Praful saharian va persista deasupra Romaniei, in intervalul 14-15 mai (ANM)

Miercuri, 13 Mai 2020, ora 16:10
3032 citiri
Praful saharian va persista deasupra Romaniei, in intervalul 14-15 mai (ANM)
Foto: captura YouTube / ABC13 Houston (arhiva)

Praful saharian va continua sa fie prezent deasupra Romaniei in urmatoarele zile, cel mai probabil in jumatatea de nord a teritoriului si in intervalele in care va ploua, informeaza, miercuri, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) intr-un comunicat de presa.

"In perioada 14 - 15 mai, circulatia aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incarcate cu particule de praf de origine sahariana, indeosebi catre Europa central - estica si de sud-est, inclusiv deasupra Romaniei.

Concentratia particulelor de praf care urmeaza a ajunge deasupra acestor regiuni va fi in general redusa. Depunerile de praf, in Romania, vor putea fi observate in zonele si intervalele cu ploaie, cel mai probabil, in jumatatea de nord a teritoriului", arata estimarile de specialitate.

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare Cod galben de vijelii, valabila in 28 de judete, incepand de joi dimineata, precum si o informare de instabilitate atmosferica ce vizeaza majoritatea regiunilor, din aceasta seara.

Astfel, pe parcursul zilei de joi, intre orele 6:00 - 23:00, pe fondul avertizarii Cod galben, in sudul Banatului, nordul Crisanei, in Maramures si Transilvania, precum si in nord-estul Munteniei si nordul Dobrogei, local si temporar vor fi intensificari ale vantului cu viteze ce vor depasi in general 55 - 65 km/h. De asemenea, la munte vor fi rafale de 60 - 80 km/h, iar in zona inalta, vantul va sufla tare, cu peste 90 - 100 km.

Judetele avertizate cu Cod galben sunt: Tulcea, Braila, Buzau, Prahova, Covasna, Vrancea, Bacau, Harghita, Neamt. Suceava, Brasov, Mures, Bistrita-Nasaud, Maramures, Sibiu, Arges, Valcea, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Salaj, Satu Mare, Bihor, Arad si Timis.

Potrivit sursei citate, in perioada 13 mai, ora 23:00 - 14 mai, ora 23:00, va fi in vigoare o informare de intensificari ale vantului si manifestari de instabilitate atmosferica. In intervalul mentionat, vantul se va intensifica treptat, la inceput in regiunile vestice si nord-vestice, apoi si in cele centrale, estice si sud-estice, unde rafalele vor depasi, in general, 50 - 55 km/h.

Totodata, pe parcursul zilei de joi (14 mai) si la inceputul noptii, local si temporar vor fi perioade cu manifestari de instabilitate atmosferica accentuata. Se vor semnala vijelii, averse ce pot avea si caracter torential, frecvente descarcari electrice si izolat grindina. Punctiform, cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un nou val de praf saharian deasupra României. Zonele unde pot fi observate depunerile
Un nou val de praf saharian deasupra României. Zonele unde pot fi observate depunerile
O masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marţi, 16 aprilie. Meteorologii afirmă că o masă de aer încărcată...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#praf saharian Romania , #meteo