Pastorala 2010

Luni, 29 Martie 2010, ora 23:36
1796 citiri
Pastorala 2010
Foto:Arhiva

In Cuvantul pastoral la Sarbatoarea Sfintelor Pasti din acest an, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel indeamna clerul si credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane sa se pregateasca pentru Sarbatoarea Invierii, pocaindu-se pentru faptele rele si cerand iertare pentru raul savarsit cu gandul, cu vorba si cu fapta.

"Lumina care leaga taina invierii mortilor, a judecatii faptelor savarsite in lume si bucuria vietii vesnice este lumina insasi a vietii si lucrarii Bisericii in lume. De aceea, cand ne pregatim pentru Sarbatoarea Invierii, in timpul Postului Sfintelor Pasti, ne pocaim de faptele noastre rele prin Taina Spovedaniei sau a Marturisirii pacatelor, judecandu-ne pe noi insine si cerand iertare pentru raul pe care l-am savarsit cu gandul, cu vorba si cu fapta. Totodata, incercam sa ne innoim si sa ne sfintim viata, sa iubim mai mult pe Dumnezeu in rugaciune si pe semenii nostri in fapte bune, sa iertam si sa ajutam", se arata in Pastorala de Pasti din care redam cateva fragmente.

vezi textul integral atasat sub foto

"De aceea, in noaptea Sfintelor Pasti, Biserica ne indeamna 'sa iertam toate pentru Inviere si sa zicem fratilor si celor ce ne urasc pe noi'. Sarbatoarea Invierii lui Hristos ne indeamna pururea sa ne eliberam de pacate, sa savarsim fapte bune si sa traim in sfintenie".

"Iubiti credinciosi si credincioase,

Sarbatoarea Sfintelor Pasti, ca sarbatoare a Invierii lui Hristos si ca pregustare a bucuriei vesnice a sfintilor din Imparatia lui Dumnezeu, ne indeamna la pocainta si iertare, la fapte bune si viata sfanta. Sa cerem lui Hristos Cel Inviat din morti sa ne daruiasca iubire din iubirea Sa, ajutor din puterea Sa, pentru a trai si a lucra dupa voia Lui.

Astazi, cand in jurul nostru vedem multe semne ale mortii fizice si spirituale: boala si suferinta, saracie si nedreptate, violenta si lacomie de bani si de putere, lipsa de iubire si de ajutorare, cutremure si tulburari in natura care afecteaza viata oamenilor, a animalelor si a plantelor, sa rugam pe Hristos Domnul Cel Inviat din morti sa ne daruiasca puterea de a nu pierde speranta si bunatatea sufletului. Sa-L rugam sa ne intareasca in lucrarea noastra de ajutorare a bolnavilor, batranilor, orfanilor si saracilor. Sa aratam in jurul nostru lumina din lumina Invierii lui Hristos; sa privim fata fiecarui om in lumina Invierii lui Hristos, ca pe o sfanta lumanare de Pasti aprinsa in lume de iubirea lui Hristos pentru oameni; sa vedem pe fiecare om ca pe un impreunacalator cu noi spre invierea de obste, cand Hristos Cel Inviat va veni in slava sa judece viii si mortii si sa daruiasca slava si bucurie celor drepti si milostivi (cf. Matei 25, 31-46).

Sa ne bucuram si sa multumim lui Dumnezeu mai ales pentru lumina Invierii pe care ne-o daruieste atunci cand intalnim in jurul nostru oameni buni si sinceri, harnici si milostivi, curati si smeriti, copii ascultatori si parinti buni, tineri evlaviosi si batrani intelepti. Acestea sunt semne ale vietii crestine si ale pregatirii pentru invierea de obste, haine de sarbatoare pentru suflet, binecuvantare pentru Biserica si pentru tara".

"Sa inaltam rugaciuni si pentru toti romanii care se afla departe de tara, printre straini, ca sa pastreze credinta ortodoxa stramoseasca si sa cultive iubirea fata de valorile noastre spirituale!

Cu multa bucurie, asteptam ca anul acesta, 2010, in zilele de 25-29 octombrie, de Sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, sa primim la Patriarhie, in Bucuresti, o parte din lemnul Sfintei Cruci care va fi adusa din Grecia, spre a fi cinstita de pelerini, ca binecuvantare pentru Anul Crezului ortodox si al Autocefaliei romanesti.

Cu prilejul Sfintelor Pasti, va adresam tuturor parintesti doriri de sanatate si mantuire, pace si bucurie, dimpreuna cu salutarea pascala: Hristos a inviat!".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#pastorala 2010, #pastorala Pasti 2010 , #Paste