc dezghet rauri , #meteo
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5