Teoriile conspirației cu care au fost bombardați românii în doi ani de pandemie. De la ”semnul fiarei” până la modificarea genetică

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 03:45
5793 citiri
Teoriile conspirației cu care au fost bombardați românii în doi ani de pandemie. De la ”semnul fiarei” până la modificarea genetică
Computer FOTO: Pixabay.com

Teorii ale conspirației au apărut cu fiecare pandemie, război, zbor în spațiu și alte evenimente care au avut impact global.

Însă deși se credea că teama de cipuri introduse în vaccinurile COVID a trecut, zilele trecute o persoană tânără a mers la spital cu o solicitare extrem de ciudată.

Un tânăr a cerut să i se scoată vaccinul COVID

Fiorella Mitoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Pantelimon, a declarat că persoana în cauză a motivat cerința de a ”i se scoate vaccinul” prin faptul că odată cu introducerea serului în corp i s-ar fi implantat un cip.

„Noi am fost cei care au tras lozul câștigător în această situație. Este vorba despre o persoană tânără, de la care ar trebui să avem anumite pretenții legate de o cultură, de un grad de civilizație şi educaţie. A venit la camera de gardă afirmând că a fost convinsă de familie să se vaccineze, dar nu mai dorește vaccinul, și că vrea să-i fie scos din corp.

Dacă a ajuns la concluzia că acest vaccin este de fapt un cip și că este un lucru fizic ce poate fi scos pur și simplu, degeaba ne-am străduit să-i explicăm. Aparent a înțeles situația, dar cred că nu a plecat foarte convinsă”, a povestit purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Pantelimon la România Tv.

Acest fenomen al fake news-ului a crescut în intensitate

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a explicat pentru Ziare.com de ce cred unele persoane în teoriile conspirației.

”Când auzim astfel de întâmplări, prima tentație este să ne amuzăm de această situație și tindem să o acuzăm pe persoana respectivă. Dar dacă privim lucrurile în detaliu constatăm de fapt că acest fenomen al fake news-ului, al informațiilor incomplete, distorsionate care se încadrează în categoria infodemiei, a crescut în intensitate în acest an și se corelează cu declinul campaniei de vaccinare.

Avem în continuare noi și noi astfel de teorii care alimentează spațiul public și din ce în ce mai puțini oameni care sunt dispuși să se vaccineze.

Iar acum, în contextul variantei Omicron, vorbim despre nevoia de a fi vaccinat cu trei doze. Este foarte complicat, pentru că o astfel de situație nu ar fi fost posibilă dacă erau îndeplinite câteva condiții. Dacă reușeam să ajungem la nivel de microcomunitate, de familie sau individ ca să înțelegem exact care sunt barierele pe care le identifică pentru vaccinare.

De asemenea mai este lipsa cronică a educației pentru sănătate dar și contribuția destul de modestă a marii mase a medicilor din România la campania de vaccinare. Și citez un studiu care arată că 60% dintre persoane își doreau să primească informațiile despre vaccinare de la medic și doar 20% le-au și primit efectiv de la acesta”, a spus doctorul.

”Avem din ce în ce mai puțini ”anticorpi” și din ce în ce mai multe ”virusuri” ceea ce determină comportamente pe care cu greu le putem explica”

Medicul spune că ar trebui să ajungem la nivel de micro-comunitate cu informația, la nivel de familie, de individ în parte. Atunci vom putea descoperi unde este problema și cum să facem să o rezolvăm.

”Dacă rămânem în paradigma aceasta putem spune că sistemul imun al societății noastre care se opune genului acesta de teorii ale conspirației și fake news este din ce în ce mai slăbit, avem din ce în ce mai puțini ”anticorpi” și din ce în ce mai multe ”virusuri” care se propagă în diverse feluri și determină comportamente pe care cu greu ni le putem explica.

Suntem în această fază a pandemiei în care cred că trebuie să privim mai degrabă din perspectivă sociologică și psihologică decât din perspectivă medicală. Pentru a înțelege exact ceea ce ni se întâmplă”, a explicat doctorul Marius Geantă.

Greșelile pe care le fac medicii în infodemie

Specialistul mai spune că ”una dintre marile greșeli pe care le-ar putea face o persoană care comunică constant pro-sănătate, pro-vaccinare, pro-măsuri care să conducă la controlul pandemiei este ca acea persoană, ea însăși să pună în circulație genul acesta de informații”.

”Chiar și ironizarea în social-media a unei informații de genul acesta, duce la un efect contrar dacă vine din partea unui medic, de exemplu.

Duce la umanizarea situației. Determină o reacție de amuzament a celui care o citește și care din start plasează subiectul în altă zonă decât cea care ne interesează pe noi, de promovare a sănătății, entertainment-ul nu-și are locul aici”, a mai arătat medicul.

Teorii ale conspirației în 2021

Cipul din vaccin este însă o teorie veche și din acest motiv poate este atât de ciudat că un tânăr mai crede acest lucru. Însă, anul acesta au circulat o serie de alte teorii care mai de care mai ciudate.

  • Semnul fiarei

Una dintre aceste teorii susține că toate vaccinurile contra COVID-19 autorizate sunt sub ”semnul/numărul fiarei”.

”Pentru ca ele contin exact 18 (6+6+6) extracte genomice din retrovirusul HIV care vor pătrunde in nucleul celulei si va vor modifica ireversibil genomul”, este explicația oferită într-un astfel de text pe Facebook.

Teoria merge și mai departe. Aceeași persoană susține că serul conține componente ce ”vor lăsa un tatuaj invizibil pe frunte sau pe mâna dreaptă, vizibil prin smartphone”.

  • Modificarea genetică

O altă teorie este că, prin imunizare, se urmărește modificarea genetică. Dar nu oricum, ci printr-o rețea specială de internet, care s-a montat noaptea, în timp ce aproape tot globul era în carantină.

  • Numele persoanelor vaccinate, șterse din ”cartea vieții”

Teoria spune că, după vaccin, ”nu mai faci parte din creație, ci devii sintetic”. Mai mult, ADN-ul nu va mai fi cel ”original, făcut de creator”, ci va fi unul ”creat pe calculator, folosind structura veninului de viperă”.

  • Vaccinul te conectează la o monedă digitală

Ipoteza spune că vaccinul ”te va conecta la o monedă digitală planetară unică”, iar fără acest pas ”nu vei mai putea să cumperi sau să vinzi”.

  • Pandemia, creată de inteligența artificială cu care lucrează OMS

Idei care spun că pandemia nu există s-au tot vehiculat, dar aceasta merge și mai departe. Mai exact, spune că ”pandemia este o minciună creată, pregătită meticulos de foarte mult timp, creată de inteligența artificială care lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății și ceilalți autori”, dar și că toate acestea duc la ”marea resetare a omenirii”.

La acestea se mai adaugă și celebrele teorii conform cărora vaccinul te face infertil sau magnetic.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#cip vaccin, #teorii conspiratie, #2021, #vaccin COVID, #semnul fiarei, #Marius Geanta , #Pandemia covid