Pensionarea anticipata din cauza poluarii? Un primar: O prostie. Confirmi ca expui populatia la boala

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 17:42
3360 citiri
Pensionarea anticipata din cauza poluarii? Un primar: O prostie. Confirmi ca expui populatia la boala
Foto: Facebook/Dorin Florea

Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, spune ca initiativa legislativa privind pensionarea anticipata din cauza poluarii e "o prostie" si "o exagerare", prin care autoritatile "nu fac decat sa confirme ca expun populatia la boala". In schimb, edilul din Ramnicu Valcea considera proiectul "benefic".

Primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, a declarat, miercuri, pentru News.ro, ca nu este de acord cu ideea pensionarii anticipate pe motiv de poluare, pentru ca "autoritatile nu fac decat sa confirme ca expun populatia la boala", sustinand ca sustine proiecte de mediu care sa rezolve problemele.

"Acest proiect este o prostie, o exagerare care denota ca avem un Parlament care se ocupa cu lucruri nastrusnice. Problemele trebuie sa le rezolvi prin impunerea unor proiecte de mediu, si nu sa confirmi astfel ca expui populatia la boala", a afirmat Florea.

Primarul considera ca societatile comerciale ar trebui ajutate sa respecte conditiile de mediu, prin masuri economice si legislative, "nu prin milostenii".

"In general, politicienii romani, in loc de proiecte si strategii, aleg milostenia sub orice forma a ei", a adaugat edilul, care afirma ca in oras "poluarea nu este atat de mare".

"Este o exagerare si cu poluarea asta, nu imbolnaveste oamenii. Nu exista studii care sa arate o incidenta mai mare a unor boli in zona noastra", a incheiat Florea.

In schimb, primarul interimar al municipiului Ramnicu Valcea, Gigi Ion Matei, considera "benefic" proiectul de lege privind pensionarea anticipata fara penalitati pentru locuitorii orasului.

"In cazul in care acest proiect va deveni realitate, va avea efecte benefice asupra locuitorilor municipiului Ramnicu Valcea, un oras care a inregistrat valori mai mari ale poluarii decat alte orase. Ar fi o compensatie pentru aceasta caracteristica", a declarat primarul interimar.

El a precizat ca, in prezent, autoritatile locale nu au fost instiintate de catre Agentia pentru Protectia Mediului ca in oras s-ar fi iregistrat valori depasite ale noxelor care sa afecteze calitatea aerului.

Senatorii au dezbatut, miercuri, proiectul conform caruia locuitorii din Targu Mures si Ramnicu Valcea, orase puternic poluate, ar putea sa se pensioneze cu doi ani mai devreme, liberalii atragand atentia ca se creeaza un precedent ce va afecta sistemul de pensii, in timp ce social-democratii au aratat ca legea ar intra in vigoare abia din 2030.

Legea are caracter organic si urmeaza sa intre la vot final in sedinta plenului Senatului de luni.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice dadea posibilitatea pensionarii anticipate cu doi ani, fara penalitati, locuitorilor din Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna si celor de pe o raza de 8 kilometri in jurul celor trei orase deoarece au fost "zone afectate de poluarea remanenta datorita extragerii si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor".

Printr-o initiativa a deputatilor Corneliu Buicu, Vasile Gliga si senatorului Alexandru Fratean, toti de la PSD, pe aceasta lista a fost inclus si Targu Mures, afectat de poluarea de la Azomures.

"Odata cu eliminarea treptata a poluarii, nu va mai fi nevoie de aceasta prevedere legislativa, insa acum se impune pentru a compensa neglijenta statului roman care, timp de zeci de ani, a omis efectuarea unor investitii in reducerea poluarii", se arata in expunerea de motive a proiectului.

In cadrul Comisiei pentru munca a Senatului a fost insusita o observatie a Consiliului Legislativ, legata de poluarea produsa de combinatul Oltchim, astfel ca si orasul Ramnicu Valcea a fost inclus in lista beneficiarilor.

Pentru acest proiect de lege, Camera Deputatilor este forul decizional.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#proiect pensionare poluare, #proiect lege pensionare poluare, #lege pensionare anticipata poluare , #poluare