Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Carnea de miel romanesc ar putea lipsi anul acesta, de Paste

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 19:10
3636 citiri
Carnea de miel romanesc ar putea lipsi anul acesta, de Paste
Foto: eramaramures.ro

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe "AGROSTAR" anunta printr-un comunicat ca exista riscul sa nu avem carne de miel romaneasca pe piata, de Paste, din cauza ca inca nu a fost clarificata problema inventarierii si crotalierii animalelor.

"Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine, afiliat la AGROSTAR, cere autoritatilor sa clarifice cat mai urgent problema inventarierii si crotalierii animalelor, in sensul ca aceste operatiuni sa fie efectuate de crescatori, si nu de medicii veterinari. Tergiversarea situatiei va conduce la proteste de strada ale crescatorilor de oi si exista riscul ca de Paste sa nu existe carne de miel romaneasca pe piata, intrucat animalele fara crotalie nu pot fi sacrificate", se arata in comunicatul emis duminica de AGROSTAR.

Sindicatul a cerut adoptarea unei legi care sa stabileasca exact cine face inventarierea si crotalierea animalelor, avand in vedere ca din anul 2011 aceste actiuni nu mai sunt subventionate de stat.

"Din 2011, potrivit reglementarilor Uniunii Europene, inventarierea animalelor si crotalierea lor trebuie sa cada in sarcina producatorilor. In aceste conditii, am cerut adoptarea unei legi care sa ne permita sa facem singuri acest lucru, si nu sa fim obligati sa platim unor medici veterinari. Cred ca este important ca noi, pe banii nostri, sa decidem ce si cum sa facem si ni se pare absurd ca altcineva sa decida ce sa facem cu banii nostri", a declarat presedintele sindicatului, Marcel Andrei.

Acesta mai spune ca proiectul de lege este in dezbatere la comisiile parlamentare, iar medicii veterinari, care doresc sa castige in continuare de pe urma acestei actiuni de inventariere a animalelor, se opun textului propus de crescatori.

"Cred ca in 8 februarie este prima sedinta a Comisiei de Agricultura. Pana se dezbat lucrurile, pana trece in plen, pana este adoptata, pana o promulga presedintele si este apoi publicata in Monitorul Oficial trece cel putin o luna si jumatate. Asta inseamna ca nu vom putea crotalia mieii si, daca nu-i crotaliem, nu-i putem taia. In acest an, exista marele risc de a nu exista carne de miel pe piata in preajma Pastelui. Anul trecut nu plateam nimic la operatiunea de crotaliere-identificare a mieilor, iar acum cred ca pentru fiecare miel va trebui sa platim la sase euro", a afirmat Marcel Andrei.

Potrivit acestuia, din cauza ca statul nu mai subventioneaza nici vaccinarea anticarbunos, se va ajunge la sapte euro pentru fiecare animal, in operatiunea de crotaliere-identificare a mieilor.

"Este foarte mult si nici pana acum nu prea era rentabil sa cresti animale, cu atat mai putin de acum inainte. Daca ne-ar lasa sa facem noi identificarea animalelor, cheltuielile ar fi de maxim doi euro pentru fiecare animal", a adaugat Marcel Andrei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#carne miel Paste, #agrostar carne miel , #Paste
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
"AGROSTAR" anunta printr-un comunicat ca exista riscul sa nu avem carne de miel romaneasca pe piata, de Paste, din cauza ca inca nu a fost clarificata problema inventarierii si crotalierii animalelor.