Pastele catolic, sarbatorit duminica sub semnul terorismului si al crizei refugiatilor

Sambata, 26 Martie 2016, ora 23:00
4469 citiri
Pastele catolic, sarbatorit duminica sub semnul terorismului si al crizei refugiatilor
Foto: Ziare.com

Doua miliarde de catolici si protestanti din intreaga lume sarbatoresc duminica Pastele, invierea Domnului Iisus Hristos din morti, dar ceremoniile din acest an se vor desfasura sub semnul terorismului si al crizei refugiatilor.

La Vatican, Papa Francisc va fi cel care va vesti Invierea Domnului, prin aducerea Luminii sfinte in Catedrala Sfantul Petru. Apoi, conform traditiei, el va boteza mai multe persoane care vor sa treaca la catolicism, informeaza News.ro.

Fervoarea religioasa va cuprinde si Tara Sfanta. Numerosi oameni din intreaga lume sunt asteptati sa sarbatoreasca Invierea Domnului chiar in locurile unde a trait si s-a sacrificat Iisus.

La Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim credinciosii vor astepta rabdatori in noaptea de sambata spre duminica sa-si aprinda lumanarile la locul unde s-a produs miracolul Invierii.

De regula, in perioada Sarbatorilor Pascale, spre locurile sfinte din Israel si Cisiordania se indreapta atat de multe grupuri de pelerini incat se fac rezervari cu luni de zile inainte. Anul acesta, insa, seria de atacuri comise de palestinieni in Israel a dus la o scadere semnificativa a numarului de pelerini.

Jamal Khader, rectorul Seminarului Patriarhal Latin, de la Ierusalim, a declarat pentru The Guardian ca numarul pelerinilor care au vizitat Tara Sfanta dupa razboiul din Gaza, din 2014, a scazut semnificativ. Iar numarul mare de atacuri cu arme albe din ultimele sase luni a dus la o deteriorare si mai mare a situatiei.

Oamenii sunt descurajati de avertismentele guvernelor din intreaga lume de a evita calatoriile, dar si de reticenta companiilor de asigurari de a oferi polite pentru vacante la Ierusalim, a explicat Khader.

"Strazile din Orasul Vechi sunt aproape goale", a spus el. Mai multe persoane au fost injunghiate de palestineni, in zona de nord a Orasului Vechi, in ultimele luni.

"Multi turisti isi schimba programul pentru a evita Orasul Vechi. Si nu numai turistii si pelerinii, ci si palestinenii localnici il evita, din cauza prezentei masive a soldatilor israelieni", spune Abu Ahmed, proprietarul unui magazin din Orasul Vechi, citat de The Guardian.

Betleem, orasul nasterii lui Iisus, aflat in Cisiordania si separat de Ierusalim de un zid construit de israelieni, a fost afectat si mai tare in ultimii doi ani.

"Turismul este o parte foarte importanta a economiei Betleemului. Oamenii au facut investitii majore, dar multe hoteluri sunt inchise, goale sau au foarte putin clienti", a precizat Khader.

Din octombrie 2015 pana in prezent, palestinienii au ucis 28 de israelieni si doi americani in atacuri pe strada, majoritatea cu cutitul. Sute de oameni, printre care si un turist roman, au fost raniti.

La Vatican, in inima catolicismului, Pastele are loc anul acesta sub semnul atentatelor de la Bruxelles si al crizei refugiatilor. In timpul slujbei din Vinerea Mare, Papa Francisc a criticat valul de violenta fara precedent al islamistilor. El a condamnat "expresiile fundamentalismului si actele teroriste comise de adeptii unor religii, care profaneaza numele Domnului si care folosesc numele Sau pentru a-si justifica violenta fara precedent".

De asemenea, el i-a criticat pe politicienii care alimenteaza conflictul si pe "dealerii de arme care alimenteaza ceaunul razboiului cu sangele nevinovat al fratilor si surorilor noastre si care le dau copiilor lor paine inmuiata in sange pentru a manca".

Mai mult, Suveranul Pontif a denuntat "constiinta indiferenta si anesteziata" a Europei in fata crizei refugiatilor.

Duminica, Papa va rosti binecuvantarea "Urbi et Orbi" (Catre oras si lume) si va transmite un mesaj din balconul central al Basilicii Sfantul Petru.

Zeci, chiar sute de mii de oameni sunt asteptati sa asiste la acest eveniment impresionant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Paste catolic 2016, #Paste catolic slujba , #Paste