Cat de tare ne-a poluat parada militara de 1 Decembrie

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 09:09
3764 citiri
Cat de tare ne-a poluat parada militara de 1 Decembrie
Foto: Marius Otrocol

Parada militara de 1 Decembrie a poluat cu peste 360 de tone de CO2. Poluarea a fost cauzata de cele 18 avioane, opt elicoptere si cateva zeci de vehicule, multe dintre ele blindate, care au participat joi la parada militara de la Bucuresti, dedicata Zilei Nationale a Romaniei.

Romanii s-au obisnuit ca o asemenea ceremonie sa fie insotita de zgomotul asurzitor al avioanelor supersonice (care, in mod normal, evita sa survoleze marile orase) si de valurile de fum lansate prin tevile de esapament ale tancurilor si transportoarelor blindate.

La o asemenea festivitate, bucurestenii participa emotionati, incercand sa-si desfunde urechile si tragand in piept fumul negru.

Tancul polueaza cat zece 4x4

"Cam de zece ori mai mult polueaza un tanc decat un automobil 4 x 4", a declarat Nicolae Radulescu - Dobrogea, presedintele organizatiei Eco Civica. Potrivit acestuia, poluarea excesiva se explica prin "randamentul precar" al motoarelor vechilor masini de lupta, ceea ce inseamna hidrocarburi nearse, funingine si emisii uriase de CO2.

Tancul TR 85 M1, conceput la nivelul anului 1995, cantareste 50 de tone si are un motor Diesel de 860 de cai - putere. Drept comparatie, automobilul Dacia Duster, cu motor Diesel si tractiune 4 x 4, are emisii de 145 grame CO2 pe kilometru. Rezulta ca un tanc TR 85M1 emite pe sosea circa 1.450 de grame CO2 pe kilometru.

Aceeasi situatie o are, in linii mari, si sistemul antiaerian autopropulsat Gepard, care este dotat cu motor de tanc. Emisii poluante - circa 1.450 grame CO2 pe kilometru.

Masina de lupta a infanteriei MLI 84 M este tot un vehicul pe senile, dar mult mai usoara decat un tanc. Cantareste numai 17 tone, iar motorul are 400 de cai - putere. Emisii de carbon estimate - la jumatate fata de un tanc, adica 725 de grame pe kilometru.

Transportorul blindat B 33 "Zimbru" este o masina pe roti, grea de 14 tone. Motorul Diesel are 280 de cai - putere, de doua ori mai mult decat o Dacia Duster. Drept urmare, ii putem acorda, cu bunavointa, o emisie poluanta de doua ori mai mare, adica 290 de grame de CO2 pe kilometru.

Transportorul blindat Piranha este tot o masina blindata pe roti, mai noua decat B 33 Zimbru, dar mai veche (din punctul de vedere al conceptiei) decat Dacia Duster. Emisii estimate: 290 de grame CO2 / kilometru.

La parada militara, sistemele antiaeriene Oerlikon au fost remorcate de autocamioane. Emisii estimate pentru un autocamion care tracteaza remorca: 290 de grame / kilometru. Sistemul de artilerie reactiva LAROM este montat pe sasiu de autocamion. Emisie etimata: 290 de grame / kilometru.

Citeste mai multe despre Cat de tare ne-a poluat parada militara de 1 Decembrie pe Green Report.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#poluare Bucuresti parada 1 decembrie, #parada 1 decembrie Ziua Nationala , #poluare