Saptamana patimilor, sambata - Noaptea de Inviere

Sambata, 04 Mai 2013, ora 09:22
8317 citiri
Saptamana patimilor, sambata - Noaptea de Inviere
Foto: asociatia-o-parte-din-rai.blogspot.com

Pilat pune straja la mormant. Isus coboara in lumea mortilor si ii ridica la cer pe cei mantuiti. In biserici se fac seara doua slujbe.

Crestinii fac ultimele pregatiri pentru noaptea de Inviere si ziua de Pasti: vopsesc ouale, gatesc bucate traditionale, fac curatenie si isi aranjeaza hainele cu care vor merge la biserica. In noaptea aceasta se deschid cerurile si se pun dorinte care se vor implini.

Stiind ca Isus spusese ca va invia, Pilat trimite osteni sa pazeasca mormantul in care fusese asezat trupul Mantuitorului. Militarii romani vor fi marturie a faptului ca Isus a ramas in mormant.

Se spune ca obiceiul oualor rosii vine de la Maria Maica, care s-ar fi dus pe dealul Golgotei sa-si planga Fiul rastignit; ea purta un cos plin cu oua, pe care a picurat sangele Lui Isus. De atunci, crestinii ciocnesc ouale vopsite si spun, marturisind credinta lor, "Hristos a inviat" la care se raspunde "Adevarat a inviat".

La tara si printre credinciosi salutul va fi, pana la Inaltare, "Hristos a inviat!"

Gospodarii si gospodinele termina curatenia prin case, ca sa-i gaseasca Invierea curati pe dinauntru si pe dinafara.

Azi se sacrifica mieii. Femeile gatesc in aceasta dimineata mancarurile traditionale din miel: borsul, drobul si friptura, se pun cozonacul si pasca la cuptor. Obieciul de a manca miel este pre-crestin, dar Isus a mai fost numit Mielul pentru ca a fost sacrificat intru binele oamenilor.

In biserici, slujba incepe dupa-amiaza tarziu, spre seara, si se savarseste liturghia sfantului Vasile, dupa care preotii continua cu vecernia. Se duc la biserica ouale vopsite pentru a fi sfintite.

Inainte de miezul noptii, credinciosii se strang in fata Casei Domnului, unde asteapta vestea Invierii. La miezul noptii, in biserica construita deasupra Sfantului Mormant de la Ierusalim se aprinde flacara rece care vesteste Invierea. Oamenii iau Lumina cu care vor merge acasa. Multi se duc la cimitir sa puna o lumanare aprinsa cu lumina Invierii la mormintele celor dragi.

Se spune ca in noaptea de Inviere se deschid cerurile - nu numai pentru ca Sfantul Duh sa coboare peste credinciosi, dar si pentru a le da acestora posibilitatea sa se uneasca cu Domnul intru spirit. Este noaptea in care se pun dorinte care se vor implini. Se zice ca vrajitorii au puteri magice in aceasta noapte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Saptamana Patimilor, #noaptea de Inviere , #Paste
Comentarii