Cele mai mari catastrofe ecologice

Duminica, 16 Mai 2010, ora 13:49

   

Cele mai mari catastrofe ecologice
Dupa tragedia din Golful Mexic, ale carei consecinte sunt inca greu de evaluat, saptamanalul Time trece in revista cateva dintre cele mai mari dezastre ecologice din istoria moderna, produse de om.

Cernobal - tragedia nucleara

Explozia reactorului 4 de la Centrala Nucleara de la Cernobal, din Ucraina, din 26 aprilie 1986, este poate cel mai mare dezastru produs de om. In urma exploziei a fost aruncata in atmosfera terestra o cantitate de material radioactiv care o depaseste, cumulat, pe cea de la Hiroshima si Nagasaki. Statisticile arata ca au murit, ca urmare a radiatiilor peste 60.000 de oameni, iar mai mult de doua milioane au avut si mai au de suferit.Bhopal - oameni gazati cu cinauriLa miezul noptii de 2 decembrie 1984, un accident produs, dintr-o eroare umana, la o fabrica de pesticide a Union Carbide, din Bhopal, India a dus la eliberarea de cianuri in atmosfera. Mai exact 45 de tone de derivat gazos de cinaura. Mii de oameni au murit in cateva ore, inainte ca cineva sa inteleaga ce se intampla. Multe alte mii au murit in lunile urmatoare, totalul victimelor fiind de peste 15.000, iar 500.000 de oameni au fost afectati direct.

Unii au vorbit sau au suferit diverse afectiuni care i-au mutilat, mai ales la nivelul sistemului osos si muscular. Sute de copii, nascuti dupa accident, au deficiente grave neuromotorii, irecuperabile, ori s-au nascut orbi. Zeci de copii nascuti normal au fost afectati si au handicapuri majore neuromotorii. Bhopal ramane una dintre cele mai grave dezastre din istorie, iar efectele catastrofei continua sa se manifeste.Focurile din Kuwait

In momentul in care a inteles ca a pierdut razboiul si ca trebuie sa se retraga din Kuwait, Saddam Hussein a decis ca nimeni altcineva sa nu profite de ceea ce el nu poate avea. In consecinta, in timpul retragerii dupa invazia din Kuwait, a incendiat toate campurile petroliere, din micul stat arab. S-a intamplat in 1991.

Peste 600 de sonde au fost incendiate si au ars incontinuu mai bine de sase luni. Toata zona Golfului Persic a fost acoperita de un gaz toxic, funingine si cenusa.Exxon Valdez - tragedia din Alaska

In noaptea de 24 martie 1989, petrolierul Exxon Valdez a esuat in apele de cristal din Alaska. S-au scurs in apa aproape 50.000 de metri cubi de petrol, care s-au raspandit pe sute de kilomeri patrati. Sute de mii de pasari, pesti, foci, vidre si alte animale au murit.

Pentru salvarea a ceea ce se mai putea salva au fost mobilizati peste 12.000 de oameni si mai mult de 1.000 de ambarcatiuni care au curatat pata de petrol. Tragedia era considerata cea mai mare catastrofa de acest gen, pana la explozia platformei petroliere din Golful Mexic, care pare sa depaseasca in dimensiune catastrofa din Alaska.Marea Aral - marea secata de oameni

Marea Aral era un lac cu apa sarata, al treilea ca marime in lume. Supranumita si Marea Albastra ca urme a culorii si limpezimii apei, marea avea o suprafata de 60 de mii de kilometri patrati, adica aproape de trei ori cat Moldova, si o adamcime de 70 de metri. Marea era alimentata de raurile Amudaria si Sirdaria, fiind centrul unui ecosistem compet, cu fauna si flora specifica. Apele marii au inceput sa scada dupa 1960, dupa ce raurile care alimentau bazinul au fost deviate spre Asia Centrala, in canalele de irigatii. Trebuie spus ca ideea i-a apartinut lui Stalin.

In 1970, marea scazuse cu doi metri, iar in '83 cu 10 metri. Tot atunci fauna marii a murit, ca urmare a salinitatii foarte ridicate, care a crescut pe masura ca apa marii scadea. Azi marea a secat in proportie de 90%, iar in urma a ramas un desert sarat. Tot ecosistemul intretinut de Marea Aral a fost definitiv pierdut. Marea Aral este o catastrofa fara egal, si un semnal de alarma fata de ceea ce poate omul sa faca.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23519 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DR.STRANGELOVE
rank 5
SPER CA PESTE 20 DE ANI
SA NU AJUNGA SI ROSIA MONTANA IN ACEST CLASAMENT AL DEZASTRELOR PROVOCATE DE OM.
doly-doly
rank 4
Si Romania cit timp mai are sa urmeze si ea???
Si Romania ,cred, ca urmeaza sa fie si ez o catastrofa naturala(demografica). populatia se micsoreaza pe zi ce tece, cipuri nelucrate ,destule.Cum este posibil sa se anunte ca exista 2.000.000ha nelucrate??????????
Si la noi exista zona desertica ,mica deocamdata, linga Craiova, dar in viitor daca baraganul nu va fi lucrat , va fi un mare desert. si cind te gindest ca baraganul era numit :"granarul Europei", acum ca si pe timpuri este ;"Ciulinul Europei".
DE Roasia Montana ,....... nici nu mai vorbim ca......
Deci o alta viitoare catastrofa ......Bafta romani !?!?!?!?
monica.andar
rank 1
Poluarea de la incineratorul Iridex
E foarte grav ce s-a intamplat de-a lungul timpului, dar si mai grav este ca oamenii nu au invatat nimic din asta.
Desi cei de la mediu vorbesc despre stoparea poluarii, nu fac nimic in acest sens, mai mult, dau avize poluatorilor industriali, iar acestia ne polueaza cu acte in regula.
Locuiesc in zona de nord a Bucurestiului, la vreo 3Km distanta(in linie dreapta) de Rampa ecologica Chiajna -Rudeni. Nu groapa in sine reprezinta un pericol pentru noi, ci incineratorul firmei Iridex, care degaja in atmosfera substante toxice.
Se presupune ca este un incinerator care respecta normele europene, insa nu este asa.
Nu inteleg ce se intampla. In zorii zilei si seara dupa 22.00 pluteste in aer un miros chimic, innecacios, greu de respirat.
Am facut sesizare la Garda de mediu, iar acestia imi recomanda sa stau linistita si sa astept raspunsul lor.
Cat de linistit poti fi, cand stii ca otrava pluteste in aer, iar copiii nostri respira acest aer?
Ciudat este faptul ca mirosul nu este le fel de intens si in timpul zilei.
Probabil ca vor veni sa faca masuratori, dar ce folos, pentru ca mirosul apare cand cei de la mediu nu mai au program.
Asa ca trebuie sa asistam nepurinciosi si sa privim cum sanatatea copiilor nostri se risipeste, pentru ca cineva scoate bani frumosi din contrtactele incheiate cu diverse firme care-si duc deseurile la incinerator.
Cicikov
rank 2
Alexandra loveste din nou!
"Unii au vorbit (???) sau au suferit diverse afectiuni care i-au mutilat"
"Bhopal ramane una (sic) dintre cele mai grave dezastre din istorie".
Bravo, nici un articol fara greseli.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor