Nivelul de radioactivitate din Romania nu e periculos pentru populatie - Borbely

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 15:04
1400 citiri
Nivelul de radioactivitate din Romania nu e periculos pentru populatie - Borbely

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a dat asigurari, miercuri, ca la ora actuala nivelul de radioactivitate din Romania nu este periculos pentru sanatatea populatiei.

"Din datele pe care le am, au fost unele depasiri fata de pana acum. Ceea ce pot sa va confirm este ca depasirile care s-au masurat nu au niciun efect asupra sanatatii oamenilor. Este cu mult redus de la cantitatea de la care ar fi periculos pentru organism", a spus Borbely.

Oficialul a mentionat, totodata, ca raportarile realizate de catre CNCAN au frecventa zilnica si ca, in ciuda faptului ca incidentul de la Fukushima este comparabil cu cel de la Cernobal, cei peste 10.000 de km care despart Romania de Japonia tin la distanta valori mari de radioactivitate.

Specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au anuntat, marti, Ministerul Sanatatii ca nu exista un pericol pentru populatie.

Astfel, dupa interpretarea datelor transmise de catre Agentia pentru Protectia Mediului si cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara 'Horia Hulubei', prin care a fost semnalata prezenta de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din zona Slanic Prahova, specialistii in sanatatea publica au ajuns la concluzia ca valorile descoperite, de 5,2 Bq/l (Becquerel/litru), sunt cu mult mai mici fata de valorile admise.

Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise in laptele de consum pentru populatie sunt de 300 Bq/l pentru adulti si 100 Bq pentru copii si sugari.

Totodata, Reteaua de Laboratoare de Igiena a Radiatiilor Ionizate, care apartine de directiile de sanatate publica judetene, care monitorizeaza radioactivitatea apei potabile si a alimentului, nu a sesizat, pana in prezent, depasiri ale concentratiilor maxim admise de I 131.

La randul lor, cercetatorii romani din cadrul Laboratorului de Cercetari din mina Slanic Prahova au anuntat, marti, ca in urma analizarii unor mostre de apa de ploaie colectate din zona Brasov si Slanic Prahova, au aparut concentratii minore de iod radioactiv provenit din Japonia.

Urme de iod radioactiv, in apa de ploaie si in laptele de oaie din Romania

Experimentele au fost efectuate pe mostre de apa colectate din Brasov, incepand cu data de 27 martie, si din Slanic Prahova in datele de 27 si 29 martie, si 2 aprilie.

In urma studiilor, s-a constatat existenta unor urme de iod radioactiv (I 131) atat in apa de ploaie (intre 0,15-0,75 Bq/dm cub), cat si in laptele de oaie (5,2 Bq/dm cub).

Conform standardelor din Japonia, limita maxima admisa a concentratiei de iod radioactiv este de 300 Bq (Becquerel/litru)/dm cub pentru adulti si copii, si de 100 Bq/dm cub pentru nou-nascuti.

In prezent, realizatorii studiului mentioneaza ca prezenta I 131 in Romania demonstreaza ca efectele unui accident nuclear pot fi evidentiate si la distante mai mari de 10.000 de km, fapt ce arata ca, in acest moment, norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a raspandit practic asupra intregii emisfere nordice.

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre propunerea UE privind introducerea vaccinării obligatorii: ”Eu aș fi puțin mai reținut”
Alexandru Rafila, despre propunerea UE privind introducerea vaccinării obligatorii: ”Eu aș fi puțin mai reținut”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 1 decembrie, că deciziile în privința obligativității Certificatului de vaccinare sunt nu doar medicale, ci și politice....
Declarația controversată a unui deputat UDMR despre 1 Decembrie: „Pentru comunitatea maghiară din România este zi de doliu”
Declarația controversată a unui deputat UDMR despre 1 Decembrie: „Pentru comunitatea maghiară din România este zi de doliu”
Deputatul UDMR Jose-Gyorghy Kulcsar, președinte al Partidului Civic Maghiar organizația Covasna, a transmis un mesaj controversat cu ocazia Zilei Naționale a României. Într-un interviu pentru...