Ziare.com

Vreme anormal de calda in continuare - cand vine adevarata iarna, cu ninsori si frig

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 13:30

   

Vreme anormal de calda in continuare - cand vine adevarata iarna, cu ninsori si frig
Romanii se vor bucura in continuare de o vreme foarte calduroasa pentru mijlocul iernii, insa aceasta va mai dura doar cateva zile, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), realizata pentru perioada 6-19 ianuarie.

Banat

Incepand de pe 6 ianuarie si pana pe 14 ianuarie, temperaturile vor avea o tendinta de scadere, mai accentuata dupa data de 10 ianuarie. Astfel, pe data de 14 ianuarie maximele se vor situa in jurul valorii de 2 grade. Apoi, pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, regimul termic nu va mai avea oscilatii importante.

De asemenea, temperaturile minime se mentin pozitive in cea mai mare parte a regiunii pana spre sfarsitul acestei saptamani, apoi vor cobori sub pragul de inghet, pana in jurul a -6 grade.

Sansele de precipitatii cresc in perioada 10-12 ianuarie, cand va ploua slab, apoi vor fi mai ales ninsori, de asemenea slabe.

Crisana

In aceasta saptamana, desi temperatura va fi in scadere, maximele se vor mentine mai ridicate decat mediile climatologice specifice acestei perioade, in special in primele zile.

In cea de a doua saptamana, insa, valorile maxime vor fi de 0-2 grade Celsius si se vor apropia de normalul perioadei. Minimele nocturne vor fi peste 0 grade Celsius pana in dimineata zilei de 11 ianuarie, apoi vor deveni negative, cu valori in jur de - 6 grade Celsius.

Conditiile de precipitatii cresc incepand cu data de 10 ianuarie, dar acestea vor fi slabe. La inceputul perioadei va ploua, iar apoi va ninge.

Transilvania

Desi vremea se va raci, usor si treptat, pana in data de 12 ianuarie, in cea mai mare parte a regiunii vor predomina temperaturile maxime pozitive, cu o medie de 6 grade pe 10 ianuarie.

Din 13 ianuarie, temperaturilor diurne vor fi usor negative, dar apropiate de normalul perioadei. Valorile minime vor fi si ele tot mai coborate, iar dupa data de 13 ianuarie noptile vor fi geroase, cu o medie in jurul a -10 grade.

Probabilitatea de precipitatii va fi redusa in perioada 6-9 ianuarie. Incepand cu 10 ianuarie, trecator vor fi precipitatii slabe, la inceput sub forma de ploaie, apoi ninsoare.

Maramures

In intervalul 6-13 ianuarie, temperaturile vor scadea treptat, de la valori maxime de 8-9 grade in primele zile, pana la -2-0 grade pe 13 ianuarie. Dupa aceasta data, maximele vor ramane sub pragul de 0 grade Celsius.

Valorile temperaturilor minime se vor situa sub nivelul de inghet din data de 12 ianuarie si nu este exclus sa fie si cateva nopti geroase, cu temperaturi de -10 grade Celsius.

Pana in jurul datei de 9 ianuarie, probabilitatea de precipitatii va fi redusa, apoi, trecator, vor fi precipitatii slabe, la inceput ploi, apoi ninsori.

Moldova

Vremea se va mentine calda pana pe 11 ianuarie, in cea mai mare parte a regiunii. In acest interval media temperaturilor maxime va fi de 6 grade Celsius, in timp ce valorile minime se vor situa in jurul valorii de 0 grade.

In a doua saptamana a intervalului, vremea se va raci, astfel incat valorile termice se vor apropia normalul perioadei: maxime in jur de 0 grade si minime intre -7 si -5 grade.

Pe 10 si 11 ianuarie sunt posibile ploi slabe, apoi, temporar, va ninge, cel mai probabil in cantitati slabe.

Dobrogea

Vremea calda se va mentine in aceasta saptamana. De la o medie de 9 grade in prima zi, maximele vor scadea cu aproximativ 3 grade, urmand sa inregistreze o crestere, in intervalul 10-12 ianuarie, spre o medie de 8-9 grade.

Valorile minime vor fi in general pozitive si se vor situa in jurul valorii de 2 grade. Dupa data de 13 ianuarie, scaderea de temperatura va aduce regimul termic in apropierea mediilor climatologice, adica maxime intre 1 si 3 grade si minime intre -4 si -2 grade.

Pana pe data de 13 ianuarie, sansele de precipitatii se mentin reduse. O probabilitate mai ridicata de aparitie a precipitatiilor, mai ales ninsori slabe, va fi intre 13 si 17 ianuarie.

Muntenia

Vremea ramane mai calda decat in mod obisnuit in intervalul 6-12 ianuarie, cand valorile diurne vor fi de 6-8 grade, iar in cursul noptilor se vor inregistra in jur de 0 grade.

Dupa data de 13 ianuarie este asteptata o scadere apreciabila a temperaturii, spre valori maxime de circa 0 grade si minime ce se vor situa intre -6 si -4 grade, ceea ce reprezinta un regim termic normal pentru mijlocul lunii ianuarie.

Probabilitatea de precipitatii, mai ales ninsori slabe, va creste in intervalul 13-17 ianuarie.

Oltenia

Pana pe 12 ianuarie, temperatura se va mentine peste mediile climatologice. Maximele vor fi de 7-8 grade, iar minimele se vor situa in jurul valorii de 0 grade. In a doua saptamana a intervalului este anticipata o racire a vremii, cu maxime de 0-2 grade si minime intre -6 si -4 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste dupa data de 13 ianuarie, cand vor fi mai ales ninsori, in general slabe.

La munte

Vremea se va mentine deosebit de calda pana pe data de 10 ianuarie, cu maxime de peste 6 grade si minime in jur de 0 grade. Dupa aceasta data, vremea va intra intr-un proces de racire accentuata.

Astfel, valorile termice diurne vor scadea spre -6 grade pe 13 si 14 ianuarie, ca ulterior sa creasca cu aproximativ 2 grade pana la sfarsitul intervalului. Media minimelor nocturne va scadea semnificativ, astfel ca in cele mai reci nopti aceasta va fi intre -12 si -10 grade.

Incepand cu data de 10 ianuarie creste probabilitate de aparitie a precipitatiilor, in general slabe, la inceput sub forma de ploaie, apoi ninsori.

D.T.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7910 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor