Ministru: Taxa de mediu nu va fi inlocuita cu o alta taxa, ci cu un concept pe care il introducem gradual

Vineri, 03 Martie 2017, ora 19:10
10802 citiri
Ministru: Taxa de mediu nu va fi inlocuita cu o alta taxa, ci cu un concept pe care il introducem gradual
Foto: Facebook / Daniel Constantin

Vicepremierul Daniel Constantin a declarat, vineri, ca taxa de mediu nu va fi inlocuita cu o alta taxa, legislatia in domeniu urmand a fi "reformulata" in grupul de lucru de la Ministerul Mediului pentru a se introduce un certificat de calitate a aerului.

"Sigur ca nu vom inlocui taxa de timbru pe care am avut-o cu o alta taxa, ci cu un concept pe care incepem sa-l introducem gradual.

In perioada imediat urmatoare vom pregati legislatia asa cum ea a fost agreata si cum va fi reformulata in grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului sa introducem acel certificat de calitate a aerului, acele vignete de care s-a vorbit in aceasta perioada care vor avea un cost redus", a afirmat Daniel Constantin.

Vicepremierul a sustinut ca "acele vignete vor fi o analiza a autoturismelor care vor circula in functie de gradul de poluare".

"Cream in acest fel cadrul legislativ astfel incat autoritatile publice locale sa decida in perioada imediat urmatoare - ma refer aici nu la luni, dar probabil la ani - dupa ce probabil ca vor avea si un sistem de zonare al oraselor respective, daca vor introduce o anumita taxa pentru aceste masini sau nu.

Va fi un certificat de calitate a aerului sub forma de ecovignete, acestea vor fi eliberate atunci cand masinile merg sa faca inspectia periodica, costurile vor fi minimale, doar costurile de printare a acestor ecovignete, dupa care, sigur, prin cadrul legislativ pe care il vom crea autoritatile publice locale vor fi cele care vor hotari o eventuala taxa sau nu", a explicat ministrul Mediului.

Intrebat daca Ministerul de Finante intentioneaza sa schimbe modul de calcul al impozitului pe autoturisme, Daniel Constantin a spus: "Sigur, daca se va ajunge la o concluzie, Ministerul de Finante va prezenta acest lucru. In momentul de fata impozitul pe autoturisme se plateste la nivel local si el se bazeaza doar pe capacitatea cilindrica. Exista o discutie daca nu ar trebui ca acest impozit sa ia in calcul si norma de poluare si emisiile de CO2. Asta e discutia, nu neaparat ca ar creste sau ar scadea. Astea sunt lucruri care se vor analiza in perioada urmatoare".

El a mai spus ca "exista o directiva europeana care obliga autoritatile publice locale sa intervina cu zonarea in functie de aglomerarile de autoturisme in anumite zone din oras".

"Daca vor introduce sau nu o taxa suplimentara, asta va fi la latitudinea lor. In acest moment cred ca e important ca prin acele stickere, certificare de calitate a aerului, sa certificam fiecare masina in parte", a conchis vicepremierul.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...