Meteo: Weekend mohorat, cu ploaie si frig. La munte va ninge

Sambata, 07 Octombrie 2017, ora 07:44
4103 citiri
Meteo: Weekend mohorat, cu ploaie si frig. La munte va ninge
Foto: Arhiva Pixabay

Nu ar trebui sa va faceti planuri de plimbare in weekend. Iar daca trebuie sa iesiti din casa, asigurati-va ca ati luat umbrela si v-ati imbracat gros, pentru ca temperaturile sunt, pe alocuri, si cu 15 grade mai mici decat zilele trecute. In intreaga tara va fi mai frig decat ar fi normal in aceasta perioada.

De altfel, ANM a emis vineri nu mai putin de trei avertizari de vreme rea, de tip cod galben si portocaliu.

Codul galben este valabil in intervalul sambata, ora 03:00 - duminica, ora 21:00. Fenomenele vizate sunt ploi insemnate cantitativ, lapovita si ninsoare la munte, intensificari ale vantului.

Astfel, in Oltenia, vestul Munteniei, apoi si in sudul Transilvaniei si in centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp, iar local se vor cumula 40...50 l/mp. Vantul se va intensifica temporar cu viteze de 50...60 km/h.

In zonele montane precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, iar rafalele de vant vor depasi 70 km/h, mai ales pe creste.

Primul cod portocaliu este valabil de sambata, ora 09:00, pana duminica, ora 15:00.

In acest interval, in cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea si sudul Moldovei, vor fi ploi importante cantitativ si vant intens.

In judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Ilfov si municipiul Bucuresti, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea, ploile vor fi temporar abundente si se vor cumula cantitati de apa importante, in general intre 40 si 60 l/mp, iar pe arii restranse peste 80...90 l/mp.

Vantul va avea intensificari cu viteze ce vor depasi local 60 km/h, iar incepand din dupa-amiaza zilei de sambata (7 octombrie) in Dobrogea vantul va sufla tare, cu peste 80...90 km/h.

Al doilea cod portocaliu vizeaza zona de munte, unde vor fi ninsori consistente si viscol pe creste.

In intervalul sambata, ora 09:00 - duminica, ora 15:00, in Carpatii Meridionali si de Curbura, in special la peste 1.600 de metri altitudine, ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zapada si, mai ales pe creste, va fi viscol.

Odata cu aceste fenomene meteo, ANM anunta si o racire brusca a vremii.

Astfel, sambata, ploua peste tot, mai putin in Maramures, si se face foarte frig in sudul tarii si nu doar in comparatie cu vineri. De la 26 de grade Celsius, inregistrate vineri in Muntenia, temperatura coboara pana la o maxima de 11 grade Celsius. In Oltenia, maxima anuntata de ANM este tot una neobisnuit de mica: 13 grade Celsius.

Cel mult 15 grade vor fi in Moldova, 16 in Dobrogea, Transilvania si Maramures si 17 in Banat si Crisana.

Bucurestenii vor tremura sambata la 10 grade. ANM anunta ploi insemnate cantitativ pentru Capitala.

Iata temperaturile maxime de sambata in cateva orase ale tarii:

Arad: 16 grade Celsius

Botosani: 14 grade Celsius

Cluj-Napoca: 14 grade Celsius

Craiova: 10 grade Celsius

Constanta: 16 grade Celsius

Iasi: 14 grade Celsius

Ramnicu Valcea: 11 grade Celsius

Sibiu: 12 grade Celsius

Sulina: 15 grade Celsius

Timisoara: 16 grade Celsius

Duminica, ploile se retrag din Banat si Oltenia, iar temperaturile vor creste usor doar in sudul tarii. Astfel, in Muntenia si Banat vor fi 18 grade Celsius, iar in Oltenia 19, aici fiind si cel mai cald.

ANM a anuntat o maxima de 17 grade pentru Crisana si una de 16 pentru Transilvania. Cel mult 15 grade vor fi in Moldova, 14 in Maramures si 13 in Dobrogea.

In Bucuresti, cerul va fi mai mult noros, va ploua slab si vor fi maximum 15 grade Celsius.

Iata temperaturile maxime de dumincia in cateva orase ale tarii:

Arad: 16 grade Celsius

Botosani: 14 grade Celsius

Cluj-Napoca: 14 grade Celsius

Craiova: 18 grade Celsius

Constanta: 13 grade Celsius

Iasi: 12 grade Celsius

Ramnicu Valcea: 17 grade Celsius

Sibiu: 16 grade Celsius

Sulina: 13 grade Celsius

Timisoara: 16 grade Celsius

Luni, ocolite de ploaie vor fi Dobrogea si Oltenia. Deja temperaturile incep sa creasca usor, mai ales in sudul si estul tarii. Cel mai cald va fi in Oltenia si Muntenia, regiuni pentru care ANM anunta maximum 21 de grade. In restul tarii, maximele raman sub 20 de grade.

Citeste cum va fi vremea si saptamana viitoare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#meteo weekend, #vremea sambata 7 octombrie, #meteo duminica 8 octombrie, #cod vreme rea ninsori, #racire vreme sfarsit saptamana , #meteo