Cele mai mari catastrofe ecologice

Duminica, 16 Mai 2010, ora 13:49
26277 citiri
Cele mai mari catastrofe ecologice

Dupa tragedia din Golful Mexic, ale carei consecinte sunt inca greu de evaluat, saptamanalul Time trece in revista cateva dintre cele mai mari dezastre ecologice din istoria moderna, produse de om.

Cernobal - tragedia nucleara

Explozia reactorului 4 de la Centrala Nucleara de la Cernobal, din Ucraina, din 26 aprilie 1986, este poate cel mai mare dezastru produs de om. In urma exploziei a fost aruncata in atmosfera terestra o cantitate de material radioactiv care o depaseste, cumulat, pe cea de la Hiroshima si Nagasaki. Statisticile arata ca au murit, ca urmare a radiatiilor peste 60.000 de oameni, iar mai mult de doua milioane au avut si mai au de suferit.

Bhopal - oameni gazati cu cinauri

La miezul noptii de 2 decembrie 1984, un accident produs, dintr-o eroare umana, la o fabrica de pesticide a Union Carbide, din Bhopal, India a dus la eliberarea de cianuri in atmosfera. Mai exact 45 de tone de derivat gazos de cinaura. Mii de oameni au murit in cateva ore, inainte ca cineva sa inteleaga ce se intampla. Multe alte mii au murit in lunile urmatoare, totalul victimelor fiind de peste 15.000, iar 500.000 de oameni au fost afectati direct.

Unii au vorbit sau au suferit diverse afectiuni care i-au mutilat, mai ales la nivelul sistemului osos si muscular. Sute de copii, nascuti dupa accident, au deficiente grave neuromotorii, irecuperabile, ori s-au nascut orbi. Zeci de copii nascuti normal au fost afectati si au handicapuri majore neuromotorii. Bhopal ramane una dintre cele mai grave dezastre din istorie, iar efectele catastrofei continua sa se manifeste.

Focurile din Kuwait

In momentul in care a inteles ca a pierdut razboiul si ca trebuie sa se retraga din Kuwait, Saddam Hussein a decis ca nimeni altcineva sa nu profite de ceea ce el nu poate avea. In consecinta, in timpul retragerii dupa invazia din Kuwait, a incendiat toate campurile petroliere, din micul stat arab. S-a intamplat in 1991.

Peste 600 de sonde au fost incendiate si au ars incontinuu mai bine de sase luni. Toata zona Golfului Persic a fost acoperita de un gaz toxic, funingine si cenusa.

Exxon Valdez - tragedia din Alaska

In noaptea de 24 martie 1989, petrolierul Exxon Valdez a esuat in apele de cristal din Alaska. S-au scurs in apa aproape 50.000 de metri cubi de petrol, care s-au raspandit pe sute de kilomeri patrati. Sute de mii de pasari, pesti, foci, vidre si alte animale au murit.

Pentru salvarea a ceea ce se mai putea salva au fost mobilizati peste 12.000 de oameni si mai mult de 1.000 de ambarcatiuni care au curatat pata de petrol. Tragedia era considerata cea mai mare catastrofa de acest gen, pana la explozia platformei petroliere din Golful Mexic, care pare sa depaseasca in dimensiune catastrofa din Alaska.

Marea Aral - marea secata de oameni

Marea Aral era un lac cu apa sarata, al treilea ca marime in lume. Supranumita si Marea Albastra ca urme a culorii si limpezimii apei, marea avea o suprafata de 60 de mii de kilometri patrati, adica aproape de trei ori cat Moldova, si o adamcime de 70 de metri. Marea era alimentata de raurile Amudaria si Sirdaria, fiind centrul unui ecosistem compet, cu fauna si flora specifica. Apele marii au inceput sa scada dupa 1960, dupa ce raurile care alimentau bazinul au fost deviate spre Asia Centrala, in canalele de irigatii. Trebuie spus ca ideea i-a apartinut lui Stalin.

In 1970, marea scazuse cu doi metri, iar in '83 cu 10 metri. Tot atunci fauna marii a murit, ca urmare a salinitatii foarte ridicate, care a crescut pe masura ca apa marii scadea. Azi marea a secat in proportie de 90%, iar in urma a ramas un desert sarat. Tot ecosistemul intretinut de Marea Aral a fost definitiv pierdut. Marea Aral este o catastrofa fara egal, si un semnal de alarma fata de ceea ce poate omul sa faca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#catastrofe ecologice mari, #tragedie nucleara Cernobal, #Exxon Valdez Alaska , #poluare