De ce sarbatoresc catolicii si ortodocsii Pastele la date diferite

Sambata, 30 Martie 2013, ora 14:18

   

De ce sarbatoresc catolicii si ortodocsii Pastele la date diferite
Crestinii catolici sarbatoresc Pastele, duminica, in timp ce ortodocsii celebreaza Invierea Domnului cinci saptamani mai tarziu, pe 5 mai, aceasta fiind cea mai mare diferenta intre cele doua sarbatori pascale ale Bisericii catolice si ortodoxe.

Este drept ca exista si ani in care Pastele este sarbatorit in aceeasi zi atat de catolici, cat si de ortodocsi, cum a fost in 2010 si 2011 si cum va fi si in 2014, iar de multe ori diferenta dintre ele este de o saptamana, catolicii fiind totdeauna cei care sarbatoresc mai devreme Invierea Domnului.

Data la care se sarbatoreste Pastele depinde de doua fenomene astronomice, dintre care unul cu data fixa, legat de miscarea aparenta a soarelui pe bolta cereasca (echinoctiul de primavara, care cade pe 21 martie), iar altul cu data schimbatoare, legat de miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului (luna plina de dupa echinoctiul de primavara). Astfel, Pastele este sarbatorit intotdeauna in prima duminica dupa luna plina de dupa echinoctiu.

Diferentele de calcul al zilei Pastelui in cazul Bisericilor crestine provin din calendarele folosite de acestea pentru anul religios. Astfel, daca credinciosii catolici folosesc calendarul gregorian, iar Pastele respecta data calendarului astronomic, ortodocsii folosesc calendarul iulian. Astfel, catolicii calculeaza data Pastelui dupa o formula de calcul a lunii pline de dupa echinoctiul de primavara, in timp ce ortodocsii calculeaza in functie de luna plina astronomica.

Unul dintre lucrurile care au condus la sarbatorirea separata a Pastelui de catre catolici si ortodocsi este Marea Schisma, care a avut loc in anul 1054, cand cele doua Biserici s-au separat - Estul ortodox si Vestul catolic.Incepand din anul 540 si pana in anul 1583, Pastele era sarbatorit in aceeasi zi de Biserica estica si de catre cea vestica. Ulterior, dupa ce Papa Grigorie al XIII-lea a dispus inlaturarea a zece zile din calendarul iulian, masura care nu a fost luata si de Biserica ortodoxa, datele de sarbatorire a Pastelui in cele doua Biserici nu au mai coincis.

Crestinatatea ortodoxa s-a impartit din anul 1924 in doua, in ceea ce priveste data sarbatoririi Pastelui: Bisericile ramase la calendarul vechi, iulian, au continuat sa il serbeze dupa Pascalia veche, pe cand Bisericile care au adoptat calendarul indreptat au sarbatorit cativa ani (intre 1924 si 1927) Pastele pe stilul nou.

Ca sa se inlature insa dezacordul acesta dintre diferitele Biserici ortodoxe si pentru a se stabili o uniformitate in intreaga Ortodoxie, Bisericile care au adoptat calendarul indreptat au stabilit, in anul 1927, prin consens general, ca Pastele sa fie serbat in toata crestinatatea ortodoxa dupa Pascalia stilului vechi, adica odata cu Bisericile ramase la calendarul neindreptat, iulian.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 34689 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MosGerila
rank 5
Acesta este singurul mesaj adevarat: Hristos a inviat fratilor
catolici!
addrian3
rank 2
ada
..pentru ca in general catolicilor le-a placut mereu sa fie mai diferiti, iar aici nu ma refer de catolicii, oameni simpli ca si noi ci de mai marii lor plini de ingamfare si imfatuare, infailibili si inlocuitorii lui Hristos pe pamant adica papistasii.Ii asteptam pe toti sa revina la dreapta credinta ortodoxa de unde au plecat in 1054 dintr-o grava neascultare de canoanele de atunci, neascultare in care au ramas oana azi, din pacate pentru ei. Numai bine !!
Venceremos
rank 4
Apropo de revenirea la dreapta credinta!
Da, intr-adevar, o revenire la biserica stramoseasca, cea greco-catolica ar fi binevenita si necesara mai ales in Ardeal, unde in anul 1948, romanii au fost obligati sa adopte cultul ortodox sub amenintarea temnitei si desfiintarea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolica! Cu acel prilej, toate locasulrile de cult ale credinciosilor greco-catolici au fost luate cu japca, adica sechestyrate si date BOR, care nici pana astazi nu le-au predat adevaratilor prprietari!
multimax
rank 5
Nu bate campii
Ardelenii au fost ortodocsi pana nu a venit imperiul austro-ungar peste noi. Pe la 1700 preotii nostri au fost pacaliti ca bisericile catolice si ortodoxa se reunesc si au fost pusi sa semneze. Apoi au inceput persecutiile. Greco-catolicii sunt o struto-camila care trebuie sa dispara!
PSD Erie
rank 5
Toarasi, ie bine casa lasam scandalu lao parte...
...si sa le dorim toarasilor nostri catolici sasa bucure si dansii, tot atat cat ne bucuram si noi si cand ie vorba da Lumina, sa nu mai faca economie, ca de la economia da Lumina nisa trage la toti!

Paste fericit !
MosGerila
rank 5
Venceremos. Greco-catolicii sint USL-ul de azi:
Socialisti + liberali! Un fel de himera!
maxi
rank 5
Si catolicii si ortodoxii sunt crestini!
Si se sarbatoreste acelasi lucru, Sarbatoarea de Pasti are aceiaiasi semnificatie pt totzi, sarbatorirea Invierii Domnului Iisus Hristos!
Vad ca anul asta catolicii au cam gresit calculele, au fixat Invirea in toiul iernii!
laman
rank 5
crezi ca
totul se rezuma la timp, temperatura???? Daca nu poti iesi la gratar inseamna ca nu sunt sarbatori ADEVARATE???
m.omiduta
rank 5
Mda,
Pacat. Diferentele dinte cele doua Biserici, catolica si Ortodoxa, sunt cu totul nesemnificative, ar trebui sa lase mandria la o parte si sa se uneasca. Ar avea de castigat, si Biserica, si credinciosii.
maxi
rank 5
NU e musai sa se uneasca, ...
Catolicii s-au desprins din ortodoxie si nu invers!
Biserica Ortodoxa e autocefala iar cea Catolica il are pe PAPA de la Roma drept cap al bisericii ... asta e o diferenta semnificativa!
Unirea ar insemna intoarcerea tuturor la ortodoxie, ceea ce nu cred sa fie posibil prea curand!
MosGerila
rank 5
@Mini. Ai dreptate bolovane! Tine coada sus si
asteapta reunificarea sub cadelnita popilor BOR! Ai inteles tot!
cartoful1900
rank 2
Sint mai mult decit semnificative...
Catolicii s-au abatut rau de tot de la dreapta credinta. Unirea ar putea fi posibila intr-un singur sens: ei sa se pocaiasca si sa se intoarca la ortodoxie. Da' nu ecumenismul asta bolnav din ziua de azi. Din pacate patriarhia masonica de la Bucuresti e in ton cu Constantinopolul si cu Roma. Biserica e atacata din interior.
MosGerila
rank 5
Atit cele doua biserici cit si credinciosii SINT uniti!
In secolul XXI, ce importanta mai poate avea un calendar gregorian sau julian? Esentialul este mult mai presus!
Carrandash
rank 3
bine, bine, dar.....
... ce ne facem fratilor ca mai sunt cateva biserici ortodoxe care sarbatoresc Pastele dupa calendarul iulian ? prinre acestea sunt: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusa si Biserica Sarba, precum si manastirile din Sf. Munte Athos, cu exceptia Vatopedului.
cu zecile astea de milioane de crestini ortodocsi ce ne facem? pentru ca in general acestor milioane le-a placut mereu sa fie mai diferiti, nu vor sa lase mandria la o parte si sa se uneasca, nu vor sa vina la noi care ne-am desprins de ei (si nu invers) - ce facem cu ei? suntem noi mai ortodocsi decat Papa, sau sunt ei mai ortodocsi decat Papa? dis ar za cueshtion...
multimax
rank 5
E doar o chestie de calendar
Privitor la Bisericile Ortodoxe ruse, sarbesti si altele care merg pe calendarul vechi, nici o problema. Calendarul nu mantuieste, ci credinta si faptele!
Carrandash
rank 3
n-o ocoli ca la Ploesti....
si raspunde la intrebare: care ie mai ortodocsi - noi sau ei? nu de alta, dar Orotodoxia -adica Dreapta si Adevarata Credinta nu poate avea Sfintele Sarbatori praznuite in zile Diferite. careva nu-i ortodox adevarat: camifalca'ntr-un picior - ghici palarie care-i....
vellerym
rank 5
@carandash
Absolut TOATE bisericile ortodoxe sarbatoresc Pastele dupa calendarul iulian, sau dupa Pascalia stilului vechi, lucru de altfel subliniat si in articol!
Carrandash
rank 3
cireste colea si lamureste-ma daca....
http://pravoslavia.files.wordpress.com/2012/12/calendar-ortodox-de-stil-vechi-2013.pdf

...5 mai 2013 si 22 aprilie 2013 sunt ACEEASI zi.
dupa aia mai discutam......
vellerym
rank 5
@carrandash
Pai e clar ca buna ziua! Cei de pe stil vechi sarbatoresc Pastele la fel cu cei de pe stil nou, mai precis pe data de 5 mai 2013! Numai ca in calendarul lor, aceasta zi cade pe data de 23 martie! Ce e greu de priceput?
multimax
rank 5
Bisericile sunt autocefale
Nu exista relatii de subordonare, nu depindem de Patriarhul Ecumenic de la Constantinopole decat ca recunoastere. Deci nu ti se impune un calendar. Dar cum am spus, calendarul e ultima problema care trebuie sa te preocupe!
Carrandash
rank 3
si mai este o chestie:......
...ce ne facem ca miezul noptii cand se sarbatoreste Invierea Domnului este diferit in diferite locuri de pe Terra din cauza diferentei de fuse orare si din cauza orei de vara sau iarna? schimbam miezul noptii? sau schimbam ortodoxia?
romann
rank 5
doua cai, calea credintei si calea religiei
Vezi cate intrebari naste religia! religia spune :fa asta, nu fa asta; asta e buna, cealalta nu e buna; tine ziua asta, tine postul asta, roaga-te asa, etc; pe cand credinta spune: Orcine va chema numele Domnului va fi salvat; asa ne complicam viata, urmand lucruri desarte.
Carrandash
rank 3
deci,.....
...nu trebuie sa urmez ce scrie in calendar- ci trebuie sa cred ce vrea muschii mei. drept urmare, sunt un bun crestin ortodox daca sarbatoresc Sfintele Pasti de...vanghelion sau....23 august. care din astea doua ca nu poate fi decat unu'?
cartoful1900
rank 2
Interesant...
... daca te uiti pe harta cu fusurile orare (dar urmareste granitele statelor exact nu linia dreapta simplificata care defineste fusul orar) ai sa vezi ca toate bisericile ortodoxe de pe mapamond sarbatoresc Pastile exact in aceeasi zi (24 de ore). E o chestie foarte bine mascata, dar e adevarata.
Carrandash
rank 3
pai....
1. "linia dreapta simplificata care defineste fusul orar" egzista, da' lipseste cu desavarsire pentruca linia aia a ta dreapta a ta este de fapt o elipsa care defineste meridianele Terrei. doar nu vei veni acuma sa-mi demostrezi ca Terra ieste plana si plata ca o coala de hartie presata. dar, cine ma stie ....
2. cand la Tokyo, Sidney sau Addis Abeba (unde evident si stiut ca traiesc crestini ortodocsi) Invierea Domnului s-a savarsit si este Duminica, la Costantinopol si Bucuresti este inca sambata. vrei sa ma convingi ca Duminica este sambata si ca asta "E o chestie foarte bine mascata, dar e adevarata." !!!!!!
sa fim seriosi!
Pensionarul
rank 2
Nu stiu cine este ramas in urma !
Toate popoarele de pe mapamond a adoptat calendarul Gregorian.Doar biserica ortodoxa este cea care nu recunoaste modificarea calendarului, deci alinierea calendarului cu realitatea in miscarea pamantului. Cine a ramas in urma evenimentelor? De ce nu celebreaza si craciunul cu intarziere ?? Ortodoxilor le convine ca celebrarea craciunului sa fie facuta in acelas timp cu catolicii dar pastele nu !!Din punctul meu de vedere este vorba de o teama ca isi pierd credinciosii ,acesta este si motivul pentru care ortodoxi lupta pentru a fi recunoscuti ca si religie dominanta in anumite state acest lucru sa fie recunoscut prin legi si chiar trecut in constitutie!!
parerea
rank 5
PASTE FERICIT
dragilor forumisti de rit catolic si reformat! Iisus fie cu voi!
romann
rank 5
@caranndash
Pastele fiind Hristos, eu zic sa-l sarbatoresti in fiecare zi; crestinii reali il au viu pe Hristos in inima lor; deci nu odata pe an, in fiecare zi este paste pentru crestin; daca te referi la pastele evreesc vechi testamentar, ala e pe indeva prin octombrie!
Carrandash
rank 3
pai, .....
...daca te uiti prin calendar, citesti Vechiul Testament si esti in stare sa calculezi singur(a) (eu personal nu sunt asa de chiult ca tine) cum iti e3splici ca pastele evreiesc a fost saptamana asta, in luna martie !!!! cum imi esplici mie ca martiele crestinesc este octomvriele evreiesc? astept....
romann
rank 5
scuze Carrandash
recunosc, am facut o confuzie, pastele cu craciunul;
religia mozaica nu sarbatoreste Craciunul, nasterea Domnului, care dupa calendarul evreesc e prin octombrie si nicidecum in decembrie;
Carrandash
rank 3
@ vellerym: aoleo si veler Doamne....
"Pai e clar ca buna ziua! Cei de pe stil vechi sarbatoresc Pastele la fel cu cei de pe stil nou, mai precis pe data de 5 mai 2013! Numai ca in calendarul lor, aceasta zi cade pe data de 23 martie! Ce e greu de priceput? "
....pai "23 martie" ie3 totuna cu 23 aprlie, sau 5 mai?!?!?
tu dupa ce calendar te iei? dupa ala aztec?
vellerym
rank 5
@carrandash
Ai dreptate! De fapt este 23 aprilie si nu 23 martie, asa cum am scris eu din...fuga! Cu scuzele de rigoare!
Carrandash
rank 3
si inca una pentru romann x5....
"Pastele fiind Hristos, eu zic sa-l sarbatoresti in fiecare zi; crestinii reali il au viu pe Hristos in inima lor; deci nu odata pe an, in fiecare zi este paste pentru crestin; daca te referi la pastele evreesc vechi testamentar, ala e pe indeva prin octombrie! " romann x5
pai daca ma iau dupa sfatul tau pur ortodox crestinesc, si Sfintul Paste in fiecare zi le sarbatoresc, atunci corolarul este evident si de necontestat: bisericile ortodoxe, catolice si protestante NU sunt biserici crestine deoarece ele Sfintul Paste o SINGURA data pe an pranuiesc !!!!
Aoleo, Doamne, Doamne, cum de lasi asemnea madame sa-mi dea mie lectii de Crestina Ortodoxie cand dansele au mintea plina de sferto....doxie?
tr2006
rank 5
de ce sarbatoresc crestinii pastele la date diferite?
raspuns: la crestini orice absurditate e posibila!
Carrandash
rank 3
~@ romann x 5...
scuze Carrandash

"..recunosc, am facut o confuzie, pastele cu craciunul;
religia mozaica nu sarbatoreste Craciunul, nasterea Domnului, care dupa calendarul evreesc e prin octombrie si nicidecum in decembrie;..."romann x 5
las-o balta ca macane si miroase urat: dupa calenfarul evreiesc, in septembrie - octombrie se sarbatoreste Anul nou evreiesc, iar in noiembrie-decembrie se sarbatoreste Festivalul luminilor si Sarbatoarea rededicarii templului. asa ca nu-mi mai da mie lectii de crestineasca ortodoxie si vastilii tale kkunostiinte teologice iudeo-crestine pastreaza-le numai pentru tine. QED
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor