Poluarea fonica afecteaza peste 60% din populatia oraselor mari din Romania

Marti, 22 Februarie 2011, ora 18:14
4089 citiri
Poluarea fonica afecteaza peste 60% din populatia oraselor mari din Romania
Foto: Arhiva

Peste 60% din populatia oraselor mari din Romania este afectata de poluarea fonica, Bucurestiul fiind orasul cu procentul cel mai ridicat al locuitorilor expusi zgomotului, de 85%, potrivit firmei de audit in domeniul masurariilor acustice Enviro Consult.

"La nivel national, in orasele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2,9 milioane de persoane expuse la zgomot peste limita prevazuta in standardele de auditare , ceea ce inseamna ca pentru mai mult de 60% din populatie calitatea vietii este afectata considerabil de poluarea fonica", a declarat intr-un comunicat Bogdan Lazarovici, director executiv si actionar al Enviro Consult, citat de Mediafax.

Astfel, in orasele mari sunt zone in care zgomotul depaseste 80 de decibeli, mult peste nivelul optim, de 50 de decibeli.

Persoanele care locuiesc in blocurile cu iesire la bulevarde si in apartamentele de la etajele inferioare sunt cele mai expuse, iar orasul din Romania cu cea mai mare pondere din populatie afectata de poluarea fonica este Bucurestiul.

Astfel, in topul celor mai poluate fonic orase din Romania sunt Bucuresti (85% din populatie afectata), Constanta (76%), Cluj-Napoca (64%), Brasov si Ploiesti (61%), Galati (55%) si Timisoara (49%). La polul opus, cel mai linistit oras este Iasi, cu doar 16% din populatie afectata de zgomot.

La nivelul Capitalei, in urma masuratorilor efectuate in aproximativ 250 de puncte a rezultat ca cele mai afectate zone sunt bulevardul Magheru (zona Nottara), zona Oltenitei, bulevardul Ferdinand (zona Iulia Hasdeu), bulevardul Ghencea si Pantelimon (zona Morarilor).

Pana la jumatatea anului 2012 un numar de 25 de orase din Romania, cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, trebuie sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomot, se arata in comunicat. Precedentul termen de auditare a fost sfarsitul anului 2007, referindu-se doar la orasele cu peste 250.000 de locuitori (Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Ploiesti, Timisoara).

Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Poluarea a devenit o problemă ce nu mai poate fi amânată, asta pentru că efectele ei produc tot mai multe boli, reduc speranța de viață sau conduc chiar la moarte. Potrivit unui raport al...
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este...
#orase poluate Romania, #poluare Romania, #poluare , #poluare