Incepe Postul Pastelui

Luni, 18 Martie 2013, ora 10:40
5495 citiri
Incepe Postul Pastelui

De astazi, 18 martie, incepe Postul Mare, care precede sarbatoarea Invierii Lui Iisus Christos, cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, si va tine pana sambata, 4 mai, inclusiv, Pastele fiind duminica, 5 mai.

Postul nu inseamna doar renuntarea la anumite produse alimentare - carne, oua, lactate -, ci si respectarea anumitor reguli. Trebuie stiut ca postul de alimente nu are niciun efect daca nu e insotit de fapte bune: milostenie, bunatate, iubire, rabdare si respect si abtinerea de la a nu pacatui.

Insusi Sfantul Vasile cel Mare spunea, intr-una din scrierile sale: "Feriti-va de a masura postul cu o simpla infranare in ale mancarii. Cei ce se infraneaza de la mancare, dar au purtari rele se aseamana diavolului, care, desi nu mananca nimic, nu inceteaza sa pacatuiasca".

Postul ii pregateste pe crestini pentru a primi Sfanta Impartasanie, cu trupul si sangele lui Hristos. Inainte de primirea Sfintei Impartasanii nu se consuma nimic de mancare sau de baut, nici macar apa.

Preotul este cel care, dupa spovedanie, hotaraste daca omul este indreptatit sa primeasca Sfanta Impartasanie, cea care certifica faptul ca prin post si-a curatat sufletul si trupul de pacate, devenind mai bun si mai iubitor de Dumnezeu.

In Postul Pastelui se da dezlegare la vin, peste si ulei la sarbatoarea Buneivestiri, pe 25 martie, de Sfantul Gheorghe, pe 23 aprilie, si in Duminica Floriilor, pe 28 aprilie.

Din motive medicale, nu toti crestinii care ar vrea pot tine post. De aceea, suferinzii, persoanele cu tratamente zilnice ar trebui sa ceara sfatul medicului de familie, singurul in masura sa horarasca ce e bine si ce nu e bine pentru un pacient.

Pentru omul sanatos, postul are beneficiile lui. Din punct de vedere medical, postul, din care se elimina carnea, ouale si branzeturile, reprezinta o buna cura de dezintoxicare a organismului, un mijloc de prevenire a bolilor, dar si vindecarea, pe cale naturala, a unor suferinte.

Chiar daca suntem doar la inceputul primaverii, in piata se gasesc multe fructe si legume, unele autohtone, altele aduse de peste mari si tari. Nu trebuie neglijate nici verdeturile, ideale pentru o salata de sezon sau o mancare verde, urzicile, spanacul si salata verde, care se gasesc din abundenta, chiar si la magazinul din colt.

Din scrierile vechi aflam ca insusi Mantuitorul ii sfatuieste pe credinciosii care tin post sa nu fie tristi, sa tina postul firesc si sa nu caute ori sa astepte laude de la nimeni pentru acest lucru pe care il fac de bunavoie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#postul Pastelui dezlegari, #mancare post , #Paste