Inundatii, tornade, valuri de caldura - cum explica expertii acest final extrem de 2015

Marti, 29 Decembrie 2015, ora 20:09
3150 citiri
Inundatii, tornade, valuri de caldura - cum explica expertii acest final extrem de 2015
Foto: Arhiva Hepta.ro

Evenimentele meteorologice extreme si contrastante care au marcat sfarsitul anului 2015 - inundatii, tornade, valuri de caldura - sunt cauzate de fenomenul El Nino, deosebit de puternic in acest an, care se adauga incalzirii globale, potrivit oamenilor de stiinta.

"Nu exista un raspuns simplu" pentru a explica fenomenele exceptionale, uneori mortale, observate atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii, Australia si America Latina, a declarat Jerome Lecou, inginer analist la Meteo-France, citat marti de AFP.

"A fost o combinatie" de factori, este de acord climatologul Herve Le Treut. Fenomenul El Nino are un rol "clar" in unele dintre fenomenele observate pe planeta, subliniaza acesta.

El Nino, care apare in medie la fiecare 4 pana la 7 ani, este cauzat de o schimbare de directie a alizeelor deasupra Pacificului ecuatorial. Apele calde de suprafata, care se acumuleaza in mod normal in estul Pacificului, se deplaseaza spre vest, determinand ploi mai abundente pe coasta de vest a Americii si mai multa seceta in Asia de sud-est si in Australia.

Acesta "afecteaza puternic in prezent clima din Statele Unite" si "este cauza majora" a ceea ce se intampla, a spus Le Treut.

Urgia continua in SUA: Dupa tornade ucigase, au venit furtunile de gheata

Tornadele ucigase din Texas, neobisnuite in acest sezon, ca si vremea blanda observata in nord-estul Statelor Unite se datoreaza partial acestui fenomen, adauga el.

El Nino este un fenomen natural, dar episodul din 2015 este "probabil cel mai puternic din ultimii 100 de ani", a spus Lecou.

Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), agentie a ONU, a avertizat in noiembrie ca acesta va castiga in intensitate pana la sfarsitul anului.

Acest "El Nino extrem de puternic" explica, de exemplu, "inundatiile deosebit de intense de pe coasta Paraguayului si din nordul Argentinei", spune Lecou.

Inundatii devastatoare in Amerca de Sud - peste 170.000 de persoane, evacuate

Vremea foarte calda din Australia corespunde, de asemenea, "in mod destul de logic perioadelor El Nino", adauga el.

Mai mult, "incep sa-si faca aparitia" efectele schimbarilor climatice, noteaza meteorologul.

La nivel mondial, anul 2015 "va fi cel mai cald inregistrat vreodata", iar ultimii cinci ani vor reprezenta "cincinalul cel mai cald observat vreodata", aminteste el.

Potrivit OMM, "temperatura medie la suprafata pamantului va depasi, fara indoiala, pragul atat simbolic, cat si semnificativ, al unei incalziri cu un grad Celsius", comparativ cu perioada preindustriala.

Acordul incheiat la Paris la 12 decembrie prevede limitarea incalzirii climei "sub 2 grade C", prin limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Incalzire globala: Acord istoric adoptat de 195 de state la Paris. Iata ce prevede

"In mod regulat vom intalni aceasta incalzire la nivel regional, cu un sfarsit de an absolut in afara standardelor in emisfera nordica, cu o luna decembrie istorica in Europa", spune Lecou.

"Exista o incalzire de fond care, la masuratori meteorologice egale, tinde sa bata recorduri pretutindeni", explica Herve Le Treut.

Inundatii fara precedent in Marea Britanie: Imaginile dezastrului

"Iernile blande pe care le traim sunt favorabile unor ploi abundente, asa cum este cazul in Anglia", a estimat climatologul Jean Jouzel. "Exista o legatura intre a avea inundatii si ierni foarte usoare in Europa de Vest, este foarte clar" acest lucru, a subliniat el.

Insa Herve Le Treut nu gaseste "neaparat" o legatura intre forta El Nino si incalzirea planetei, chiar daca "se poate imagina ca puterea fenomenului poate fi modulata oarecum de incalzirea globala".

Potrivit secretarului general al OMM, Michel Jarraud, "acest fenomen natural El Nino si schimbarile climatice cauzate de om pot interactiona si se pot influenta reciproc intr-un mod cu totul inedit" si "El Nino nu face decat sa accentueze tendinta de incalzire".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#inundatii incalzire globala, #El Nino tornade SUA , #meteo