Al doilea nor de cenusa, inofensiv daca ploua

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 12:52
5319 citiri
Al doilea nor de cenusa, inofensiv daca ploua
Foto: yahoo.com

Primul nor rezultat din emisia vulcanica din Islanda a traversat deja Romania, iesind din tara duminica dimineata.

Si totusi, intrucat emisia vulcanului din Islanda nu s-a oprit, se formeaza in continuare un alt nor poluant, care coboara in parte si spre Europa. Specialistii avertizeaza ca nici acest al doilea nor nu va fi resimtit la nivelul solului.

Luni dupa amiaza se va forma un front de aer care va actiona ca o bariera, astfel incat vulcanul din Islanda nu va mai putea alimenta norul de cenusa de deasupra Europei. Potrivit meteorologilor, luni dupa amiaza vor aparea precipitatiile, in partea de sud a Europei, ceea ce inseamna ca norul nu va mai fi o problema. In functie de transportul si configuratia atmosferica, schimbarea de presiune poate aduce insa noi particule in zona.

"Circulatia norului are o usoara componenta nord-vestica si traverseaza, pana joi, tarile Europei centrale si ajunge putin si la noi. Dar pana atunci ploua si s-ar putea sa spele norul, noi nu suntem pesimisti. De joi incolo, in altitudine, nu mai este probabila deplasarea spre Romania", a declarat pentru Ziare.com Aurora Bell, directorul Departamentului de Prognoze din cadrul ANM.

Norul de cenusa a plecat, vezi situatia traficului aerian

"Vulcanul din Islanda emite incontinuu. Norul are perioade in care este mai intens, cum a fost sambata, apoi mai diminuat. Vulcanologilor le este foarte greu sa faca o prognoza in legatura cu perioada in care va ma emite vulcanul Eyjafjallajokull. In acest moment, pulberile masurate pe teritoriul Romaniei sunt sub pragurile de alerta, inclusiv cele la nivelul solului.

La zona de 6.000 de metri, pe unde zboara avioanele, inca mai sunt ceva pulberi in suspensie in estul tarii. Ar trebui cu ploile pe care le asteptam, care vor strabate tara luni si marti, sa se curete chiar si aceste concentratii sub pragul de pericol. Speram ca in urma acestor ploi sa se linisteasca tot", a adaugat Aurora Bell, directorul Departamentului de Prognoze din cadrul ANM.

In privinta posibilitatii crearii ploilor acide, reprezentantul ANM, subliniaza ca nu exista acest pericol, ploile neafectand culturile agricole. "Nu sunt periculoase, concentratiile sunt foarte mici. Chiar in urma cu putin timp, unul dintre experti spunea, la comitetul pentru situatii de urgenta de la Guvern, ca acest tip de substante emanate de catre vulcan nu sunt daunatoare pentru agricultura, nu exista concentratii mari de sulfuri.

Exista o concentratie mai mare de dioxid de siliciu, care este un fel de nisip", ne-a declarat Aurora Bell, care a participat la sedinta comitetului de luni dimineata. Nici posesorii de autoturisme nu au de ce sa se teama, ploaia neafectand vopseaua de pe caroserii. "Nu, nu vor fi nici un fel de probleme, concentratia ploilor este sub limita de periculozitate",a subliniat Aurora Bell.

Date noi in privinta norului de cenusa urmeaza sa fie publicate marti, in jurul orei 12.00.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#nor cenusa Romania, #doilea nor cenusa Romania, #vulcan Islanda , #poluare