Urmatorul nor de cenusa ocoleste Romania, vezi de ce!

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 13:38
6533 citiri
Urmatorul nor de cenusa ocoleste Romania, vezi de ce!

Eruptia vulcanului islandez s-a intensificat, iar un nou nor de cenusa se indreapta spre nordul Europei, au anuntat autoritatile aeronautice britanice.

Meteorologii romani sustin ca acest nor este putin probabil sa mai ajunga deasupra teritoriului Romaniei. Spre deosebire de zilele trecute, cand curentii de aer l-au adus la noi, de aceasta data norul ramane la latitudinile nordice si, in loc sa se indrepte spre Asia, a pornit-o oarecum invers, spre continentul nord-american.

Aurora Bell, directorul Departamentului de Prognoze din cadrul ANM, a explicat pentru Ziare.com ca nu e vorba de primul si al doilea nor, ci este un singur nor, care din cand in cand se improspateaza, mai primeste noi emisii, dupa cum vulcanul din Islanda isi intensifica activitatea.

"Este acelasi nor care a fost improspatat o data sambata, apoi a avut un moment de diminuare, iar acum avem de-a face cu o emisie mai intensa, o eruptie la 4.000 de m altitudine", a spus meteorologul.

Practic, directia norului este data de circulatia aerului pe anumite zone. "O mare parte din nor ramane la latitudinile nordice, fie ca se indreapta spre continentul nord-american, fie spre nordul Europei, ramane undeva in nord. Din el, o parte, in altitudine, se indreapta catre Europa Centrala.

Partea buna este ca nu va ajunge pe o circulatie directa spre Romania. In urma frontului de precipitatii care marti paraseste spatiul Romaniei, treptat, campul de presiune creste si acest lucru actioneaza ca un scut pentru Romania", ne-a spus directorul Departamentului de Prognoze din cadrul ANM.

"Am inteles ca deja incepe sa se vada lava, la vulcanul islandez, ceea ce inseamna ca s-a topit gheata de deasupra, deci eruptiile nu vor mai fi asociate cu vapori de apa pentru a ajunge la inaltimi mari in atmosfera. Cu cat ajunge mai sus in atmosfera, cu atat durata de viata a norului in atmosfera este mai lunga", a mai spus Aurora Bell.

Potrivit Reuters, eruptia vulcanului Eyjafjallajokull s-a intensificat, dar, spre deosebire de zilele trecute, acesta emite mai multa lava decat cenusa. "Norul de cenusa este mai disipat, pentru ca s-a topit gheata si nu mai exista vapori de apa in atmosfera", a declarat pentru agentia de presa americana meteorologul islandez Bjorn Einarsson.

In privinta ploilor care "spala" norul de cenusa, Aurora Bell a afirmat ca pana la sfarsitul acestei saptamani vor mai fi precipitatii in vestul, centrul si nordul Romaniei. "In general, precipitatiile sunt bune in astfel de situatii. Concentratiile de pulberi sunt in continuare in limite normale", ne-a spus specialistul.

Norul a luat-o invers

Ultima previziune a Centrului de Prognoza a activitatii vulcanului sustine ca norul se extinde catre Vest, catre continentul nord-american. "Aceasta traiectorie este mult diferita fata de zilele precendente. Practic, norul a luat-o inapoi, se indreapta din Islanda spre Canada si Alaska. Pana acum, ne gandeam ca se va intinde numai spre Europa, dar nu ne-am asteptat la aceasta evolutie. De obicei, circulatia atmosferei este de la vest la est. Ne-am asteptat ca norul sa se extinda spre Asia dar, de doua zile, se misca inapoi", ne-a mai declarat Aurora Bell.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#nor cenusa Romania, #nor vulcan Islanda, #nor cenusa traiectorie , #poluare
Comentarii