Politistii sustin ca nici nu apuca varsta de 60 de ani, propusa pentru pensionare

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 16:28
4343 citiri
Politistii sustin ca nici nu apuca varsta de 60 de ani, propusa pentru pensionare

Liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Marin Gruia, a declarat ca nu e de acord ca varsta de pensionare pentru personalul din aparare, ordine publica si siguranta sa creasca, pe motiv ca speranta de viata a politistilor ar fi de 62,5 de ani.

"Domnul Emil Boc isi demonstreza consecventa in a emite acte normative incalcand legi si regulile dialogului social. Am auzit ca aceasta lege a pensionarii a fost discutata cu asociatiile de pensionari. Ar fi ca si cum cei cu cancer ar negocia cum sa previna cancerul", a declarat Gruia, care a declarat ca Federatia Sindicatelor Politistilor nu este de acord cu promovarea legii fara negocierea cu partenerii sociali.

"Politistii nici nu apuca 60 de ani", a afirmat el, precizand ca o analiza la nivelul Administratiei si Internelor arata ca speranta de viata pentru aceasta categorie este de 62,5 de ani. "Domnul Boc sa zica merci daca scapa de ziua de maine. Avem semnale ca, la miting, vom fi nevoiti sa ne transformam din participanti in forte de ordine", a spus Marin Gruia, facand referire la mitingul anuntat pentru miercuri de Alianta Bugetarilor, la care SNPPC va participa cu peste o mie de membri.

Marin Gruia s-a aratat nemultumit si de cresterea contributiei cu 5,5% la bugetul asigurarilor sociale de stat in cazul personalului din aparare, ordine publica si siguranta nationala, masura ce ar trebui discutata cu partenerii sociali, potrivit acestuia.

Premierul Emil Boc a declarat marti ca varsta de pensionare pentru personalul din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale va creste incepand cu 2010.

Potrivit Legii 179/2004 privind pensiile de stat ale politistilor, au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta politistii in activitate care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au implinit varsta de 55 de ani si au o vechime in serviciu de minimum 30 de ani barbatii si 25 de ani femeile, din care efectiv ca politist sau militar 15 ani barbatii si 10 ani femeile.

Au dreptul la pensie de serviciu anticipata politistii in activitate care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu si se afla in situatii speciale. Tot in astfel de conditii, indiferent de varsta, politistii pot avea pensie anticipata partiala, daca au o vechime efectiva in serviciu de minimum 20 de ani, din care cel putin 10 ani ca politist sau militar. De asemenea, politistii beneficiaza de pensie de serviciu anticipata sau anticipata partiala la implinirea varstei de 50 de ani barbatii si 45 de ani femeile, daca si-au desfasurat activitatea in conditii de munca deosebite.

Potrivit Legii 164/2001 privind pensiile militare, au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta cadrele militare in activitate care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: varsta de 55 de ani; vechime minima in serviciu de 25 de ani, din care efectiv ca militar 15 ani. Conditiile de pensionare anticipata sunt similare cu cele impuse politistilor.

Citeste si:
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Într-o discuție cu Florin Cîțu despre componența guvernului, premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării, susțin surse politice pentru...
Mihai Fifor: ”Nu există în acest moment o decizie în PSD privind susținerea Guvernului Ciucă”
Mihai Fifor: ”Nu există în acest moment o decizie în PSD privind susținerea Guvernului Ciucă”
Deputatul PSD Mihai Fifor a anunțat vineri, 22 octombrie, că, în acest moment, nu există o decizie la nivelul partidului privind susținerea Guvernului Ciucă. Acesta a anunțat că social...
Sursa: rNews