Ziare.com

Afla cand pica Pastele, pana in 2026

Luni, 06 Mai 2013, ora 15:41

   

Afla cand pica Pastele, pana in 2026
Daca Nasterea lui Isus Hristos, Craciunul, totdeauna se sarbatoreste pe 25 decembrie a fiecarui an, in schimb, cea a Invierii, Pastele, difera atat in ce priveste ziua cat si luna, dar mereu cade intr-o duminica.

Calculul se face dupa un algoritm ce dateaza din anul 325 e.n, cand Sinodul Ecumenic de la Niceea a configurat regulile generale pentru stabilirea datei celei mai importante sarbatori a crestinatatii, aspect care mai putin ii intereseaza insa pe credinciosi.

Data Pastelui, concret, sau mai degraba matematico - astronomic, depinde de miscarea soarelui (legata de echinoctiul de primavara) si cea a lunii, calculele fiind insa diferite in functie de calendarele folosite de Biserica Ortodoxa respectiv cea Catolica.

Pentru cei interesati, iata in ce zile cade Pastele pana in 2026 (catolic si ortodox):

* 2014 - 20 aprilie (catolic) / 20 aprilie (ortodox)
* 2015 - 5 aprilie (catolic) / 12 aprilie (ortodox)
* 2016 - 27 martie (catolic) / 1 mai (ortodox)

* 2017 - 16 aprilie (catolic) / 16 aprilie (ortodox)

* 2018 - 1 aprilie (catolic) / 8 aprilie (ortodox)
* 2019 - 21 aprilie (catolic) / 28 aprilie (ortodox)
* 2020 - 12 aprilie (catolic) / 19 aprilie (ortodox)
* 2021 - 4 aprilie (catolic) / 2 mai (ortodox)

* 2022 - 17 aprile (catolic) / 24 aprilie (ortodox)
* 2023 - 9 aprilie (catolic) / 16 aprilie (ortodox)
* 2024 - 31 martie (catolic) / 5 mai (ortodox)
* 2025 - 20 aprilie (catolic) / 20 aprilie (ortodox)
* 2026 - 5 aprilie (catolic) / 12 aprilie (ortodox)

Dupa cum se poate observa, cele doua mari confesiuni religioase apartinand crestinatatii vor sarbatori in comun Pastele, ca si data de calendar, in 2014, 2017 si 2025.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 102116 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bestial!

Am după ce să-mi ghidez gărzile...
Nașpa cand pică de-odată.
Un colecist 300 euro, o pancreatită 500 euro...
Și așa după 3 patru paști mai imi fac o casă.
Că boboru nu se știe abține de la excese.

 

Poate ne spuneti,

cand se va finaliza dosarul ICA-cel de coruptie al securistului ceausist Dan Voiculescu,tergiversat de ani buni de zile.
Poate ne faceti vreo bucurie pentru Pastele viitor.

 

pentru oricine are internet nu e greu sa afle...

cand "pica" Pastele! pentru ignoranti si alte categorii analfabetizate de la noi iata un link pentru cand pica pastele pana in 2500! http://www.timeanddate.com/holidays/romania/easter-sunday

 

Articolul putea fi si informativ

Daca autorul chiar voia sa scrie un articol informativ, atunci explica cum se calculeaza data Pastelui si de ce difera la ortodoxi si catolici in loc sa dea niste date care pot fi luate de pe internet. Regula este ca Pastele cade in prima Duminica de dupa prima luna plina (data Passover-ului cand a avut loc cina cea de taina de Joi) de dupa echinoxiul de primavara. Regula este aceeasi si la ortodoxi si la catolici dar ortodoxii folosesc calendarul Iulian pe cand catolicii folosesc calendarul Gregorian. Fara a fi sigura, data cea mai probabila a Vinerei Mari a fost Vineri, Aprilie 3, 33 AD. Daca cautati amamnunte despre cele 2 calendare (Iulian si Gregorian) veti vedea ca mai corect este sa fie folosit calendarul Gregorian care a repus exact evenimentele din perioada lui Isus in perioada corecta a anului astronomic (deoarece calendarul Iulian deviase cu 14 zile in cele 15 secole de folosinta). De altfel Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste Craciunul dupa calendarul Gregorian (adica in 25 Decembrie) pe cand biserica Rusa il sarbatoreste dupa cel Iulian adica in Ianuarie si personal nu inteleg aceasta inconsecventa a Bisericii Romane.

 

in primul rand Christos a inviat, si apoi mai vedem cum ne exprimam

Toate studiile care analizeaza acest fenomen inca nu au ajuns la un consens. Ma asteptam dupa titlu sa descoper America dar am fost profund dezamagit. M-am dus sa vad autoruul articolului si dezamagirea mi-a fost si mai mare:ziare.com. Da, atunci cand nu doreai sa -ti asumi raspunderea gandeai ca in socialism (mai clar in perioada autoritara a stangii), semnai vag fara autor . Este interesant ca aflam lucruri care putin le vad. Mai multi am fi dorit o exprimare mai la obiect cum se fac aceste calcule. Daca vreti poate fi luat ca o plagiatura,un furt sau ceva care spune rezultatul fara sa-l exprime matematic. Fara sustinere ramane sa traiam in continuarea expresiei "hai la biserica sa vedem ce ne citeste preotul in duminica aceasta". Credinta trebuie sa aiba si un suport logic altfel nu se demonstreaza. Lipsa de informatie si dezamagirea articolului m-a facut sa ma exprim putin agresiv, dar concret analizez problema de mult timp si pe toti specialistii pe care i-am cosultatat au fugit sau au ocolit raspunsul, fie din necunoastre , fie din orientare politica. Totusi, nu vrau sa umbrez ziua de azi cand Sf. Paste este in plina desfasurare dar nici nu vreau sa recunosc dezamagirea in care m-a bagat PROTV International in "vinerea mare " cu niste cantece de ziceai ca in aceasta zi a facut Dumnezeu lumea. Astept pe aceasta tema, de explicare a zilei in care cade Pastele cu o sustinere si demonstratie clara de cum se procedeaza. Exista un algorism care probabil, fie nu poate fi denuntat sau este confuz. Daca pentru foarte multi crestini este clara, problema, de ce "lumina sfanta" nu arde si se aprinde in Ierusalim numai la patriarhul ORTODOX tot asa ar trebui sa ne explicam si celelalte probleme stiintific. Articolul cat si comntariile pana ce am intervenit sunt neavenite si lipsite de realitate. Paste fericit !

 

Metoda de calcul a datei Pastelui se gaseste pe internet

Un posibil link este acesta: http://catholicism.about.com/od/holydaysandholidays/f/Calculate_Date.htm

De-a dreptul hilar

autorul acestui articol. si-a dat el straduinta, dar scrie in stil perfect comunist ...
"un algoritm ce dateaza din anul 325 e.n" (e.n. ar insemna era noastra, o notatie folosita de comunisti).

pentru stiinta autorului: in anul 325 AD a avut loc primul Conciliu de la Niceea. Eventual autorul putea scrie 325 d.Hr., desi 'dupa Hristos' este putin ambiguu :D
dar nicidecum 325 e.n.

Si daca tot era nesigur, putea arunca o privire peste
www.crestinortodox.ro.

 

pentru cei interesati de subiect

le pot oferi un tabel care cuprinde data sarbatoririi Pastelui intre anii 326-4099...

 

Dreaqqcckkuu' a mai vazut ... :)):))

DREAQQCCKK sa tie Pastile ... :)):))

Ai iesit din Munti, unde faceai pe Partizanuu' Arsenescu ?
Io crez ca ai fost la un SANATORIUU" Secret ... :))

NU stiu cu CE Rezultate ...
Sunt cam sceptic ... :))

In Fond, NU tu esti vinovat ...
AIA-Care NU te lasa la Sanatoriuu' VESNIC ... :)):)):))

Asteptari

Ne-am obisnuit ca Pastele sa fie, de fiecare data, in perioada in care vom fi observat schimbari in natura, astfel incat rezultatul asupra noastra sa fie unele pozitive, de reluare a unui ciclu, sa imitam ceea ce se intampla in natura.

http://www.romaniatv.net/tag/postul-pastelui_31101

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor