Ziare.com

Nu scapam de canicula - Cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani

Luni, 10 August 2015, ora 14:49

   

Nu scapam de canicula - Cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani
Canicula va persista in urmatoarele doua saptamani, ne avertizeaza meteorologii, temperaturile continuand sa se situeze deasupra mediilor climatologice, in timp ce precipitatiile vor fi reduse.

ANM a dat publicitatii, luni, prognoza pentru perioada 10-23 august, realizata in baza unei estimari facute folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

BANAT

Pana in jurul datei de 15 august valul de caldura va persista, astfel ca media regionala a temperaturilor maxime va fi de 35...37 de grade. In a doua parte a intervalului se va produce o racorire, insa vremea va fi in continuare calduroasa, cu valori diurne de 31...32 de grade. Media valorilor minime de temperatura va fi in crestere, de la 16 grade, pana la 19...20 de grade in perioada 14...17 august, ulterior urmand sa revina la aproximativ 16...17 grade.

Probabilitatea pentru averse pe arii extinse va fi mai ridicata in intervalul 15 - 18 august.

CRISANA

In cele doua saptamani de prognoza vremea va fi calduroasa, caniculara pana in data zilei de 15 august, cu medii regionale ale maximelor termice de 35...37 de grade. In a doua parte a intervalului se va resimti o usoara racorire, dar media temperaturilor diurne nu va cobori sub 30...32 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative, cele mai calde nopti urmand a se inregistra in perioada 12 - 17 august, cand media acestora se va situa in jurul valorii de 18 grade.

Averse locale se vor semnala cu precadere in perioada 15-18 august. In rest, doar cu totul izolat pot sa apara ploi de scurta durata in zonele de deal.

TRANSILVANIA

Regimul termic se va situa peste mediile multianuale, in toata perioada, dar mai ales in prima saptamana, cand media regionala a valorilor maxime va fi de 33, 34 de grade, vremea urmand sa fie, local, caniculara in timpul dupa-amiezelor. Dupa 17 august, estimarile arata o scadere de temperatura, spre maxime, in medie, in jurul valorii de 30 de grade. Media temperaturilor minime se va situa intr 12 si 15 grade, cu cele mai ridicate valori intre 14 si 18 august.

Gradul de instabilitate va fi in crestere in intervalul 15-18 august, cand vor fi averse cu caracter local.

MARAMURES

Vremea va fi caniculara in prima saptamana de prognoza, cand maximele termice se vor incadra, in medie intre 34 si 36 de grade. Dupa data de 17 august, temperatura va scadea usor si treptat, insa vremea se va mentine mai calda decat in mod obisnuit, media valorilor maxime urmand sa ajunga la 31 la 32 grade. Minimele termice se vor situa, in medie regionala, intre 15 si 17 grade, valori mai scazute fiind posibile la inceputul si finalul intervalului.

MOLDOVA

Vremea va fi calduroasa pe tot parcursul intervalului, iar pana in jurul datei de 16 august va fi caniculara mai ales in zona de campie a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 36 de grade. Dupa aceasta data, regimul termic va marca o usoara scadere si se va caracteriza prin valori medii de 31..32 de grade. Mediile temperaturilor minime vor avea aproximativ aceeasi evolutie, vor urca spre o medie regionala de 19 grade in prima parte a intervalului, iar in a doua saptamana de prognoza, vor marca o usoara scadere, spre 16 grade.

DOBROGEA

Pana in jurul datei de 16 august, vremea se va mentine calduroasa, local caniculara mai ales in partea continentala, cu temperaturi maxime, in medie regionala, de 33...35 de grade. Noptile vor fi tropicale in cea mai mare parte a regiunii, astfel ca media minimelor se va situa in jurul valorii de 22 de grade. Pentru a doua saptamana de prognoza este estimata o racorire a vremii, media temperaturilor maxime urmand sa ajunga la 29...30 de grade, iar a minimelor la 18...19 grade.

MUNTENIA

Valorile termice se vor mentine ridicate pana spre sfarsitul primei saptamani de prognoza caracterizand o vreme calduroasa, caniculara in timpul dupa-amiezelor. Se vor inregistra, in medie regionala, valori maxime de 35...37 grade si minime in crestere usoara, spre o medie regionala de 19...20 grade. Dupa data de 17 august se intrevede o scadere usoara a temperaturii aerului, astfel incat media maximelor va fi de 32...33 de grade, iar a minimelor in jurul valorii de 16 grade.

Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi mai ridicata in zilele de 17 si 18 august, in timp ce in restul intervalului vor fi posibile ploi de scurta durata, pe arii restranse, mai ales in zonele de deal.

OLTENIA

Pana in data de 15 august vremea se va mentine caniculara. Media regionala a valorilor diurne va fi de 34...36 de grade, iar a celor nocturne va fi in crestere, de la 16 grade in primele doua zile, pana in jur de 19 grade in 15...16 august. In a doua parte a intervalului, este probabila o scadere de temperatura, astfel ca media maximelor va ajunge la 31...32 de grade, iar cea a minimelor spre valori in jur de 16 grade.

In perioada 15 - 18 august, instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata, astfel ca mai ales in timpul dupa-amiezilor, local, vor fi averse (posibil mai insemnate cantitativ). In restul intervalului ploile vor fi posibile cu totul izolat.

LA MUNTE

Pe parcursul intervalului de prognoza, vremea se va mentine mai calda decat in mod obisnuit, fiind estimate valori maxime, in medie, in jurul valorii de 24 de grade in prima saptamna de prognoza si de 21...22 de grade in a doua saptamana. Minimele termice vor fi in crestere usoara, de la 12 grade in prima zi a intervalului, spre 14...15 grade, urmand sa revina la valori in jur de 12 grade, dupa data de 19 august.

Instabilitatea atmosferica se va accentua in perioada 14 - 18 august, astfel ca, mai ales in timpul dupa-amiezilor vor fi averse, izolat importante cantitativ. In restul intervalului ploi de scurta durata vor fi posibile doar pe arii restranse.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre prognoza meteo august 2015
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2980 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor