Capitala si sudul tarii intra sub cod portocaliu de viscol si ninsori abundente. Toata Romania a incremenit in ger

Luni, 26 Februarie 2018, ora 07:25
20324 citiri
Capitala si sudul tarii intra sub cod portocaliu de viscol si ninsori abundente. Toata Romania a incremenit in ger

Meteorologii au actualizat avertizarile de tip cod portocaliu si galben de ger care vor afecta intreaga tara in zilele urmatoare.

In plus, au emis noi coduri de tip galben si portocaliu de ninsori insemnate cantitativ, intensificari ale vantului si viscol.

In unele zone se va depune strat de pana la 40 de centimetri de zapada, iar in Bucuresti va viscoli.

Urmareste LIVE problemele cauzate de zapada si ger

Iata prognoza detaliata, asa cum a fost emisa de ANM:

Codul galben de ger este valabil pana joi, 1 martie, ora 10:00. Este asteptat un val de frig care va cuprinde treptat toata tara si va fi in intensificare, astfel ca se vor inregistra temperaturi cu peste 10...15 grade mai coborate decat valorile normale pentru aceasta perioada din an.

Temperaturile maxime vor fi negative in toate regiunile si va fi ger dimineata si noaptea, la inceput cu precadere in jumatatea de nord, apoi si in restul teritoriului, iar intensificarile temporare ale vantului vor amplifica senzatia de rece, transmite ANM.

Codul portocaliu de ger are aceeasi perioada de valabilitate si vizeaza Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

Aici gerul va fi persistent chiar si pe parcursul zilelor, cand valorile termice vor fi comparabile cu recordurile inregistrate in aceasta perioada.

Temperaturile maxime vor fi frecvent intre -12 si -8 grade, cele minime se vor incadra in general intre -22 si -12 grade, iar rafalele vantului vor accentua senzatia de frig.

De dimineata, in Bucuresti, erau minus 10 grade.

Foto: ANM

Codul galben de ninsori abundente si viscol a intrat in vigoare luni, la ora 4:00 si tine pana marti, ora 20:00.

Din dimineata zilei de luni, aria ninsorilor se va extinde treptat, dinspre sud-vest, cuprinzand majoritatea zonelor tarii.

In sudul Banatului, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei ninsorile vor fi moderate si local insemnate cantitativ si se va depune strat de zapada consistent; vantul va avea intensificari cu viteze de 45...55 km/h, iar in partea de sud-est a teritoriului peste 60...65 km/h, viscolind si spulberand zapada si diminuand vizibilitatea, transmite ANM.

Codul portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zapada este valabil luni, intre orele 7:00 - 23:00.

Pe parcursul zilei de luni, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman va ninge abundent si se va depune strat de zapada local de peste 30...40 cm, iar vantul va avea intensificari cu viteze in general de 45...55 km/h, temporar viscolind ninsoarea, prevad meteorologii.

Alt cod portocaliu vizeaza intensificari sustinute ale vantului, temporar ninsori puternic viscolite si vizibilitate scazuta in Bucuresti si in judetele Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea. Acesta este valabil de luni, ora 10:00, pana marti, ora 14:00.

In intervalul mentionat, vantul va avea intensificari sustinute, cu rafale de 55...65 km/h, local peste 70 km/h si vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolita, determinand scaderea vizibilitatii sub 50 m.

Foto: ANM

Autoritatile se pregatesc de ger si zapada: Evitati sa plecati la drum lung sau sa stati mult afara, in frig!

Amintim ca, din cauza avertizarilor meteo, scolile din Bucuresti, Ilfov, Constanta, Giurgiu si Dolj sunt inchise.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....