De ce sarbatoresc catolicii si ortodocsii Pastele la date diferite

Sambata, 30 Martie 2013, ora 14:18
37182 citiri
De ce sarbatoresc catolicii si ortodocsii Pastele la date diferite

Crestinii catolici sarbatoresc Pastele, duminica, in timp ce ortodocsii celebreaza Invierea Domnului cinci saptamani mai tarziu, pe 5 mai, aceasta fiind cea mai mare diferenta intre cele doua sarbatori pascale ale Bisericii catolice si ortodoxe.

Este drept ca exista si ani in care Pastele este sarbatorit in aceeasi zi atat de catolici, cat si de ortodocsi, cum a fost in 2010 si 2011 si cum va fi si in 2014, iar de multe ori diferenta dintre ele este de o saptamana, catolicii fiind totdeauna cei care sarbatoresc mai devreme Invierea Domnului.

Data la care se sarbatoreste Pastele depinde de doua fenomene astronomice, dintre care unul cu data fixa, legat de miscarea aparenta a soarelui pe bolta cereasca (echinoctiul de primavara, care cade pe 21 martie), iar altul cu data schimbatoare, legat de miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului (luna plina de dupa echinoctiul de primavara). Astfel, Pastele este sarbatorit intotdeauna in prima duminica dupa luna plina de dupa echinoctiu.

Diferentele de calcul al zilei Pastelui in cazul Bisericilor crestine provin din calendarele folosite de acestea pentru anul religios. Astfel, daca credinciosii catolici folosesc calendarul gregorian, iar Pastele respecta data calendarului astronomic, ortodocsii folosesc calendarul iulian. Astfel, catolicii calculeaza data Pastelui dupa o formula de calcul a lunii pline de dupa echinoctiul de primavara, in timp ce ortodocsii calculeaza in functie de luna plina astronomica.

Unul dintre lucrurile care au condus la sarbatorirea separata a Pastelui de catre catolici si ortodocsi este Marea Schisma, care a avut loc in anul 1054, cand cele doua Biserici s-au separat - Estul ortodox si Vestul catolic.

Incepand din anul 540 si pana in anul 1583, Pastele era sarbatorit in aceeasi zi de Biserica estica si de catre cea vestica. Ulterior, dupa ce Papa Grigorie al XIII-lea a dispus inlaturarea a zece zile din calendarul iulian, masura care nu a fost luata si de Biserica ortodoxa, datele de sarbatorire a Pastelui in cele doua Biserici nu au mai coincis.

Crestinatatea ortodoxa s-a impartit din anul 1924 in doua, in ceea ce priveste data sarbatoririi Pastelui: Bisericile ramase la calendarul vechi, iulian, au continuat sa il serbeze dupa Pascalia veche, pe cand Bisericile care au adoptat calendarul indreptat au sarbatorit cativa ani (intre 1924 si 1927) Pastele pe stilul nou.

Ca sa se inlature insa dezacordul acesta dintre diferitele Biserici ortodoxe si pentru a se stabili o uniformitate in intreaga Ortodoxie, Bisericile care au adoptat calendarul indreptat au stabilit, in anul 1927, prin consens general, ca Pastele sa fie serbat in toata crestinatatea ortodoxa dupa Pascalia stilului vechi, adica odata cu Bisericile ramase la calendarul neindreptat, iulian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#diferenta Paste catolici ortodocsi, #data Paste catolic, #data Paste ortodox , #Paste