Eruptia Eyjafjallajokull este numai inceputul?

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 12:00
7045 citiri
Eruptia Eyjafjallajokull este numai inceputul?

Pentru lumea intreaga, haosul creat de vulcanul islandez Eyjafjallajokull ar putea fi numai inceputul.

Oamenii de stiinta se tem ca vulcanul islandez ar putea declansa trezirea unui alt vulcan, aflat in apropiere, Katla, ceea ce ar fi un dezastru total pentru industria aeronautica.

In cazul in care Katla s-ar "supara" eruptia ar fi de zece ori mai puternica decat cea a vulcanului care a bulversat, timp de o saptamana, intreaga Europa, relateaza Associated Press.

Cei doi vulcani se afla la aproximativ 20 de kilometri unul de celalalt si sunt legati in subteran de o retea de canale de magma. Deocamdata, vulcanologii nu au observat semne de activitate la Katla.

Ce s-ar intampla daca traficul aerian ar fi blocat cateva saptamani sau luni?

Pall Einarsson, profesor de geofizica la Institutul de Stiinte ale Pamantului din Islanda, a subliniat ca, de multe ori, eruptia unui vulcan o genereaza pe cea a altuia, aflat in apropiere.

Ultima data cand Eyjafjallajokull a erupt, a "scuipat" lava 14 luni neintrerupt, din decembrie 1821 pana in ianuarie 1823. Potrivit The Christian Science Monitor, istoria arata ca in toate cele trei dati in care a erupt Eyjafjallajokull, Katla nu s-a lasat mai prejos.

Katla, sora adormita

Katla a erupt de 16 ori, incepand cu anul 930, dar cea mai violenta eruptie a avut loc in 1755, cand cenusa sa a acoperit aproape intreaga Scotie. Iar Katla nu este singura. In apropierea sa exista Helka, un vulcan chiar mai activ.

Cei doi vulcani sunt supranumiti "surorile furioase". Deocamdata insa, pericolul nu este iminent. Inainte ca Eyjafjallajokull sa erupa, vulcanologii au avertizat ca o serie de cutremure in adancime, petrecute in luna precedeta eruptiei, lasau sa se inteleaga ca acesta va provoca neplaceri.

Pana acum, Kalta a inregistrat cutremure minore in adancime, despre care vulcanologii afirma ca ar fi asezari normale ale placilor tectonice. Problema este ca, din cauza eruptiei Eyjafjallajokull, supravegherea subterana a Katlei este foarte dificila.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vulcan Katla, #vulcani Islanda , #poluare
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
IN RAPORT CU REALITATEA EXISTENTA IN ACEST MOMENT, ACESTI VULCANOLOGI SUNT PREA... PESIMISTI
Poza pericle
pericle
rank 5
Cand o veni eruptia poporului in Romania