20.000 de bucuresteni mor anual din cauza poluarii

Luni, 31 Martie 2008, ora 09:08
3595 citiri
20.000 de bucuresteni mor anual din cauza poluarii

Peste 20.000 de bucuresteni mor anual din cauza poluarii, fiecare bucurestean traieste mai putin cu patru ani decat romanii din restul tarii si un copil din opt sufera de astm din cauza inhalarii zilnice, involuntare, a cantitatilor uriase de noxe provenite de la cele aproximativ 1,5 milioane de automobile care invadeaza strazile Capitalei, scrie Evenimentul zilei in editia de luni.

Potrivit asociatiei Eco-Europa, bucurestenii se expun la pericole doar iesind in oras. "Bucurestiul a devenit capitala nervilor, a fumului, a zgomotelor si a vibratiilor, orasul supraaglomerarii si a lipsei de spatiu", a declarat presedintele Eco-Europa Dragos Stan.

Studiile Eco-Europa arata ca in ciuda faptului ca infrastructura Romaniei este proiectata acum 20 de ani pentru maximum 200.000 de masini, numarul automobilelor creste anual cu aproximativ 130.000. Mai mult, aproape 30% dintre acestea consuma benzina cu plumb, interzisa de 10 ani in Uniunea Europeana.

Inhalarea particulelor de plumb poate produce afectiuni ale aparatului respirator si cardiovascular, iar frecventa copiilor nascuti intoxicati cu aceasta substanta a crescut ingrijorator, spun specialistii.

Potrivit aceluiasi ONG, numarul cazurilor de boli respiratorii a crescut de la 3,9 la 48,8 pentru o mie de locuitori, in ultimii 15 ani. Mai mult, medicii atrag atentia asupra inmultirii cazurilor de tineri sub 18 ani care sufera de astm bronsic si alte afectiuni cauzate de expunerea la poluanti.

In conditiile unui aer aproape irespirabil, unui bucurestean ii revine mai putin de un sfert din spatiul verde impus de normele europene, adica de 12 metri patrati (mp) pentru fiecare locuitor. Zona rezidentiala a Capitalei este singura care se apropie de aceasta norma - cu 11 mp, insa unele cartiere precum Drumul Taberei abia ating o valoare de 0,6 mp.

Singurele solutii gasite de autoritati sunt reducerea poluarii cauzate de autovehicule, cresterea suprafetelor verzi si controlul santierelor de constructii. Momentan doar un plan teoretic, proiectul va fi supus dezbaterii publice in cadrul unor sedinte de consultare cu bucurestenii, la sfarsitul lunii aprilie.

Societatea civila, autoritatile locale si Garda de Mediu se vor intalni pentru a stabili impactul masurilor asupra populatiei Capitalei. Acesta este primul demers de acest fel facut de autoritatile publice din Bucuresti.

Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este...
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Poluarea a devenit o problemă ce nu mai poate fi amânată, asta pentru că efectele ei produc tot mai multe boli, reduc speranța de viață sau conduc chiar la moarte. Potrivit unui raport al...
#bucuresteni, #anual, #poluare, #mor, #taxa, #masini , #poluare