Pastele la romani - traditii, obiceiuri, superstitii

Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 10:20
43379 citiri
Pastele la romani - traditii, obiceiuri, superstitii

Pastele este, alaturi de Nasterii Domnului, Craciunul, una dintre cele mai importante sarbatori crestine, plina de traditii si semnificatii stravechi, mult mai vechi decat sarbatoarea in sine.

Ziua de Sambata Mare este un moment tensionat in fiecare casa, momentul in care toate gospodinele au multe de pregatit pentru ca pe masa din prima zi de Paste sa se gaseasca toate preparatele traditionale: oua rosii, pasca si carne de miel. Daca nu au avut timp, gospodinele vor trebui sa se trezeasca sambata dis de dimineata si pregateasca, dupa obicei, cele necesare.

Cat va costa masa de Paste

Pe masa de Paste trebuie neaparat sa existe oua rosii, obicei transmis din timpuri stravechi, cu 2000 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos. Una dintre legendele ajunse pana la noi spune ca, insasi Maica Domnului ar fi pus un cos cu oua sub crucea pe care fiul ei era rastignit. Erau ouale pe care voia sa le dea soldatilor ca sa-i induplece sa aiba mila de fiul ei. Sangele Mantuitorului, simbol al vietii, care a curs peste ouale din cos, le-a inrosit.

Ouale de pe masa de Paste, cu semnificatie religioasa, cele care simbolizeaza jertfa Mantuitorului, sangele varsat si bucuria Invierii, trebuie sa fie, asadar, intotdeauna rosii. Ouale se ciocnesc din prima zi de Paste pana la Inaltare si se rosteste cu bucurie formula traditionala "Hristos a inviat!" la care cealalta persoana raspunde, cu sufletul patruns de dragoste si respect fata de evenimentul sarbatorit, "Adevarat a inviat!"

Se crede ca mielul de Paste este bine sa fie sacrificat in Vinerea Mare facandu-se, in acest fel, o apropiere intre sacrificiul lui Hristos, care este rastignit, si cel al mielului, care este unul din simbolurile sub care, inainte de instituirea oficiala a religiei crestine, era reprezentat Domnul Iisus Hristos. Friptura de miel si dropul sunt feluri de mancare care trebuie sa se gaseasca pe masa de Paste a tuturor crestinilor.

Pasca, alt simbol al Pastelui si Invierii, vorbeste prin forma ei si prin ingredientele folosite, de ceea ce inseamna trupului lui Hristos. Pasca are intotdeauna forma rotunda, care o leaga de discul solar, cel ce este menit sa creasca si sa dea vigoare integii vegetatii si oamenilor. De jur imprejur se face din aluat o funie, o impletitura in doua care intruchipeaza neamurile care se succed. Pe mijloc se afla crucea rastignirii, facuta din doua suvite de aluat, iar in cele patru locuri se pune branza.

Sambata seara, in tinuta de sarbatoare, imbracati cu haine noi, asa cum cere traditia, oamenii merg la slujba de Inviere, unii din credinta, altii din obisnuinta.

Lumanarea, poate cel mai important simbol al Invierii, reprezinta biruinta vietii asupra mortii si a binelui asupra raului. Traditia spune ca, dupa slujba, lumanarea trebuie adusa acasa aprinsa. Lumanarea de la Inviere nu se arunca, ci este pastrata cu sfintenie pentru a fi aprinsa la necazuri. Conform credintei populare, lumanarea de Inviere se aprinde in fata unei icoane in caz de primejdie sau necazuri mari, la cutremure si vreme rea.

Dimineata, in ziua de Paste, toti ai casei, ca sa fie sanatosi si sa aiba spor in tot ceea ce fac, trebuie sa se spele pe fata cu apa dintr-o cana in care s-au pus un ou rosu si un ban de argint. De regula, cel mai mic al casei sau cel care se spala ultimul ia banul si oul dupa ce se spala.

Povestea Iepurasului de Paste

Un moment deosebit de important asteptat, mai ales de copii, este venirea Iepurasului. Se crede ca Iepurasul de Paste isi are originea in credintele pre-cristiane ale fertilitatii. Iepurele, cel mai fertil animal, era vazut ca un simbol al renasterii intregii naturi in aceasta perioada a primaverii. Pentru ca Iepurasul are obiceiul sa lase cadourile pe unde nici nu gandesti, copiii sunt trimisi sa le caute pe afara, in gradina.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...