Poluarea si taierea padurilor, cele mai grave probleme de mediu simtite de romani

Joi, 12 Mai 2011, ora 22:03
42926 citiri
Poluarea si taierea padurilor, cele mai grave probleme de mediu simtite de romani
Foto: 1235.ro

Poluarea si defrisarea padurilor sunt principalele probleme de mediu identificate de romani, in conditiile in care peste jumatate dintre acestia se declara ingrijorati de soarta padurilor, potrivit unui studiu realizat de compania Synovate pentru WWF.

Conform unui comunicat al WWF, 81% dintre persoanele intervievate s-au declarat deranjate de poluare. Opt din zece romani condamna poluarea aerului, a solului, a padurilor si a apei si considera poluarea industriala, chimica si a noxelor drept principalele surse ale poluarii, in general.

Mizeria, gunoaiele, in general, deseurile sunt probleme care ii afecteaza pe cea mai mare parte dintre respondenti.

Lipsa parcurilor si, in general, a spatiilor verzi constituie un motiv de ingrijorare pentru mai mult de jumatate dintre persoanele care au participat la studiu. 60% dintre acestea sunt ingrijorate de soarta padurilor din Romania, in mod particular de problema defrisarilor. Totodata, respondentii considera probleme de mediu si lipsa de civilizatie, lipsa educatiei de mediu, coruptia, dezinteresul autoritatilor si slaba mediatizare in media a acestor aspecte.

Conform studiului, cinci din zece romani cunosc cel putin o organizatie care se ocupa cu protectia mediului, iar patru din zece au declarat ca au facut donatii in trecut, suma medie donata fiind de 43,6 lei. Preferate sunt donatiile pentru ajutorarea copiilor (76%), a persoanelor cu probleme grave de sanatate (33%) si ajutorarea batranilor (32%). Doar 7% dintre respondenti au facut donatii pentru protectia mediului si a animalelor.

In ceea ce priveste produsele ecologice, 42% dintre romani cumpara astfel de produse. Conform studiului, perceptia pe care o au romanii asupra produselor ecologice este aceea a unui "produs natural", "facut la tara" sau "facut in casa", un "produs de calitate", "conceput dupa o reteta veche", "reteta traditionala".

La nivel declarativ, 42% dintre participantii la studiu sunt cumparatori de produse atestate ecologic, provenite atat din Romania, cat si din export, consumand aceste produse in medie de 1,8 ori pe luna. 66% dintre cumparatorii de produse atestate ecologic isi motiveaza preferinta pentru acestea prin faptul ca "le considera sanatoase", iar 38% "le considera de calitate superioara".

Potrivit opiniei respondentilor, principala bariera care sta in calea consumului de produse traditionale si de produse ecologice o reprezinta pretul prea ridicat al acestora, urmata de slaba prezenta a acestor produse la raft.

Principalul canal de unde respondentii isi achizitioneaza alimentele ecologice este supermarketul (44%).

Studiul Synovate este reprezentativ la nivel urban national si a implicat 891 de respondenti, barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 ani. Studiul a fost realizat in perioada februarie-martie 2011.

Infiintata in anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura.

Synovate, parte a Aegis Group - un lider mondial in servicii de marketing, a fost fondata in 2003 si este una dintre cele mai mari companii de cercetarea pietii si sondarea opiniei publice. Compania isi desfasoara operatiunile in peste 60 de tari, avand peste 120 de birouri si 6.000 de angajati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#poluare defrisare paduri studiu, #romani produse ecologice , #poluare