Verdictul unui filolog: Nu folositi "Paste fericit!", decat daca va adresati unui vitel

Joi, 29 Aprilie 2021, ora 12:32

   

Verdictul unui filolog: Nu folositi "Paste fericit!", decat daca va adresati unui vitel
Filologul si eseistul Adrian Papahagi a facut pe Facebook o serie de recomandari privind urarile de Pasti. Acesta a explicat de ce n-ar trebui folosita expresia "Paste Fericit" si a prezentat ce crede despre urarile colective din mesajele pe telefon.

"Despre urarile de Pasti:

1. E potrivit sa folosim imagini cu Hristos sau cu subiect religios doar daca sunt icoane in traditia bizantina, reprezentari antice si medievale (ati observat ca acestea nu pot fi niciodata de prost gust?), sau picturi/sculpturi ale unor imensi artisti (preferabil morti acum cel putin 350 de ani). Se accepta artisti moderni doar cu discernamant, pour les connaisseurs. Restul este kitsch.

2. Evitati neopaganismul kitsch: copilasi, iepurasi, ousoare rosioare, mielusei, apusuri spectaculoase (mov) sau rasarituri lucioase, figuri radioase ca in reclamele pentru pasta de dinti sau ciocolata.

3. Nu folositi niciodata urarea "Paste fericit", decat daca va adresati unui vitel, care are tot dreptul sa pasca fericit! Nu folositi formule lemnoase scrise de altii! Daca nu aveti inspiratie pentru a compune un text care sa nu fie nici kitsch, nici banal, nici cu greseli de scriere, limitati-va la clasicul "Hristos a inviat" (dar vezi si *4)!4. Nu trimiteti pe sms, mail, messenger etc. urari colective si nesemnate! Daca trimiteti urarea catre un singur destinatar, dar nu personalizati mesajul, mai bine lipsa. E mai decent sa comunici doar cu cei cu care te intalnesti pe viu, sau de care iti pasa suficient de mult ca sa le adaugi un gand, sau macar sa-i numesti. Nimeni nu se asteapta sa primeasca urari de la toata agenda de telefon; nu va simtiti nici voi obligati sa trimiteti urari intregii voastre agende!5. Nu e nevoie sa puneti poze de la biserica: stim ca sunteti credinciosi si piosi. Important e sa va stie Hristos, nu Facebook-ul.

6. Daca suntem intr-o traditie, de ce sa n-o respectam? In Biblia ortodoxa numele Mantuitorului e ortografiat "Iisus Hristos" fiindca crestinismul nostru e de filiera bizantina, Evangheliile ne-au parvenit in limba greaca, iar in greaca se scrie Ἰησοῦς Χριστoς. Vocala η se pronunta mai degraba [e] in greaca clasica, dar in perioada bizantina s-a inchis la [i], Ἰη a devenit "Ii", deci avem doi de 'i': Iisus. In latina, vocala η a fost transliterata ca "e", iar "I" se scria uneori lung ("J") la inceput de cuvant, ceea ce a dat in limbile occidentale "Jesus". Grecescul X (chi), la origine [kh] a devenit [h] in greaca bizantina, deci avem Hristos. Latina a transliterat cuvantul grecesc, care inseamna "Unsul (Lui Dumnezeu)" echivaland consoana X cu "ch", deci "Christus", in care "c" era pronuntat insa fara aspiratie, deci [k]. De aceea avem neologismele "crestini", nu "hrestini", crestinism, nu "hrestinism" si Cristian/Cristiana, nu Hristian si Hristiana. Sigur, poate parea incoerent sa spui "Hristos", dar "crestin", dar daca intelegi filologic situatia, nu are nimic sa scrii "Iisus Hristos", cu acest mic aer arhaic, bizantin, ca in liturghie si in Biblia ortodoxa. Cei de alte confesiuni, care nu au mostenit traditia bizantina, au toate justificarile sa modernizeze grafia, scriind "Isus Cristos". In fine, nu e un capat de lume, cata vreme stim cu totii la cine ne referim. E insa kitschul absolut si o dovada de badaranie, ca sa nu spun de blasfemie, sa scrii in gluma sau in serios "Gizas", a transmis Adrian Papahagi pe Facebook.

Regulile pentru Slujba de Paste, anuntate de ministrul de Interne. Care este programul magazinelor si pana la ce ora putem circula
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6339 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
CH 1291
rank 5
Cultura domnului Papahagi este de buna calitate.
Dar cu "Paste Fericit" a dat-o in bara rau de tot.

"Paste" nu este un verb, este numele unei sarbatori.
Nici "Pessah" nu inseamna a manca iarba...

Restul "Iisusismelor" este doar o invartire in jurul cozii, tipic mioritica.

Pardon Papahagi, dar esti un pic alaturi de placa!
darnic00
rank 5
Urarea mea pentru Adrian Papahagi
Paste fericit!
liviu_69
rank 5
Corect este: "Sarbatori Pascale Fericite !"
Nu inteleg iunversunarea Dvs., explicatia va poate fi oferita de orice filolog.
ABC-Q
rank 5
papahagi,
" Paste fericit ". M-am adresat cui trebuie, vitzelule ?
GeluC
rank 5
Iti urez ...
sa mananci fericit !
Alooo
rank 5
Alooo...bai nene...Crezi tu
Ca intelege vitelul limba romana???...
liviu_69
rank 5
Propunere pentru Ziare.com
In momentul accesului, pe langa parola, sa fie si un minitest de gramatica.
GeluC
rank 5
domnul filolog ...
Ar trebui sa faca un efort si sa reuseasca sa inteleaga semnificatia cuvantului "kitsch".
Iepurasii, ouale si puii de gaina sunt simboluri asociate, in multe tari ale lumii, cu Pastele. O ilustratie care prezinta un iepuras si o urare nu este kitsch (un obiect decorativ de prost gust...).
Important este sa urezi sincer si sa
liviu_69
rank 5
Corect, dar ce te faci cu jurnalistii atotstiutori ?
sau cu VIP-urile maneliste ce sunt REFERINTE in Ro ?
ABC-Q
rank 5
aloo, bai nene...
vitzelul intelege cand creste si devine Booooulean.
Ii zici "cea" se duce la dreapta, ii zici "hais " o ia la stanga.
Ai priceput. La pascut se duce singur, chiar daca un filolog ii spune " paste fericit".
Avantul_Propasirea
rank 2
pe coarnele tzapului ispasitor, expresia "paste fericit" e legitima!
ispititorul si-a tocmit ciobani peste turmele de credinciosi, carora le-a promis ca le duce la pasunea cu verdeatza. adica la pascut... credinciosii care n-au cetit biblia cred altceva.
misulica1
rank 5
D-le filolog,
dar unui ied pot sa-i spun paste fericit? Bineinteles, dupa ce a intarcat...
ghitav
rank 1
Ba "papahagiule", ia mai du-te in your mother cunt
Inventezi ca greseala un cuvant folosit de romani de zeci-sute de ani; jocuri de cuvinte sunt o multime in limba romana. Ca de exemplu: cum se spune corect? ne-am *** sau neam ***? Unu din astia esti matale, vitelule!
2009
rank 5
Domnule Adrian Papahagi,
Hristos a inviat!
"In EL avem viata, miscarea si fiinta dupa cum a zis unul din poetii vostri"
Astfel se adreseaza Ap. Pavel in Faptele Apostolilor c.17 v.28 inteleptilor din Atena.
----
La ce poet face referire Pavel?
2009
rank 5
Rembrandt: Inaltarea Crucii
Una din cele mai faimoase si pretioase opere de arta a marelui pictor este The Raising OfThe Cross. Acolo pe Golgota cand soldatii romani ridica Crucea pe verticala cu Mantuitorul pironit pe ea, exista un personaj la picioarele Domnului - un barbat cu o bereta albastra de pictor, care ajuta soldatii.
Omul cu bereta albastra nu arata a fi un personaj din sec.I e.n.
Este Rembrandt insusi. Este un autoportret prin care vrea sa spuna:
Sunt un pacatos! Am fost si eu acolo! Am ajutat la rastignirea lui Hristos!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor