Ziare.com

Deputatii au adoptat proiectul privind colectarea selectiva a deseurilor in institutii

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 12:27

   

Deputatii au adoptat proiectul privind colectarea selectiva a deseurilor in institutii
Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat cu 209 voturi pentru si unul impotriva propunerea legislativa a presedintelui Comisiei de administratie, Sulfina Barbu (PD-L), prin care se instituie obligativitatea colectarii selective a deseurilor in institutiile publice.

In cadrul dezbaterilor din urma cu doua saptamani, din plen, si parlamentarii opozitiei s-au declarat in favoarea proiectului. In sedinta din 2 iunie, deputatii PNL au precizat, in plen, ca sustin proiectul Sulfinei Barbu privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice, dar ca acesta este doar un pas spre alinierea Romaniei la standardele Uniunii Europene in aceasta privinta.

PNL a cerut Guvernului sa vina in perioada urmatoare cu proiecte privind mediul si colectarea deseurilor, subliniind ca Executivul nu prea a aratat ca ar fi preocupat de aceasta zona.

Deputatul PSD Aurel Vladoiu a subliniat si el ca grupul social-democrat sustine initiativa Sulfinei Barbu, pe care o considera "valoroasa", aratand ca si pesedistii au avut amendamente in Comisia de administratie, pentru a imbunatati proiectul de lege.

Si independentii si-au exprimat sustinerea pentru proiectul Sulfinei Barbu prin vocea lui Vasile Soporan, care a precizat ca apreciaza initiativa presedintei Comisiei pentru administratie, problematica deseurilor si a gestiunii deseurilor fiind o problema importanta la nivelul UE.

Obiectul acestei legi il constituie instituirea obligativitatii organizarii sistemelor de colectare selectiva a deseurilor in institutiile publice si in institutiile in care statul este actionar majoritar.

Organizarea si operationalizarea sistemului de colectare selectiva in institutiile publice se realizeaza direct, de catre reprezentantii institutiilor publice sau prin delegarea acestei responsabilitati catre terti, respectiv societati comerciale si/sau organizatii non-guvernamentale non-profit.

Fiecare institutie publica este obligata sa finanteze din fonduri proprii sistemul de colectare selectiva a deseurilor provenite din desfasurarea propriei activitati, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Nerespectarea legii atrage dupa sine sanctiuni constand in amenzi ce pot ajunge la 10.000 lei.

Deocamdata o fac doar voluntarii

Pe 4 mai, Comisia de administratie din Camera Deputatilor a avizat favorabil, in unanimitate, proiectul legislativ apartinand Sulfinei Barbu care instituie obligativitatea colectarii selectiva a deseurilor in institutiile publice.

Presedintele comisiei din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, considera ca obligativitatea colectarii selective in institutiile publice vine in sprijinul implementarii Directivei Parlamentului European care prevede ca statele membre trebuie sa introduca colectarea selectiva cel putin pentru hartie, metal, plastic si sticla pana in 2015.

"Colectarea selectiva a deseurilor in Romania este inca la un nivel foarte scazut si se bazeaza in principal pe voluntariat. Cum pentru 2020 avem tinte fixate pentru reutilizare si reciclare de 50% din masa totala de deseuri, singura solutie ramane obligativitatea colectarii selective. Legea privind colectarea selectiva va obliga functionarii din institutiile publice sa colecteze selectiv hartia, plasticul, sticla si aluminiul pentru a fi revalorificate. Este un pas inainte in asumarea unui comportament responsabil fata de resursele naturale", a declarat Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu a precizat ca experienta proiectului pilot pentru colectarea selectiva a deseurilor introdus anul trecut in Camera Deputatilor a fost incurajatoare si a ajutat-o sa puna la punct un program cu adevarat functional.

Camera Deputatilor este for decizional pentru propunerea legislativa privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice, dupa ce plenul Senatului a respins acest proiect.
Sursa: rNews

Articol citit de 2404 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Masura buna

Masura mi se pare una foarte buna. Am prieteni care lucreaza in institutii de stat si imi spun ca risipa este imensa. E trist ca oamenilor nu le pasa, dar poate asa o sa fie obligati sa ia actiuni si in timp se vor obisnui sa colecteze selectiv. In orice caz, mi se pare buna responsabilizarea atat a celor ce trebuie sa colecteze, cat si a celor ce trebuie sa ridice ce s-a colectat.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor